Pins: Het is niet toegestaan ​​om de kosten van pins te betalen in EU-landen

Steeds vaker moeten mensen die geld opnemen in andere EU-landen ervoor betalen. Zo rekent de Duitse Kreissparkasse Heinsberg-Erkelens 5 of 6 euro voor een klinkende euro-invoer. Volgens de huidige EU-verdragen is dit echter niet toegestaan. Maar probeer je geld terug te krijgen.

Sommige banken in Duitsland brengen kosten in rekening voor pinbetalingen

Sommige banken in Duitsland hebben hun pinners veel langer laten betalen voor pintransacties omdat ze niet bij die bank zijn aangesloten. Dus ook Duitsers die een rekening bij een andere bank hebben, moeten bij die bank betalen voor een pinpas. Volgens de regels is dit niet toegestaan.

Bij welke Duitse banken kunt u de kaart als Nederlander beter niet gebruiken vanwege de kosten?

Als u in Duitsland bent en met de kaart wilt betalen, kunt u de volgende banken beter overslaan. Zij rekenen extra kosten tot 10 euro.

  1. Volksbank
  2. DKB
  3. Berlijnse bank

Het opgenomen bedrag is niet relevant. Bij 25 euro moet je 5 tot 10 euro bijbetalen, maar degene die honderden euro’s uit de automaat haalt, betaalt hetzelfde.

Banken in de EU mogen geen extra kosten voor pinpassen overboeken naar euro’s

Sinds 2002 mogen banken in de Europese Unie geen extra kosten in rekening brengen aan mensen die geld opnemen. Wel kan de bank om extra geld vragen als het ook aan mensen uit eigen land moet worden betaald. Veel banken vertrouwen erop. Dat is vreemd, want zo’n transactie kost maximaal 0,60 euro. Daarom heeft de Duitse Vereniging van Financiële Adviseurs al tegen deze beschuldigingen geprotesteerd.

Bijkomende kosten voor pinbetalingen in het buitenland moeten gedeclareerd worden bij de bank

Daarom mag de bank volgens de regelgeving geen extra kosten in rekening brengen voor het betalen met de pinpas in de EU. De DNB stelt echter dat een bank kosten in rekening mag brengen voor het gebruik van een geldautomaat. Het gebeurt ook in landen als Italië, Frankrijk en Portugal. Voor degenen die deze extra kosten niet willen betalen, is het de moeite waard om aandacht te besteden aan elke bank die pinpassen accepteert. De bank moet dit aangeven op de sticker die op de geldautomaat is geplakt.

Geld opnemen bij een andere bank in Nederland: het is altijd gratis

In Nederland hebben de banken afgesproken dat pinbetalingen bij elke bank altijd gratis zijn met een pinpas. Of je nu klant bent bij ING of Rabobank, iedereen met een geldige pinpas kan overal in Nederland gratis pinpassen aanmaken.

Kosten voor betaalpassen in andere valuta

Opnames uit andere valuta in het buitenland kosten altijd geld. Verschillende banken hebben hiervoor hun eigen tarieven vastgesteld. Ook kost afrekenen met een creditcard vaak meer dan een betaalpas. Overigens moet iemand die in het buitenland met een pinpas wil betalen een pinpas hebben die dit ook ondersteunt. Het is te zien op de kruising met het Meastro-bord. Het hangt per pakket af hoeveel zo’n opname kost. Als voorbeeld:

  1. Iemand met Rabo WereldPas betaalt 2 euro per opname voor opnames in vreemde valuta
  2. Een persoon met Rabo TotaalPakket of RaboRiantPakket, behalve vreemde valuta, hoeft geen 2 euro te betalen
  3. Als u een Rabobank creditcard heeft, betaalt u € 4,50 per keer voor opnames in vreemde valuta bij Rabobank.
  4. Daarnaast is er ook een wisselkoerstoeslag verschuldigd. In dat geval wordt de wisselkoers verhoogd met een bepaald percentage. Bij de Rabo WereldPas wordt 1 procent extra in rekening gebracht en bij een Rabobank creditcard nog eens 1,5 procent.