Perspectiefverklaring voor flexwerkers en zzp’ers
Bent u een flexwerker en wilt u een hypotheek afsluiten, dan gaat het vaak mis omdat u geen werkgeversverklaring of werkgeversverklaring kunt overleggen. Dit is nodig als u als werknemer wilt aantonen dat uw tijdelijke contract binnen afzienbare tijd wordt omgezet in een vast contract. Zelfstandigen en ondernemers moeten kunnen aantonen dat ze de afgelopen drie jaar een vaste bron van inkomsten hebben gehad, wat voldoende wordt geacht om de lening te financieren. Flexmedewerkers hebben nu ook hun eigen routine.
Wat is een toekomstgerichte verklaring?
Wanneer u een hypotheek afsluit, wil de hypotheekverstrekker een garantie dat u deze kunt blijven betalen. Als u als werknemer een vast contract of een contract voor onbepaalde tijd heeft, ondersteunt dit deze veronderstelling. Werk je als
flexibele arbeider
dan is dat het probleem. Dan heb je geen vast contract en vaak ook geen vast aantal werkuren per maand. In Nederland bevinden ongeveer twee miljoen mensen zich in deze situatie, dat is 30% van de beroepsbevolking van Nederland. Daarom is het tijd om een oplossing voor hen te vinden en het kopen van een huis gemakkelijker te maken.
Als hypotheekaanvrager word je op een aantal zaken getoetst, zoals je vooruitzichten op de arbeidsmarkt, mobiliteit, flexibiliteit en je bereidheid om te investeren in eventuele scholing. Zo word je
inkomenszekerheid
gecontroleerd. Voor flexwerkers die geen intentieverklaring of werkgeversverklaring hebben, kunnen deze vragen nu ook leiden tot een aanmaning die mogelijk ook voldoende is voor een hypotheekaanvraag:
toekomstgerichte verklaring
. Dat betekent dat toekomstig arbeidsperspectief net zo belangrijk is als het arbeidsverleden van iemand met een vast contract. De insteek is om meer naar de sollicitant zelf te kijken dan alleen naar de cijfers erachter. Het gevolg is dat mensen met voldoende uitzicht op een stabiel inkomen soms onredelijk de hypotheekaanvraagfase verlaten en niet slagen.
Perspectiefverklaring voor jongeren
De term toekomstgerichte verklaring is niet nieuw. In 2011 is deze term al ingevoerd voor nieuwe hypotheekaanvragers. Vakbond De Unie suggereerde toen dat nieuwe werknemers niet alleen naar de aankondiging van de werkgever moeten kijken, maar ook op een alternatieve manier naar hun perspectief moeten kijken om hun draagkracht te bepalen en de woningmarkt ook voor hen toegankelijk te maken.
Voorheen NHG-hypotheek voor zzp’ers
Ook de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de situatie van zzp’ers, die vaak moeite hebben met het verstrekken van een hypotheek. NHG controleert ook het arbeidsverleden van de afgelopen drie jaar, oftewel de nettowinst van uw bedrijf. Banken berekenen het op een alternatieve manier, waarbij de winst van drie jaar geleden één keer wordt geteld, twee jaar geleden – twee keer en de winst van vorig jaar drie keer, waarna het totale bedrag wordt gedeeld door zes. Om te beginnen kan er een berekening op maat gemaakt worden voor mensen die maar één of twee jaar cijfers kunnen aanleveren. Bij een hypotheek met een Rijkshypotheekgarantie is dit niet mogelijk. D66 pleit onder meer voor een alternatieve aanpak voor deze groep in relatie tot de NHG hypotheek, die meer gericht is op de persoonlijke situatie.
Iets voor jou?
Ben jij een flexibele werker en geïnteresseerd in het kopen van een woning? De toekomstgerichte verklaring is een proefversie die loopt tot oktober 2014. Obvion Hypotheken (onderdeel van Rabobank) en Vereniging Eigen Huis (VEH) werken samen met
Randstad
en zich te richten op de Randstadgroep van 1.200 flexibele medewerkers die langer dan een jaar werken. Naar schatting zullen ongeveer honderd van hen het proces willen starten om een perspectiefverklaring te verkrijgen. VEH verwacht dat meer banken en andere hypotheekverstrekkers zullen volgen als de proef succesvol blijkt. Mogelijk wordt de proef in de toekomst ook uitgebreid naar kleine zelfstandigen, uitzendkrachten en mensen werkzaam in een detacheringsbureau. Als u ingeschreven staat bij Bureau Krediet Registratie (BKR registratie) is dit een belemmering. Als u ergens nog schulden heeft, kan uw hypotheekaanvraag mislukken.€