Persoonlijke lening of doorlopend krediet

In 2020 wil je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten en dan zijn er een aantal verschillen die bepalend kunnen zijn in je keuze. Wat is voor jou beter en goedkoper, een lening met een looptijd of een lening met aflossing, en is een doorlopend krediet echt goedkoper per maand? Vergelijk altijd verschillende leningen online om de beste aankoop te doen. In 2020 is de maximale hernieuwbare leentermijn 15 jaar.

Geld lenen in 2020

Soorten leningen en leningen, de belangrijkste verschillen op een rij

Er zijn veel soorten leningen en kredieten. Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken en regels. Ook de reden waarom je geld leent kan sterk verschillen. Dat kan zijn voor een auto die plotseling niet meer werkt, je aanstaande bruiloft, een leuke vakantie, een nieuwe wasmachine of een lening voor een nieuwe motor. Of misschien wilt u een hypotheek afsluiten voor een nieuwe woning of uw woning verbeteren. Zoveel redenen. Is het geen hypotheek voor je woning, dan krijg je al snel twee zeer bekende kredietvormen: een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Ze hebben ook hun eigen regels. In beide gevallen geldt dit voor tegoed, dat u ook online kunt opnemen. Maar er zijn ook grote verschillen.

Voordelen van persoonlijke leningen

Bij een persoonlijke lening leen je een vooraf bepaald bedrag. U wilt bijvoorbeeld een auto kopen en u komt geld tekort. Om dit gat te dichten sluit je een persoonlijke lening af. Na goedkeuring door de bank ontvangt u vrijwel direct het geleende bedrag op uw rekening en kunt u uw auto kopen. Persoonlijke lening is heel duidelijk. U leent één keer en betaalt elke maand een bepaald bedrag aan rente en aflossing. De rentetarieven zijn veel lager dan bij een bankschuld. Er zijn banken die voor rood staan ​​meer dan 15 procent in rekening brengen, terwijl voor een persoonlijke lening de rente dichter bij de 6% zal liggen, afhankelijk van de dienstverlener en de marktomstandigheden. Een enorm verschil dus.

Voordelen doorlopend krediet

Doorlopend krediet heeft ook voordelen. Doorlopend krediet is een flexibele manier van lenen en ook een goedkope manier van lenen. Omdat een doorlopende creditcard meestal een aflossingsvrije lening is, zijn je maandlasten veel lager dan wanneer je ze moet terugbetalen. De bank geeft u een bepaalde kredietlimiet die u moet aanhouden. Stel dat uw limiet € 50.000 is en u slechts €10.000 heeft opgenomen, dan is er geen reden om meer terug te betalen. Dat kan, maar het hoeft niet. Afhankelijk van de rentestand kan dit op de lange termijn betekenen dat je maandlasten de helft zijn van wat je bij een persoonlijke lening zou moeten betalen.

De belangrijkste verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet

De meest in het oog springende verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet vind je in de tabel, die vervolgens wordt toegelicht:

Persoonlijke lening: Terugbetaalbaar tegoed:
U betaalt een vaste rente voor de looptijd van de lening U betaalt variabele rente
Er is een vaste aflossing Er is een beperkte terugbetaling tot aan de kredietlimiet
Het is een eenmalige lening U kunt vrij opnemen tot aan de kredietlimiet
Aanvullende overlijdensrisicoverzekering is vaak verplicht Aanvullende verzekering is niet nodig

1. De vaste rente bij een persoonlijke lening geeft zekerheid

Interesse is meestal een momentopname. De rente op de markt kan op en neer gaan. Dus wat u nu betaalt voor de lening hoeft niet hetzelfde te zijn als de rente die u later zou moeten betalen. Voor een persoonlijke lening wordt rente berekend op het moment van het aangaan van de lening. Het is een vaste rente voor de hele looptijd. Doorlopend krediet omvat veel meer flexibiliteit. Dit komt ook doordat u een variabele rente betaalt. Dit kan betekenen dat de rente op enig moment hoger of lager kan zijn dan bij een persoonlijke lening.

2. Maandelijkse lening aflossen, een persoonlijke lening is een lening die afloopt

Wanneer u een lening aangaat, weet u hoe lang de lening duurt en hoeveel u elke maand moet terugbetalen. Uw schuld wordt elke maand kleiner met de aflossingen die u doet. Bij een doorlopend krediet betaalt u een deel terug. Zolang de limiet van het afgesproken bedrag, de kredietlimiet, niet wordt overschreden, kan er gewoon geld worden opgenomen. Maar extra aflossen is niet nodig. Het zal duidelijk zijn dat je maandbedrag op deze manier een stuk lager uit komt.

3. U kunt vrij geld opnemen met een doorlopend krediet, herhaalde opnames zijn toegestaan, de maximale looptijd is 15 jaar

Met een doorlopend krediet kunt u vrij geld opnemen, zolang u niet meer leent dan is toegestaan. Dit betekent dat een doorlopend krediet ook een maandelijkse bonus kan zijn om regelmatig wat geld op te kunnen nemen. Dit geldt niet voor een persoonlijke lening. U ontvangt het geld eenmalig op uw rekening en lost daarna de lening stapsgewijs af. Voor leningen afgesloten na 1 mei 2019 is de maximale looptijd van de verlengbare lening 15 jaar en wordt er regelmatig gekeken of de lening nog aansluit bij uw persoonlijke situatie en inkomen.

4. Aanvullende verzekeringen zijn vaak nodig, maar niet altijd

Bij het aangaan van een lening is het noodzakelijk om na te gaan of u verplicht bent een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Soms heb je een keuze en soms moet je. Dit kan per aanbieder verschillen. Verzekeren betekent enerzijds dat u premie moet betalen en anderzijds dat u een naaste niet met een schuld achterlaat bij overlijden. Bij een doorlopend krediet is een overlijdensrisicoverzekering meestal optioneel.

Rentekosten lening

Bij een persoonlijke lening zijn de rente en looptijd vooraf bekend. De te betalen rente is afhankelijk van de dienstverlener. Er is ook een maandelijkse aflossing. Herfinancieren behoort ook tot de mogelijkheden. De rente varieert van 5% tot 10%. Het loont de moeite om online te vergelijken om de goedkoopste lening aanbieder te vinden.

Conclusie over de verschillen tussen een individuele lening en een doorlopend krediet

Persoonlijke lening en doorlopend krediet zijn zeer populaire soorten leningen, vaak aangeboden door Santander, Amstelgeld en Defam. Welke lening voor u geschikt is, hangt vooral af van uw voorkeuren en inkomen. Vergelijk aanbiedingen zorgvuldig, dit kan u namelijk geld besparen.

Lees verder