Pensioenuitkeringen lopen gevaar door extreem lage rente
U kunt zich ook zorgen maken over uw pensioen, gezien de slechte beleggingsprestaties van de meeste fondsen de laatste tijd. En aangezien de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente al sinds maart 2016 tot nul heeft verlaagd, zullen de vooruitzichten voor de meeste pensioenfondsen niet verbeteren.
De impact van de kredietcrisis
Als gevolg van de kredietcrisis zitten de meeste pensioenfondsen in zwaar weer, waardoor de pensioenvooruitzichten van de meeste Nederlanders beduidend slechter zijn dan voorheen. Door tegenvallende beleggingsresultaten is de dekkingsgraad van veel fondsen tot een minimum gedaald, waardoor deze fondsen in feite op lange termijn niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen als zij geen ingrijpende maatregelen nemen.
Vreemd genoeg betekenen de stappen die pensioenfondsen moeten nemen om weer aan hun verplichtingen te kunnen voldoen, naast het verhogen van de premies ook de hoogte van de pensioenuitkeringen. Met bevriezingen, kortingen en hogere pensioenpremies. Dit betekent dat u helaas zelf betaalt voor de nodige spaarmaatregelen om uw pensioen te garanderen.
Indexeren bevroren
Zo zijn de huidige dekkingsgraden van veel pensioenfondsen gedaald tot onder de door de overheid opgelegde minimumniveaus. Echter, totdat de dekkingsgraad minimaal rond de 105% is, is indexeren in het algemeen niet toegestaan. Indexatie houdt in dat de uitkering jaarlijks wordt verhoogd met de inflatie. In de beginjaren is indexering bij de meeste fondsen echter niet mogelijk, waardoor de koopkracht van deze uitkeringen jaarlijks afneemt door de uitkeringsstop. De enige kleine troost is dat de inflatie nu en waarschijnlijk nog jaren laag is.
Acties die u zelf kunt ondernemen
Allereerst moet u begrijpen dat de pensioenuitkering altijd een aanvulling is op uw AOW en dat deze AOW waarschijnlijk elk jaar wordt geïndexeerd. Dit betekent dat uw totale inkomen na pensionering niet wordt bevroren, maar alleen het deel van het pensioenfonds. Maar dat betekent niet dat het verstandig is om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen.
- Probeer niet te beginnen met schulden en als u een huis te kopen heeft, probeer dan hypotheekvrij te zijn als u met pensioen gaat, want dit bespaart u veel rente. Omdat u mogelijk tegen een lager tarief wordt belast als u stopt met werken, krijgt u mogelijk ook minder belasting terug als u in aanmerking komt voor een pensioen, waardoor uw hypotheekrentekosten stijgen als u helemaal geen gebruik kunt maken van die belastingverhoging .
- Als je niet meer werkt, is het misschien mogelijk om goedkoper te verhuizen en te wonen in een andere regio van het land, bijvoorbeeld van de Randstad naar Drenthe om er maar een paar te noemen.
- Door uw relatief dure (grote) woning te verkopen en naar een goedkopere woning te verhuizen, houdt u wellicht al wat over om af en toe uw toeslag aan te vullen.
- Overigens kan doorwerken ook een kans zijn om te sparen. Als de vraag naar arbeiders weer aantrekt, zal het niet moeilijk zijn om een baan voor 1 of 2 dagen te vinden, al is het maar de gezonde baan van een postbode. En als je handig bent, kun je als klusjesman een aardig centje verdienen. Of probeer dingen goedkoper te kopen op de markt dan ze opnieuw te verkopen. En er zijn nog talloze mogelijkheden.
- Emigratie behoort ook tot de mogelijkheden. Je AOW en pensioen volgen je waar je ook gaat. In ieder geval binnen de grenzen van Europa en hoogstwaarschijnlijk ook daarbuiten. Het is een kwestie van informatie. Nederlandse senioren hebben zich gevestigd in veel tropische landen waar ze voor weinig geld een huis huren en de kosten van levensonderhoud verwaarloosbaar zijn. In India kost een maaltijd in een restaurant bijvoorbeeld 1 euro, terwijl een kopje koffie daar 0,10 euro kost. De meeste mensen spreken ook Engels en zijn ook vriendelijk. Medische voorzieningen in India zijn van een hoge westerse standaard en je hebt geen auto nodig, want een taxi is ook erg goedkoop. Ook in de Indonesische stad Bali wonen veel Nederlandse senioren. Maar dichter bij Portugal wonen, hoewel niet bijzonder goedkoop, is ook betaalbaarder. Voordat je eropuit gaat en het Zwisterleven-gevoel ervaart, moet er natuurlijk eerst wat onderzoek worden gedaan naar verzekeringen, belastingen, etc. in het veld.
Lees verder
€