Pensioensparen in België: hoe en waarom pensioensparen?

Pensioensparen is en blijft een fiscaal voordelige maatregel waarvan u kunt genieten. Tegelijkertijd ben je ook bezig met het opbouwen van een mooi kapitaal voor als je met pensioen gaat. Tot slot verhoogde de Belgische federale regering in 2014 de huidige pensioenleeftijd naar 67 in de toekomst. Dit om alle pensioenen van de “vergrijzende” bevolking te kunnen blijven betalen. Sparen voor pensionering is een van de 4 pijlers van pensionering om naar pensionering toe te werken. U kunt voor uw pensioen sparen met een pensioenspaarverzekering of een pensioenspaarfonds. Pensioensparen is een mooi nestje voor uw pensioen.

4 pensioenniveaus in België

Er zijn vier pensioenniveaus in België. Deze 4 pijlers vertellen u hoe u kunt toewerken naar een goed pensioenkapitaal. U heeft recht op een deel van deze pensioenniveaus. De overige pijlers bepaal je zelf.

wettelijk pensioen

Na jaren hard werken en het betalen van allerlei arbeidsbelastingen, heb je recht op een AOW. Het is uw status die uw pensioenberekening bepaalt. Er wordt gekeken of je gewerkt hebt als werknemer (werknemer of arbeider), zelfstandige, ambtenaar of een combinatie van de vorige statuut.

Wettelijk pensioen van de werkgever – Wettelijk pensioen van een zelfstandige

Met deze pensioenhoogte zorgt de werkgever voor uw onrechtmatige pensioen. Dit kan via een groepsverzekering. De onderneming voorziet dan een pensioenregeling voor één, meerdere of alle werknemers van de onderneming. De premies voor deze collectieve levensverzekering worden betaald door de werkgever, de werknemer of beide. Wat er precies is inbegrepen in de groepsverzekering van uw bedrijf, kunt u terugvinden. Naast de collectieve werknemersverzekeringen is er ook het Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen (VAPZ) en de Individuele Pensioenbelofte (IPP) voor zelfstandige ondernemers.

Fiscaal gunstige pensioenmaatregelen voor de vorming van pensioenkapitaal

Met deze derde laag kunt u beginnen met pensioensparen via een pensioenspaarfonds of -verzekering, of kiezen voor langetermijnsparen via een individuele levensverzekering. Het grote voordeel is dat u belastingvoordeel heeft bij het opbouwen van uw pensioen, waardoor u minder belasting betaalt. U kunt langetermijnsparen en pensioensparen combineren en opbouwen.

Beleg uw geld actief met uw pensioen in gedachten

Met deze vierde pijler check je zelf hoe je je geld terug kunt krijgen voordat je met pensioen gaat. Dit kan zijn door middel van hoogrentende spaarrekeningen, het kopen van obligaties en aandelen, of gewoon door met uw spaargeld in onroerend goed te beleggen. Met deze duurzame investeringen kun je op de lange termijn een aardig centje verdienen. Zet niet in op één paard, maar spreid het risico.

Waarom pensioensparen in België?

Er zijn verschillende redenen om te sparen voor uw pensioen. Pensioensparen is bijvoorbeeld vrijwel risicovrij en u kunt er zeker van zijn dat u over 40 jaar een aardig centje heeft verdiend. De overheid is ook een groot voorstander van pensioensparen. De overheid voorziet zelfs in een belastingaftrek van 30 tot 40% voor pensioensparen. U betaalt dus minder belasting. Een ander voordeel is dat u uw pensioenkapitaal heel geleidelijk opbouwt. Het maximale bedrag dat in 2018 op de pensioenspaarrekening kan worden gestort is 940 euro. Van dit bedrag kan bijvoorbeeld 1/12 per maand worden overgemaakt, zodat de maandelijkse betaling minimaal en mogelijk blijft. Tegelijkertijd geniet je van fiscale voordelen en een lekker nestje.

Bron: Niekverlaan, Pixabay

Hoe kunt u sparen voor uw pensioen in België?

De voorwaarden voor pensioenopbouw in België zijn eenvoudig. Je moet tussen de 18 en 60 jaar oud zijn, belasting betalen en een contract ondertekenen dat minimaal 10 jaar geldig is. Er zijn twee manieren om te beginnen met sparen voor uw pensioen. Aan de ene kant is er een
pensioenspaarverzekering
. Dit is een soort levensverzekering waarbij elke storting recht geeft op belastingaftrek. U krijgt ook een bepaalde rente. Deze rente is echter zeer laag. In veel gevallen kun je ook een prijs inzenden. Aan de andere kant is er een
pensioenspaarfonds
. Dit is een door een bank of beurs beheerd beleggingsfonds met als enige doel sparen voor uw pensioen. Deze fondsen zijn niet zonder risico. Er zijn verschillende niveaus van pensioenspaarfondsen, afhankelijk van hoeveel risico u wilt nemen. Als u dus een klein beetje risico wilt nemen, kunt u het beste voor een pensioenspaarfonds gaan. Als u niet graag uw zuurverdiende geld op het spel zet, kunt u beter een pensioenspaarverzekering afsluiten.

Wanneer beginnen met pensioensparen?

U kunt niet snel genoeg beginnen met sparen voor uw pensioen. Hoe meer u spaart, hoe meer u in totaal kunt aftrekken van uw belastingen. Hierbij kan echter een kleine kanttekening worden gemaakt. Er zijn immers veel beleggingsproducten die in tijden van hoogconjunctuur beter zullen presteren dan pensioensparen. Sparen voor uw pensioen is echter een goede keuze, en de voordelen wegen zeker op tegen de nadelen.

Beoordeling op 60-jarige leeftijd

Bij het bereiken van de 60-jarige leeftijd wordt een eenmalige belasting (aanslag) van 10% geheven over het gespaarde vermogen. Als u na uw 60e wilt blijven sparen, dan kan dat zonder problemen. Bovendien is het volledig belastingvrij.

Wat als er eerder moet worden bespaard?

Als je voor je 60ste nog geld nodig hebt, komt dat je duur te staan. Uiteindelijk moet u 33% belasting betalen van het totale gespaarde bedrag.€