Pensioen aanvullen met lijfrente en wonen zonder hypotheek

Een lijfrenteverzekering of een lijfrentespaarrekening is een effectieve manier om uw pensioen aan te vullen. Huiseigenaren kunnen ook een woning zonder hypotheek regelen om de maandelijkse lasten na pensionering te beperken.

In het verleden waren huiseigenaren te veel afhankelijk van stijgende huizenprijzen. De meest populaire hypotheekvorm was een rentehypotheek in combinatie met een beleggingshypotheek. Ervan uitgaande dat het huis stijgt en de aandelenkoersen stijgen, is rente alleen niet het probleem. Bij een daling van de huizenprijzen zien huiseigenaren de keerzijde van de lage maandlasten van aflossingsvrije hypotheken en beleggingshypotheken. Dit probleem kan worden opgelost door een extra tussentijdse aflossing te doen.

Het probleem wordt verergerd door onzekerheid over pensioenen. Pensioenfondsen hadden jaren geleden al overschotten, maar door het slechte investeringsklimaat kan het verstandig zijn om een ​​pensioenaanvulling te voorzien.

Heb ik een pensioentekort?

Op Mijnpensioenoverzicht.nl ziet u een overzicht van uw huidige pensioensparen. U moet op deze site inloggen met uw Digid om uw persoonlijke pensioenoverzicht te bekijken. In het verleden voorzien de meeste pensioenregelingen in een pensioen van 70% van het laatstverdiende salaris. In hoeverre u een pensioentekort heeft, kunt u zien in het rapport. Als je nog ver van je pensioendatum bent, is het lastig om de gegevens te interpreteren. Je weet niet hoeveel je over tien, twintig of dertig jaar per maand nodig hebt. U kunt wel een indicatie krijgen van het toekomstige pensioeninkomen.

Het pensioen aanvullen met een lijfrente

Als u een aantoonbaar pensioentekort heeft, kunt u gebruikmaken van de lijfrenteaftrek. Het bedrag dat u op een verzekerings- of bankspaarrekening wilt storten, kunt u van uw inkomen aftrekken. Daar staat tegenover dat periodieke uitkeringen uit de polis voortaan belastbaar zijn. Aangezien u na pensionering mogelijk een lager belastingtarief moet betalen over uw inkomen, is het een aantrekkelijke manier om uw pensioen aan te vullen.

Hypotheekvrij na pensionering

Let naast het inkomen na pensionering ook op vaste lasten na uw pensioendatum. In het verleden werd vaak een aflossingsvrije hypotheek afgesloten met als doel de maandlasten zo laag mogelijk te houden. Deze hypotheekvorm heeft echter een heel groot nadeel. Op de einddatum van de hypotheek wordt de hypotheek niet afgelost. U blijft hypotheekrente betalen totdat de woning is verkocht of totdat u de hypotheekschuld met eigen middelen gaat aflossen. Een andere factor is dat de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar is. Na dertig jaar blijft u hypotheekrente betalen, maar kunt u deze niet meer aftrekken van uw inkomen. Aftrekbaarheid is in ieder geval tot 2031 mogelijk. Sinds 2001 is er een maximale aftrekbeperking van 30 jaar ingevoerd.

Keuze: Het geld gebruiken voor een lijfrente of aflossing?

Het is niet verstandig om op alle soorten hypotheken tussentijds af te lossen. Een aflossingsvrije hypotheek is in ieder geval zinvol. Of het beter is om een ​​lijfrente te storten of af te lossen, hangt van meerdere factoren af. Voor het antwoord op deze vraag dient u advies in te winnen bij uw financieel adviseur en hypotheekadviseur. Er zijn te veel afhankelijkheden om er in het algemeen iets over te kunnen zeggen.€