Peer-to-peer lenen: Lenen van een particulier via internet

Peer-to-peer-leningen, of P2P-leningen, is een leenformule die in de tweede helft van de jaren 2000 in Angelsaksische landen is ontstaan. Met peer-to-peer krediet kunt u via internet geld lenen van particulieren. Als u geld wilt lenen met een lagere rente dan traditionele banken, kunt u terecht bij een particulier. De particulier heeft het voordeel dat zijn geld dankzij de rente op de lening een goed rendement kan opleveren. Hoe werkt peer-to-peer lenen precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is peer-to-peer-leningen of P2P-leningen?

Prive persoon

Peer-to-peer-leningen is een vorm van leningen die zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten. Het Engelse woord “peer” betekent “gelijk” en verwijst dus naar een lening die gelijkelijk is overeengekomen, d.w.z
particulieren
. Het gaat dus niet om banken of geldschieters die geld lenen, het gaat om individuen zoals jij en ik. De ene particulier leent geld aan een andere particulier die dringend geld nodig heeft.

Groep

Soms wordt er ook geld uitgeleend door een groep kredietverstrekkers om het risico te spreiden. Dit heet een “many-to-one” systeem: meerdere mensen lenen geld aan één persoon. Ook wel onderlinge lening genoemd
P2P-lening
en kan online worden aangevraagd. Als u geld wilt lenen tegen een lagere rente dan bij een traditionele bank, kunt u het peer-to-peer leningaanbod eens nader bekijken.

Hoe een peer-to-peer lening werkt

Geld nodig

Vindt u het rendement op uw geld op uw spaarrekening te laag, dan kunt u kiezen voor een beter rendement door middel van een peer-to-peer lening. Als je zelf geld wilt lenen aan iemand die dringend geld nodig heeft, registreer je dan op een peer-to-peer site. U geeft aan hoeveel rente u wilt ontvangen en hoeveel u wilt lenen. De persoon die wil lenen zal naar je aanbod kijken en beslissen of hij een lening van je wil afsluiten.

Risicospreiding

Als het bedrag dat de persoon wil lenen meer is dan wat je beschikbaar hebt, is er een andere optie. Dan kunt u een deel van dit bedrag uitlenen en samen met andere particulieren een groep kredietverstrekkers maken. Samen, als groep, kun je het bedrag krijgen dat de lener wil lenen. Op deze manier wordt het risico van terugbetaling gespreid over de groep mensen.

Geld lenen van een particulier

Op internet kun je sites bezoeken waar je je kunt registreren om geld te lenen of een lening aan te vragen. Op deze manier kunnen leningverstrekkers en leningaanvragers met elkaar communiceren en leningopties bekijken.
Peer-to-peer-sites
brengen een vergoeding in rekening aan zowel de leningverstrekker als de aanvrager voor het plaatsen van aanbiedingen op de site. De eerste sites die een peer-to-peer leensysteem gebruikten, waren prosper.com in de VS en zopa.com in het VK. In Nederland was boober.com een ​​tijdje een peer-to-peer site, maar die site is inmiddels van het internet verdwenen.

Peer-to-peer lenen: de voordelen

Hogere efficiëntie

Voor wie het rendement op zijn spaarrekening wat mager vindt, is een peer-to-peer lening een mogelijke oplossing. Door geld uit te lenen met een rentepercentage is het mogelijk een aantrekkelijk rendement te behalen.

Spreid het risico

Als u als kredietverstrekker niet het volledige gevraagde bedrag kan verstrekken, kunt u zich aansluiten bij een groep kredietverstrekkers. Dan is je bedrag onderdeel van een soort groepslening zodat het risico gespreid wordt.

Beschikbaarheid

Voor de kredietnemer is een peer-to-peer lening een handige manier om te lenen, mogelijk tegen een lagere rente dan bij een traditionele bank. Via internet kunt u het bedrag en de renterange bekijken en een keuze maken.

P2P-leningen: nadelen

Controleren

Bij peer-to-peer kredietverlening is het niet altijd duidelijk hoe de kredietwaardigheid wordt gecontroleerd. Bij P2P kredietverlening is er geen BKR rapportage. Als kredietverstrekker loop je altijd het risico dat de kredietnemer je niet kan terugbetalen.

De nieuwe formule

Peer-to-peer kredietverlening vindt vooral plaats in Angelsaksische landen, maar het is een nog relatief nieuwe leenformule. Een voorbeeld van een peer-to-peer leenplatform is Lendico, opgericht in 2013. In Nederland zijn de mogelijkheden van dit platform te bekijken op de website
Lendico.nl
.€