Peaks: Investeer met uw veranderingen

In 2019 nemen de investeringsmogelijkheden toe. De rente op spaarrekeningen bij de bank is nog laag en er wordt gekeken naar andere mogelijkheden om het spaargeld te vergroten. Sommige ondernemers hebben deze twee dingen gecombineerd en in een smartphone-applicatie gestopt: Peaks. Ze noemen het zelf “peak pipe 2.0” en prijzen het met het motto “Investeren met je verandering”. Ofwel: sparen, maar dan met behulp van investeringen. Hoe werkt deze besparing, is het veilig en kun je er echt winst mee maken?

Wat zit er achter de Peaks

Tom Arendt, Rutgers Behn en Sijbrand Thielman zijn de makers van Peaks. Voor hulp bij de ontwikkeling en uitvoering van het idee wenden zij zich tot de Rabobank, die als investeerder betrokken is. Sinds november 2017 is de app te downloaden en te gebruiken.

Een leuk idee

Het idee achter Peaks is om beleggen toegankelijk te maken en gebruikers te helpen hun vermogen te vergroten. Om deze reden kun je de app gaan gebruiken door 1 euro te investeren. Daarnaast biedt Peaks gebruikers een groot aantal tools als het gaat om investeringen, dus diepgaande kennis van de financiële markt is niet vereist. U kunt niet beslissen in welke bedrijven u wilt beleggen, maar u moet kiezen uit vier mogelijke portefeuilles die door Peaks worden gecreëerd. Elke portefeuille bestaat uit meerdere indexfondsen en vertegenwoordigt een andere risicoschaal.

Verschillen in portefeuilles

Zoals eerder vermeld, moet je bij het aanmaken van een account kiezen tussen vier portfolio’s: mild, pittig, pittig en heet. Elk van deze portefeuilles bestaat uit bepaalde indexfondsen; obligaties en aandelen. Obligaties zijn redelijk stabiel, maar zijn over het algemeen minder winstgevend dan aandelen op de lange termijn. Aandelen kunnen dus zeer winstgevend zijn in vergelijking met obligaties, maar ze kunnen ook erg volatiel zijn in waarde, wat meer risico betekent.

In het minst risicovolle pakket,
Eenvoudig
zijn voornamelijk obligaties, terwijl in
Wordt genoemd
belegt voornamelijk in aandelen. Dit zorgt ervoor dat je
Wordt genoemd
heeft het grootste risico om geld te verliezen, maar ook de grootste kans om grote winst te maken.

U kunt uw geld tegelijkertijd in één portefeuille beleggen, dus splitsen van uw vermogen is niet mogelijk. U kunt uw portefeuille echter op elk moment wijzigen.

Wat geeft het?

Hoeveel winst of verlies u maakt, hangt volledig af van de bewegingen van de aandelenmarkt, het kapitaal dat u belegt en de portefeuille die u kiest. Onderstaande tabel geeft een algemeen overzicht van de verwachtingen van Peaks zelf. De getoonde rendementen zijn gebaseerd op de prognose die Rabobank hanteert voor de door Peaks aangeboden aandelen- en obligatiefondsportefeuilles. In werkelijkheid kan het rendement anders zijn dan verwacht.

Inhoud en verwacht rendement per portefeuille (in 2019)

Portefeuille Aandeelpercentage Obligatiepercentage Verwachte terugkomst
Eenvoudig 30 70 2,6%
Pittig 50 50 3,7%
kont 70 30 4,9%
Wordt genoemd 90 10 6,1%

Hoeveel geld je moet investeren en hoe het werkt

Er zijn drie manieren om geld te beleggen met de Peaks-app. Ten eerste kun je ervoor kiezen om elke dag €1 opzij te zetten. Dit wordt de hele week bewaard en aan het einde van de week wordt €7 van je bankrekening afgeschreven en bijgeschreven op je Peaks-account. Peaks gaat dan investeren met deze 7 euro.

In 2019 is de tweede optie alleen beschikbaar voor gebruikers die al een Rabobank-bankrekening hebben. Elk bedrag dat je via je Rabobank-rekening betaalt, wordt naar boven afgerond, dus het waardeverschil gaat naar je Peaks-rekening. Als je bijvoorbeeld iets koopt voor $ 1,30, wordt $ 0,70 bijgeschreven op je Peaks-account. Dit gebeurt bij alle incasso’s, dus pintransacties, overboekingen, iDEAL-betalingen en incasso’s. Net als bij de eerste optie wordt het bedrag aan het einde van de week ook afgeschreven van je bankrekening en vervolgens bijgeschreven op je Peaks-rekening. Daarom worden de bedragen niet meteen afgerond.

Naast deze incasso’s kun je er ook voor kiezen om een ​​bedrag ineens over te schrijven naar je Peaks-rekening. Een investering heeft een maximum van 10.000 euro.

Pieken kosten

Je kunt de app de eerste drie maanden gratis gebruiken. Daarna betaal je €1 per maand als je minder dan €2.500 op je Peaks-account hebt staan. Heeft u meer dan € 2.500 op uw rekening, dan betaalt u 0,5% per jaar over de gemiddelde waarde van uw beleggingen. Het wordt ook maandelijks afgeschreven.

De jongerenkorting geldt voor jongeren tussen de 18 en 22 jaar. Komt u in aanmerking voor de jongerenkorting en is uw Peaks-kapitaal lager dan € 2.500,-, dan is de app na de eerste drie maanden ook gratis te gebruiken. Is je geld meer dan 2.500 euro, dan betaal je 0,5% van het geïnvesteerde geld per jaar minus 1 euro jongerenkorting per maand.

Naast de kosten voor het gebruik van de app, hebben de indexfondsen waar Peaks voor u in belegt ook jaarlijkse fondskosten. Deze bedragen betaal je niet aan Peaks, maar aan aanbieders van indexfondsen. Fondskosten worden automatisch meegewogen in de prijs van het indexfonds door fondsaanbieders, dus u hoeft er niet veel aandacht aan te besteden.

Kritiek op schoppen

Kritiek zal worden gehoord als wijzigingen worden geprobeerd. Zo ook in de Pieken. De belangrijkste kritiek die uit verschillende hoeken van de financiële wereld komt, is het gebrek aan rendement als je gaat beleggen bij Peaks. Het gaat niet zozeer om de app zelf, het gaat erom dat jij investeert in je verandering. Dit bedrag is meestal klein (wat een van de marketingpunten van Peaks is), dus de gemaakte winst is klein. Daarnaast kost het gebruik van de app na drie maanden 1 euro per maand. Elke winst zal noodzakelijkerwijs in de beginfase zijn wanneer uw Peaks-accountsaldo nog steeds laag is, in de buurt van of onder deze maandelijkse uitbetalingspositie blijft.

Om deze reden raden verschillende deelnemers op de financiële markt, waaronder Peaks zelf, aan om de app te gebruiken met een startkapitaal van meer dan 1 euro.

Lees verder