Passief beleggen in trackers (periodieke investering)

Passief beleggen past wellicht veel beter bij u dan actief beleggen. Passief beleggen doe je door te beleggen in indexfondsen en indextrackers zoals ETF’s. Het kan je mooie rendementen opleveren en heeft als grote voordeel dat deze vorm van indexbeleggen ook nog eens goedkoop is. Door periodiek te beleggen (ook de passieve beleggingsvorm) neemt uw investeringskapitaal snel toe. Waarom veel handelen op de aandelenmarkt als dat niet nodig is, het is duur en levert vaak minder resultaat op. Wat zijn passieve beleggingen en waarom ervoor kiezen?

Trackers als passieve investering

Investeren op de aandelenmarkt

Je kent ze wel, de mensen die de hele dag naar hun beleggingen kijken om te zien of ze winst maken, en als de beurs even zakt, verkopen ze alles weer. Dit zijn de mensen die vaak gebukt gaan onder hoge transactiekosten en daardoor niet alleen verlies maken op de beurs, maar ook veel kosten dragen. Of mensen die hun vermogen overdragen aan een vermogensbeheerder. Een fondsbeheerder kan u mooie resultaten boeken op de aandelenmarkt, maar de kosten die u moet betalen zijn niet gering. Deze kosten wegen niet altijd op tegen de koerswinst die op de beurs wordt behaald. En het kan natuurlijk ook anders. Sterker nog, het zou zo moeten zijn dat u uw beleggingen nauwelijks hoeft bij te houden en u grote winsten maakt.

Blijf niet kopen en verkopen

Dit ziet er allemaal heel actief en slim uit, maar constant verkopen en kopen op de beurs geeft vaak niet het gewenste resultaat. Niemand weet zeker of een beursdaling een tijdelijke recessie inluidt of niet. Niets is moeilijker dan een goede tijd hebben op de aandelenmarkt. Aandelenkoersen ontwikkelen zich vaak in golven: na een daling is er weer een stijging, en wie lang wegblijft van beleggingen verkoopt niet op het verkeerde moment. Bovendien kan een investering die er vandaag niet goed uitziet morgen een juweeltje blijken te zijn. Ook kan een bedrijf worden overgenomen en ineens een topper blijken te zijn. Daarom pleiten professionele beleggers voor een goede spreiding van beleggingen en niet om alles in één mand te stoppen.

Passief beleggen in trackers verspreidt zich en beleggen goedkoop

U kunt een beleggingsfonds kiezen. Dit kunt u doen door een vermogensbeheerder te kiezen, maar u kunt ook eenvoudig zelf aan de slag. Indexbeleggingen komen exact overeen met de vraag. U belegt in een index of meerdere indices zonder een bankvermogensbeheerder te betalen en spreidt zo het risico over veel bedrijven en aandelen. Indexbeleggen is ook erg goedkoop, transactiekosten zijn erg laag. U hoeft ook niet al uw geld in één index te stoppen met indexbeleggen, er zijn veel indexen om uit te kiezen. De trackers volgen niet alleen aandelen of obligaties in Nederland, maar ook wereldwijd als je wilt. Kijk in welke index u wilt beleggen, waar verwacht u de beste resultaten?

Investeer periodiek

U kunt ook kiezen voor periodieke investeringen. Dan stort je elke maand een bedrag dat voor jou wordt belegd. Dit kan vaak tegen lage kosten. Met Fit-capaciteit kunt u bijvoorbeeld automatisch een nieuw te investeren bedrag instellen. Dan spreid je niet alleen het soort aandelen, maar spreid je ook je beleggingen in de tijd.

Keuze uit passieve of actieve beleggingen

Actief beleggen wordt vaak als leuker gezien, maar de resultaten zijn zeker niet altijd beter minus de kosten. En ook hier is een mengsel mogelijk. U kunt bijvoorbeeld een deel van uw vermogen beleggen via actief beleggen en een deel via passief beleggen. Mensen zoals Warren Buffett zweren bij indexbeleggen, dus waarom zou u niet gewoon zijn advies hierover opvolgen. Een bijkomend voordeel van passief beleggen is dat u niet de hele dag voor een computerscherm hoeft te zitten. Velen van ons hebben deze tijd helemaal niet, maar willen veel geld verdienen op de aandelenmarkt. Daarom kan passief beleggen volgens uw beleggingsprofiel de meest professionele manier van beleggen in uw geval blijken te zijn. Probeer het.

Lees verder