Pas uw hypotheek aan op uw leven

De looptijd van de hypotheek is doorgaans dertig jaar. In deze periode verandert er veel in uw leven, waardoor u de hypotheek moet aanpassen.

Als je een huis koopt, sluit je een hypotheek af. Door verschillende situaties zal dit de komende jaren moeten worden gewijzigd. Zo wonen de meeste mensen niet altijd in hetzelfde huis. Ook het later uit huis krijgen van kleine kinderen en kinderen kan gevolgen hebben voor uw woonbehoefte en daarmee voor uw hypotheek. Veel veranderingen in uw persoonlijke situatie hebben allereerst een grote impact op uw financiële huishouding.

Veranderingen in de sfeer van relaties in één persoon

Iemand die als alleenstaande een woning koopt zal andere woonwensen hebben dan iemand in een relatie. Als alleenstaande moet je ook bij het kopen van een huis aan de toekomst denken. Als je een relatie aangaat, voldoet het huis dan nog aan de verwachtingen? Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat de woning opnieuw moet worden verkocht.

Ook zal één persoon een andere hypotheekvorm kiezen dan een gezin met kinderen. Een alleenstaande kiest liever voor de laagst mogelijke kosten, terwijl een gezin veel aandacht zal besteden aan de toekomst. Als de kostwinner overlijdt, moet de rest van het gezin in het huis kunnen blijven wonen.

de relatie beëindigen

De woning die u samen met uw partner heeft gekocht, is ook van u beiden. Wanneer de relatie eindigt, wordt de woning opgenomen in de activa en passiva. Een huis gekocht op basis van twee inkomens kan niet door een van de partners worden gekocht. In dat geval moet de woning verkocht worden. Ook moet de ex-partner, die in de woning kan blijven wonen, de woning (en de hypotheek) op zijn naam krijgen. In zo’n situatie kan een extra hypotheek worden genomen om de ex-partner uit te kopen.

Gezinsuitbreiding

Als er kinderen komen, blijkt het huis vaak te klein. Dit probleem kan worden opgelost door het huis te verkopen en een groter huis te kopen, of door te renoveren. Het heeft hoe dan ook gevolgen voor de hypotheek. In bepaalde gevallen is het mogelijk om de hypotheek over te hevelen naar een ander te kopen huis. Voor renovatie kan een tweede hypotheek worden afgesloten. Om dit mogelijk te maken, moet er voldoende overwaarde in de woning aanwezig zijn.

Kinderen gaan het huis uit

Als de kinderen op zichzelf gaan wonen, wordt het huis weer te groot. Het kan ook een goede reden zijn om een ​​ander huis te kopen.

Veranderingen in inkomen

Een daling van het inkomen kan de reden zijn dat er geen hypotheek meer kan worden betaald. In dat geval kunt u proberen de hypotheeklasten te verlagen, maar meestal leidt dit tot de verkoop van de woning. Inkomensgroei zorgt ook voor veranderingen in woonkeuzes. Mensen die meer te besteden hebben, kunnen meer uitgeven aan woonlasten, waardoor een groter of mooier huis binnen handbereik is.€