Pas op voor vooruitbetalingen

Veel retailers en online winkels vereisen vooruitbetaling bij het bestellen van goederen. Hiermee wil de winkelier voorkomen dat de koper de aankoop annuleert wanneer de goederen betaald moeten worden. Het moet wel een redelijk voorschot zijn.

Bij online bestellen is het gebruikelijk om het bedrag te betalen voordat het product wordt bezorgd. De wet vereist echter niet dat het volledige bedrag vooruit wordt betaald. Een winkelier of online winkel kan een vooruitbetaling verlangen, maar deze mag niet meer bedragen dan 50 procent van het totale verschuldigde bedrag. Als de consument akkoord gaat, is dat prima, maar de consument kan een kleinere vooruitbetaling vragen.

Betaal goederen vooraf in online winkels

Wanneer je online een bestelling plaatst, moet je het bedrag direct in één keer betalen, bijvoorbeeld met Ideal. Andere bedrijven sturen de bestelde goederen samen met het acceptgiro ​​naar de klant. Het is echter redelijk dat de winkelier vooruitbetaling verwacht. Dit komt omdat het kan voorkomen dat de winkelier wordt betaald voor de geleverde goederen. Door gedeeltelijke betaling te vragen, wordt in ieder geval duidelijk dat het om een ​​serieuze bestelling gaat en de retailer het risico dat hij neemt vermindert.

Goederen vooraf betalen in de fysieke winkel

Bij de aankoop van artikelen die besteld moeten worden, moet de consument vaak een aanbetaling doen. Vaak gaat het om relatief kleine bedragen. Op deze manier voorkomt de winkelier dat de consument de aankoop gemakkelijk ontwijkt.

Veilig winkelen via Marktplaats

Met Paypal kunt u veilig online gekochte artikelen kopen. Het bedrag staat pas ter beschikking van de verkoper wanneer de koper de gekochte goederen heeft ontvangen. Door het indienen van een klacht kan de koper het betaalde bedrag alsnog via Paypal terugvorderen.

De wet prevaleert boven de algemene voorwaarden

De winkelier kan zijn eigen regels stellen in de algemene voorwaarden, maar die gaan nooit verder dan de wet. De wet staat een vooruitbetaling van meer dan 50 procent van de koopprijs niet toe. Bepalingen in de Algemene Voorwaarden die een hoger voorschot verlangen, zijn niet juridisch bindend.

Pas op voor administratiekosten

Vooral webwinkels maken zich schuldig aan hoge administratieve kosten. Vaak komen de kosten pas laat in het aanvraagproces aan het licht. Retailers weten dat de meeste consumenten een aankoop gewoon laten varen omdat ze al de moeite hebben genomen om hun persoonlijke gegevens in te vullen.

Perfect gemak en gevaar

Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk online aankopen doen. Met ideal log je eenvoudig in met je gegevens, die je ook gebruikt voor internetbankieren. Het probleem is dat er altijd een risico bestaat dat criminelen proberen uw gegevens te bemachtigen. Een andere bedreiging is de consument zelf. Het is zo makkelijk geworden om dure dingen te kopen dat het ook makkelijker is om geld uit te geven.€