Pas op voor valkuilen op spaarrekeningen

Zoals bij alle financiële producten, dient u de voorwaarden van spaarrekeningen zorgvuldig te onderzoeken. Sommige spaarrekeningen hebben beperkingen die ze minder aantrekkelijk maken dan ze lijken.

Een spaarrekening is een heel eenvoudig product. U opent een rekening en stort bedragen waarin de bank rente betaalt over het spaargeld. Over het algemeen verwijst dit naar een variabele rente die van dag tot dag kan veranderen. Als u het geld weer nodig heeft, trekt u het terug. Niet alle spaarrekeningen zijn zo eenvoudig. Spaarbanken beheren graag zoveel mogelijk geld en bieden een zo laag mogelijke rente. Klanten willen echter een redelijke vergoeding krijgen voor de besparingen. Banken hebben bankrekeningen ontworpen die een hoge rente bieden, maar hun beperkingen kunnen een groot nadeel zijn. In dit artikel vind je een aantal valkuilen met betrekking tot spaarrekeningen.

Spaarrekeningen met opnamelimieten

De bank waar u spaart profiteert ervan dat u het gestorte geld niet op korte termijn opneemt. Dit kunnen ze bereiken door bijvoorbeeld opnamekosten vast te stellen. U krijgt meer rente op spaargeld, maar zodra u geld opneemt, kost het u geld. In de meeste gevallen zal dit 1 of 2 procent van de opnamekosten zijn. Dit lijkt misschien een kleine beperking, maar het beperkt uw mogelijkheid om over te stappen naar een andere bank. Als de bank de spaarrente drastisch verlaagt of niet marktconform stijgt, kun je niet gratis met je geld omgaan. Zo’n spaarrekening levert je een paar tienden meer rente op, maar de nadelen zijn vaak te groot.

Spaarrekeningen met stortingslimieten

Anderzijds kan je ook een spaarrekening afsluiten waarbij je elke maand een bepaald bedrag tussen het minimum en maximum moet storten. Deze spaarrekeningen vereisen vaak bijvoorbeeld een minimale storting van € 50 per maand. Vaak is er ook een bovengrens. U mag bijvoorbeeld niet meer dan $ 250 per maand storten. De rentetarieven op dergelijke rekeningen zijn vaak hoger dan de kosten op spaarrekeningen zonder limiet, maar limieten zijn onhandig. U kunt niet in één keer een groter bedrag storten. Als je niet de mogelijkheid hebt om het minimum voor de maand te storten, verlies je de hoge rente. Dit tekort kan vaak worden verholpen door het bedrag eenvoudig op te nemen en terug te betalen.

Accumulatie in deposito

Wanneer u spaart in een deposito, bent u voor een bepaalde periode verzekerd van een bepaalde rente. Het geld staat vast voor deze periode. Het nadeel van deze vorm van sparen is dat het geld voor een langere periode niet beschikbaar is. Hierdoor kunt u niet profiteren van stijgende rentes op de spaarmarkt. U moet eraan denken om het bankdeposito voor de vervaldatum op te zeggen. Sommige banken verlengen de aanbetaling zonder te vragen.€