Parttime of fulltime

Minder dan 40 uur per week werken is tegenwoordig heel gewoon. Tijdens de goede economische tijden werden veel arbeidsovereenkomsten omgezet naar een 36-urige werkweek in plaats van 40 uur.

We zijn ons er steeds meer van bewust dat we te veel tijd op het werk doorbrengen. Vrije tijd wordt steeds belangrijker. We verkiezen vrije tijd boven geld. Ook worden werktijden vaker aangepast aan de wensen van de werknemer. Van negen tot vijf op kantoor zitten is niet meer gebruikelijk. De arbeidsmarkt wordt flexibeler.

Werkuren

Tegenwoordig wordt er steeds vaker thuis gewerkt. Dankzij geavanceerde internettoepassingen is dit zogenaamde telewerken mogelijk geworden. Hierdoor is het makkelijker om werk te combineren met de thuissituatie. Vijfdaagse werkweken zijn niet meer gebruikelijk. Door de uren te verschuiven is het heel goed mogelijk om 36 uur in vier dagen te werken in plaats van vijf. Bij een 40-urige werkweek is dit echter moeilijk in vier dagen te realiseren. Door de kleine inkomensverschillen valt de keuze al snel op een kortere werkweek. Zeker als stellen met kinderen blijven samenwerken. Het is niet wenselijk om kinderen vijf dagen per week naar de buitenschoolse opvang (BSO) of dagopvang te brengen. Als beide echtgenoten een dag of twee minder werken, kunnen ze een groot deel van de week voor zichzelf zorgen.

Ik ga parttime werken

Minder werken heeft niet alleen gevolgen voor het maandinkomen, maar ook voor extra besparingen. Minder werktijd betekent bijvoorbeeld ook minder pensioen na de 65e. Ook andere secundaire voorwaarden kunnen minder aantrekkelijk worden omdat ze pro rata worden toegepast. Bovendien moet het een weloverwogen beslissing zijn. In slechte economische tijden zullen werkgevers positief reageren zodra je aangeeft minder te willen werken. Als u later fulltime wilt terugkeren, heeft u toestemming nodig van uw werkgever. Ook een deeltijdbaan kan een negatieve invloed hebben op je carrière. Medewerkers in leidinggevende functies krijgen vaak niet de kans om minder te werken omdat de werkzaamheden dat niet toelaten.

Ik ga fulltime werken

De overstap van een deeltijdfunctie naar een voltijdfunctie levert ook problemen op voor uw pensioen. Het pensioen wordt tijdens de loopbaan opgebouwd. Als u later overstapt naar een voltijdbaan, kunt u vanaf 65 jaar geen volledig pensioen krijgen op basis van 70 procent van uw laatstverdiende salaris. Het lagere aantal uren van de vorige periode kunt u niet meer inhalen in de gewone pensioenregeling. U zult aanvullende stappen moeten ondernemen.€