Particuliere investeringen

De afgelopen decennia zijn steeds meer particulieren gaan investeren. Dit betekent dat ze een grote invloed hebben op de aandelenmarkt, hoewel institutionele beleggers zoals banken en verzekeraars nog steeds meer invloed hebben. Er zijn ongeveer 1,4 miljoen individuele beleggers op de beurs. Velen van hen zijn op zoek naar snel rendement en doen daarom risicovolle investeringen.

Particuliere investeringen

De invloed van particulieren groeit in de markt. Tot het begin van de jaren negentig werd de aandelenmarkt vooral gedomineerd door grote instellingen zoals banken en pensioenfondsen. In die tijd was het voor beleggers ook niet mogelijk om in de markt te investeren. Vanaf 1994 werd het voor particulieren mogelijk om te beleggen via tussenpersonen, de zogenaamde brokers. Dit zijn meestal banken waar particulieren tegen bepaalde tarieven kunnen beleggen. Sinds enkele jaren concurreren nieuwe banken als Binck Bank met gevestigde banken als ING Bank en ABN Amro. Dit doen zij door lagere tarieven te rekenen bij het beleggen voor particulieren. Bij al deze banken is het mogelijk om online te beleggen. Aandelen kunnen direct worden gekocht tegen de huidige prijs.

Heeft gevolgen voor particuliere investeerders

Zo is de invloed van particuliere investeerders toegenomen. Veel van de grootste prijsschommelingen, zoals tijdens de kredietcrisis, werden aan hen toegeschreven. Dit is echter slechts in beperkte mate. Particuliere beleggers investeren vaak met relatief kleine bedragen. Institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, beleggen grote bedragen en zijn daarmee verantwoordelijk voor de grootste koersbewegingen. Particuliere beleggers bezitten gezamenlijk slechts 30 procent van alle Amerikaanse aandelenmarktkapitalisatie. Ook hebben deze instellingen mensen die regelmatig handelen, terwijl veel particuliere beleggers het “gewoon” doen en vaak aandelen voor een langere termijn kopen. Ze houden ook niet constant de prijs in de gaten, dus zullen ze meestal minder snel reageren en reageren op aanzienlijke prijsstijgingen en -dalingen.

Tips voor particuliere investeerders

Particuliere beleggers hebben een kennislacune ten opzichte van geregistreerde beleggers. Ze zijn echter niet per se inferieur als het gaat om beleggingsresultaten. Er zijn een aantal zaken waar zij zich op kunnen focussen en daardoor toch een goede kans hebben op een goede winst. Zo is het belangrijk om de rentebesluiten van de ECB te volgen. Ze hebben een directe impact op de economie en dus ook op de aandelenmarkten. Als de rente daalt, zullen huishoudens gemakkelijker lenen en hebben ze dus meer geld beschikbaar voor investeringen. Daarom zal een renteverlaging een stimulerend effect hebben op de aandelenmarkt. Anderzijds heeft het verhogen van de rente een negatief effect.

Een risicovolle investering

Het is ook raadzaam om een ​​beetje voorzichtig te zijn. Particuliere beleggers hebben de afgelopen jaren meer risico genomen. Soms levert het mooie rendementen op, maar onder andere tijdens de kredietcrisis hebben ook veel beleggers de negatieve gevolgen van risicovolle beleggingen ervaren. Daarom is het ook belangrijk om je niet te snel te laten meeslepen door gegarandeerde succesverhalen. Dit is waar de Engelse uitdrukking in het spel komt: “Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het te mooi om waar te zijn.” Dus doe een beetje onderzoek voordat u investeert. Hier kun je ook gebruik maken van de kennis van anderen. Verschillende banken geven vaak speciaal beleggingsadvies aan particuliere beleggers.€