Particulier lenen van particulieren

We hebben niet per se een bank nodig om geld te ontvangen. Als alternatief zijn er nu online kredietplatforms die leningen tussen particulieren bemiddelen: de een zoekt geld, de ander zoekt en mensen ontmoeten elkaar op internet.

Lening van particulieren aan particulieren

De financiële crisis is door sommige kredietverstrekkers slim gebruikt om hun bedrijf uit te breiden. Het begon allemaal met Zopa. De Britten zijn er in 2005 mee begonnen en er zijn al kredietmarkten in Duitsland, Oostenrijk, Japan, Italië en de VS. En zoals altijd met goede ideeën op internet, zijn er sinds december 2010 al tientallen alternatieven, waaronder de Nederlandse “Geldvoorelkaar”.

Sommigen overwegen zelfs om banken te omzeilen bij het lenen van een marktgat. ”
sociale lening
“betekent dat individuen geld aan elkaar lenen terwijl de banken weg zijn. Op zich niet vreemd, aangezien de banken ergens tussen Bazel II (aanscherping interne richtlijnen) en de huidige crisis zijn gestopt met het uitlenen van geld. Dat valt niet te ontkennen!

Smava leningen met rente vanaf 1%.

Bij onze oosterburen is kredietbemiddelaar Smava bijzonder positief, getuige de “beste keuze” rating van Stiftung Warentest, onze tegenhanger van de Consumentenbond. Op de website van Smava kan iedereen vrijblijvend verschillende kredietprojecten bekijken.

Mensen die op zoek zijn naar leningen:

Net als bij bankieren, kun je een heel spectrum aan mogelijke bestedingsdoelen vinden, sommige met een hoog risico, andere wat stabieler. Hierdoor hebben de leningen een rentepercentage van 1% tot 14%. Alles is mogelijk.

Geen kredietcontrole?

Internetplatforms worden soms geassocieerd als snel, onveilig en onbetrouwbaar. Maar deze kwalificatie geldt zeker niet voor Smava. Voordat iemand zelfs maar op de lijst van potentiële kredietnemers wordt geplaatst, moet die persoon eerst allerlei documenten overleggen, zoals een uitgebreid aanvraagformulier, een goede identificatie en een bewijs van inkomen.

Betrokkene wordt dan getoetst met bijvoorbeeld de Schufftoets, die vergelijkbaar is met de BKR toets die bij ons wordt uitgevoerd. Daarom is er geen krediet zonder verificatie in Smava.

Pas als Smava groen licht geeft, komt de post in de kapitaalincassodatabase. Beleggers die liever geld lenen aan geldzoekers dan het aan een bank toevertrouwen, kunnen door de lijsten bladeren voor interessante projecten. Als iemand bijvoorbeeld € 20.000 nodig heeft voor een nieuwe auto, kan hij bijvoorbeeld € 1.000 storten. U hoeft dus niet voor de hele lening mee te tekenen en u kunt uw risico’s spreiden.

Beperkt kredietrisico voor kredietverstrekkers

Daarnaast worden uitgebreide statistieken over mogelijke kredietverliezen bijgehouden. Geldzoekers die al meerdere leningen op tijd hebben afgelost, worden ook als zodanig gemarkeerd in het kredietwaardigheidsprofiel. Beleggers worden ook geïnformeerd over de totale kredietverliezen van het platform. Omdat ze zelfs met de grootste zorg niet volledig kunnen worden vermeden. Vraag het maar aan uw bank.€