Parkeerplaats verhuren: makkelijk geld verdienen

In bijna alle grote steden klagen mensen over het gebrek aan parkeerplaatsen. Een van de oplossingen voor het probleem is het delen van parkeerplaatsen: particulieren verhuren hun parkeerplaats aan andere automobilisten. En ook in Nederland wordt het idee steeds populairder: je kunt als particulier immers makkelijk wat bijverdienen.

Privé parkeerplaats huren via webplatforms

Gelukkig is degene die een eigen parkeerplaats heeft bij de woning of bij de woonplaats. Hij heeft zichzelf alle nerveuze moeite bespaard om een ​​parkeerplaats te vinden. Maar tijdens woon-werkverkeer of langere tijd op reis blijft uw parkeerplaats ongebruikt. En tegenwoordig kan er goed geld mee worden verdiend door een nieuw fenomeen dat bekend staat als ‘park sharing’.

Verdien geld door het park te delen

Het idee is simpel: in plaats van uw parkeerplaats uren of zelfs dagen ongebruikt te laten, verhuurt u deze. En dit bespaart op zijn beurt andere automobilisten van onnodig rijden. Hoewel het concept al geruime tijd een groot succes is in het buitenland, zijn er nu ook websites in Nederland die als vraag- en aanbodplatform dienen. Zie het als de parkeerplaats markt.

Een kleine vergoeding voor de tussenpersoon

Het businessmodel van de exploitanten van de genoemde platforms is meestal hetzelfde: de verhuurder ontvangt een vast bedrag voor de bemiddeling van zijn parkeerplaats, de huurder betaalt naast deze huursom een ​​vergoeding van enkele procenten. Er zijn eigenlijk alleen maar winnaars in zo’n concept: de eigenaar verdient iets extra’s, en de klant hoeft niet lang te zoeken of bang te zijn voor een parkeerboete of, erger nog, dat zijn auto weggesleept wordt. Daarnaast blijven er meer openbare parkeerplaatsen over voor andere automobilisten. Ook in Nederland begint de verkoop van parkeerplaatsen te werken.

Online parkeeraanbieders in Nederland

Aanbieders als MobyPark bemiddelen al langer in particulier parkeren in Nederland. Naar verluidt biedt een aantal Nederlandse parkeerders daar nu hun parkeerplaatsen aan. Al is dit nog steeds een relatief klein aantal gezien de enorme parkeervraag, vooral in de Randstad. Maar daar komt volgens de beheerder van de site snel verandering in. Ook in steden als Denbosch, Eindhoven, Nijmegen en Leeuwarden streeft hij met zijn bemiddelingsdienst naar landelijke dekking.

Parkeerbeleid van gemeenten

Veel gemeenten houden de afgifte van parkeerplaatsen in eigen hand, bijvoorbeeld door de afgifte van parkeervergunningen aan bewoners. Ze worden echter meestal uitgegeven voor een specifiek voertuig en zijn niet overdraagbaar. Een andere belemmering voor het verhuren van parkeerplaatsen zijn beperkingen in sommige huurovereenkomsten die onderverhuur van parkeerplaatsen verbieden.

Huurinkomstenbelastingstelsel

Maar er is in principe niets bezwaarlijk aan het particulier huren van parkeerplaatsen voor een bepaalde periode. Als eigenaar van de parkeerplaats heeft u geen speciale vergunning nodig en voor onderverhuur is meestal toestemming van de verhuurder nodig. Om alles juridisch perfect te regelen, hoeven enkel de controles fiscaal correct te worden behandeld.

Een eigen parkeerplaats huren in het buitenland is een groot succes

Ondanks alles is er in Nederland nog een relatief klein aanbod van particulier gehuurde parkeerplaatsen. Mensen hier zijn van oudsher een beetje terughoudend in het toepassen van internetideeën. Maar laten we hopen op het beste van het grote succes van soortgelijke diensten in Engeland en de VS.

Lees verder