Pandjeshuis: voor- en nadelen

Jaarlijks maken duizenden klanten gebruik van een pandjeshuis, ook wel ‘leningbank’ genoemd. Het grote voordeel van een lening bij een pandjeshuis is dat het voor iedereen en op elk moment mogelijk is. Klanten zijn niet verantwoordelijk voor hun persoonlijke bezittingen zoals bij een banklening. Ze maken dus geen schulden, maar staan ​​garant met hun pand.

Wat is een pandjeshuis?

Een pandjeshuis, ook wel kredietbank genoemd, is een bedrijf dat leningen (onderpandkrediet) verstrekt tegen de overdracht van waardevolle zaken en kostbaarheden. Pandjeshuizen zijn in bijna elke stad vertegenwoordigd.

Waardevolle spullen in ruil voor contant geld

In de etalages van pandjeshuizen staan ​​meestal waardevolle sieraden: een parelsnoer, een gouden Rolex, een fijn bewerkte tiara. Items die door hun eigenaren zijn ingevoerd in ruil voor contant geld. Omdat steeds meer mensen op zoek zijn naar snelle leningen, bloeien pandjeshuizen als nooit tevoren. De afgelopen jaren speelde natuurlijk ook de prijs van goud een belangrijke rol, klanten kregen daardoor meer geld voor hun sieraden.

Waardebepaling van objecten is de sleutel

Meestal hebben pandjesbaasjes een speciale opleiding gevolgd, waarbij de waardering van objecten een grote rol speelt. Daarnaast organiseren sommige pandjeshuizen speciale cursussen om deze vaardigheden verder te verbeteren. Een persoon leert bijvoorbeeld de waarde van edelstenen te waarderen.

Hoeveel kost het om te verpanden?

Hoeveel geld er wordt betaald voor gehypothekeerde objecten hangt onder meer af van hun leeftijd en restwaarde. Maar het pandjeshuis zelf speelt ook zijn rol: het uit te keren bedrag hangt grotendeels af van het pandjeshuis. Daarom moeten consumenten, indien mogelijk, aanbiedingen van verschillende pandjeshuizen vergelijken.

Hoe werkt een hypothecaire lening?

Welke objecten zijn geschikt voor bruikleen?

In principe kunnen alle roerende goederen worden geleend, behalve dieren:

Tegenwoordig is het zeldzaam dat klanten een bontjas verpanden; In plaats daarvan bieden ze een duur leren jack of een fijn bewerkte handtas aan.

Elektronica is minder geschikt

Er kunnen zich echter problemen voordoen met elektronische apparaten zoals computers, televisies, stereo-installaties of mobiele telefoons. Omdat er bijna continu nieuwe apparaten op de markt verschijnen, is slijtage aanzienlijk. Sommige pandjeshuizen accepteren eigenlijk alleen apparaten die zo goed als nieuw zijn.

Hoeveel kost een hypothecaire lening?

Pandgeldkosten en commissies zijn opgenomen in de pandovereenkomst. Naast het maandelijkse rentebedrag kunnen er ook kosten in rekening worden gebracht voor de taxatie/taxatie van de objecten en hun veilige en professionele opslag en verzekering.

De meerprijs is een nadeel

Consumentenorganisaties vragen om voorzichtigheid met betrekking tot de kosten van een beveiligde lening. In vergelijking met een rood staan ​​of een lening bij een bank, kan een onderpandlening erg duur blijken te zijn vanwege extra kosten.

Een slechte BKR lijst is geen probleem

Heeft u voor een korte periode geld nodig en heeft u een object dat geschikt is voor hypotheek, dan bent u bij de kredietbank aan het juiste adres. Ook klanten die bijvoorbeeld geen krediet meer krijgen als gevolg van een slechte BKR-lijst, kunnen op deze manier snel en gemakkelijk aan geld komen.

Pandjesmakelaars hebben ook veel terugkerende klanten, zegt de industrie. Retailers zoeken ook steeds vaker naar pandjeshuizen voor leningen of tijdelijk krediet. Een goed voorbeeld hiervan is een arts die zijn praktijk wil opknappen en daarvoor zijn muntenverzameling verpandt.

Hoeveel geld kun je lenen bij een pandjeshuis?

Het geleende bedrag is afhankelijk van het deelnemende pandjeshuis en de waarde van het gestorte onderpand. Veel pandjeshuizen bieden korte leningen aan van 10 tot 100.000 euro. Alleen in uitzonderlijke gevallen zijn er extreem lage kredieten, bijvoorbeeld 25 euro. Het loont meestal niet voor de klant. Gemiddeld bedragen leningen tussen de 200 en 300 euro. Maar het komt ook voor dat het pandjeshuis antiek aanbiedt voor zo’n 80.000 euro. In dergelijke gevallen vertrekt de dienstverlener niet met contant geld, maar met een cheque.

Over het algemeen bedraagt ​​de bruikleen 25 tot 50% van de waarde van het bruikleenobject en is dus niet bijzonder hoog. Het spreekt voor zich: de nieuwwaarde wordt nooit uitbetaald, meestal veel minder dan verwacht. Klanten moeten een “veiligheidskorting” verwachten omdat het pandjeshuis het risico neemt dat een eventuele veiling geen bod uitbrengt dat het bedrag van de lening en rente en kosten dekt.€