Overzicht BIC-codes voor alle Nederlandse en Belgische banken

Overzicht van alle Nederlandse en Belgische bank BIC-codes. Tegenwoordig hoor je het woord “BIC” steeds vaker in de bancaire sector. Dit verwijst natuurlijk niet naar de bekende pennenfabrikant, maar naar een code die essentieel is voor banktransacties in Europa. Om een ​​Europese bankoverschrijving te doen, is een BIC-code nodig om de transactie te voltooien.

In dit artikel

Wat is een BIC-code?

Het is een afkorting die staat voor
B
ank
mij
identificatie
C
ode Het is een code die is gemaakt door de Worldwide Society for Interbank Financial Telecommunications, ook wel bekend als SWIFT. Deze organisatie is verantwoordelijk voor alle financiële transacties en rapportages wereldwijd. Meer dan 8.000 banken en andere financiële instellingen uit bijna 200 landen maken deel uit van SWIFT. De BIC-code stond vroeger bekend als de SWIFT-code, die zijn naam uiteraard te danken heeft aan de organisatie die erachter zit.

Waar wordt de BIC-code voor gebruikt?

Met de BIC-code weet elke bank ter wereld waar de rekening zich bevindt. Om het bedrag over te maken naar bijvoorbeeld een Duitse rekening is het niet voldoende om het rekening- of IBAN-nummer op te geven, ook de BIC-code is nodig om een ​​dergelijke betaling vlot te laten verlopen. Ook voor steeds meer nationale betalingen is het nodig om de BIC-code te gebruiken. Anders dan voorheen wordt geprobeerd om niet alleen het klassieke afrekenings- of betaalrekeningnummer te gebruiken, maar ook het nieuwe IBAN-nummer in combinatie met de BIC-code.

Hoe is de BIC-code opgebouwd en hoe ziet deze eruit?

De BIC-code bestaat uit een reeks cijfers en letters, die elk verwijzen naar een specifiek onderdeel van de bank en haar rekeningnummer. Een fictief voorbeeld van een BIC-code is: BBBBLLPPFFF.

De corresponderende letters in het voorbeeld betekenen:

Wat is mijn BIC-code?

De BIC-code is niet individueel, elke bank heeft zijn eigen code die aan al zijn rekeningen is gekoppeld. De BIC-code staat meestal op rekeningafschriften of afschriften. Voor wie zijn code niet kan vinden, hier een overzicht van de meest voorkomende BIC codes voor Nederland en België:

Nederlandse banken:

Belgische banken:

Lees verder