Overstappen van spaarrekening: risico’s

De rentetarieven op spaarrekeningen veranderen voortdurend. Daarnaast zijn de verschillen in spaarrente groot. Als je veel spaargeld hebt, kan het overstappen naar een andere spaarrekening je veel extra rente opleveren. Maar let op: blindelings overstappen naar een spaarrekening met een hogere rente is niet altijd goedkoper!

Spaarrekeningaanbieders zijn voortdurend op zoek naar nieuwe klanten en doen hun best om u te overtuigen met hoge spaarrentes, cadeaus en andere acties. De concurrentie is hevig, vooral in tijden van economische onrust en perioden waarin mensen extra geld ontvangen, zoals in mei (vakantiegeld), december (kerstbonus, 13e maand) en wanneer bijvoorbeeld spaarloon vrijkomt. Enerzijds is het goed voor u als consument omdat de spaarrente stijgt. Aan de andere kant raken veel mensen in de war door al die spaarpromoties, bonusrente en tijdelijke aanbiedingen en hebben ze moeite om te beslissen waar ze hun spaargeld in moeten zetten. Veel mensen twijfelen dan: moet ik overstappen naar een andere spaarrekening of niet?

Risico 1: Tijdelijke spaaracties

Stijgt de spaarrente op bepaalde spaarrente ineens met 0,5% of zelfs meer? Houd er rekening mee dat de verhoging tijdelijk is. Banken en andere aanbieders van spaarrekeningen proberen regelmatig voor korte tijd nieuwe klanten te krijgen met een hoge rente. Bij nadere beschouwing van de actie blijkt soms dat de hoge rente maar een paar weken of maanden geldig is. Meestal geeft de bank niet aan hoe hoog (of hoe laag…) de rente na de actieperiode zal zijn.

Risico 2: renteverliezen uit spaaroverboekingen

Stel u heeft een spaarrekening bij Bank A met € 10.000 en u krijgt 2,8% rente. Bank B biedt een rente van 3,1%. Een groot verschil is dat je in de loop van een jaar €30 extra rente verdient. Je ziet dit en besluit over te stappen. Op maandag haalt u geld op bij Bank A. Op dinsdag staat het op uw betaalrekening. Op dinsdag, na het werk, maak je het geld meteen over naar je nieuwe spaarrekening bij Bank B. Aangezien je een nieuwe klant bent bij Bank B, duurt het wat langer voordat het geld op je spaarrekening staat, dus vrijdag is de eerste dag dat u uw spaarrente op de bank ontvangt. B ontvangt. Dit betekent dat u 4 dagen lang helemaal geen rente heeft ontvangen. Als u uw spaargeld bij bank A had laten staan, zou u € 0,77 per dag verdienen (10.000 x 2,8% / 365 dagen), dus € 3,07 rente in 4 dagen.

Om € 3,07 aan rente bij te verdienen bij Bank B kijken we naar het verschil tussen de 2 spaarrentes: 3,1% – 2,8% is 0,3%. Het brengt 0,082 euro rente per dag (30 euro / 365 dagen). Om de gemiste rente te compenseren, moet u spaargeld minimaal 37 dagen (3,07 € / 0,082 €) op spaarrekening B laten staan. Pas daarna maakt u winst ten opzichte van spaarrekening A. Hoe kleiner het renteverschil tussen de spaarrekeningen en hoe langer de overboeking, hoe meer rente u verliest.

Toch geld overboeken naar een andere spaarrekening?

Ondanks de hierboven beschreven risico’s loont het voor veel mensen om over te stappen naar een andere spaarrekening. Zeker als je spaargeld hebt bij een grote bank, kan het renteverschil tussen de beste aanbieders oplopen tot 1% of meer. Heb je genoeg spaargeld om een ​​portie te voorzien? Denk dan eens aan een spaardeposito: de rente op een spaardeposito van 1, 3 of 5 jaar is soms 1% of meer hoger dan op een spaarrekening bij dezelfde bank.€