Overschrijving voor een goedkopere lening

Zet nu uw te dure lening over en profiteer van de laagste maandlasten. Deze zin hoor je regelmatig, maar wat houdt een overboeking eigenlijk in? Een lening omzetten in een nieuwe lening kan juist veel goedkoper. Wat zijn precies de voor- en nadelen van het oversluiten van een lening en wanneer kan ik het beste oversluiten?

Wat is sluiting?

Het oversluiten van een lening betekent verhuizen van de ene dienstverlener naar de andere. U heeft bijvoorbeeld een lening bij een duur postorderbedrijf en wilt minder rente betalen. Je zoekt een aanbieder die minder rente rekent en stapt zo over. Het kan ook zijn dat u meerdere leningen heeft afgesloten bij verschillende dienstverleners. Door de relatief “kleine” leningen is de rente hoog. Door al deze leningen in één lening te stoppen, betaal je een lagere rente, wat goedkoper kan.

Voordelen:

Alle leningen worden in één lening geplaatst, waarbij duidelijk wordt aangegeven waar u precies verschuldigd bent. U houdt gemakkelijker bij wie de lening moet betalen, waardoor u niet in betalingsschulden leeft. Bovendien betaal je minder rente omdat je een grote lening hebt bij één beheerder.

minpuntjes

De mogelijkheid bestaat dat u een boete moet betalen voor vervroegde aflossing, waardoor het rentevoordeel van de overdracht teniet kan worden gedaan. Ook is het verleidelijk om een ​​nog grotere lening af te sluiten vanwege het rentevoordeel. Zo heb je wel extra geld in handen, maar loopt de totale schuld natuurlijk op. Uiteindelijk moet alles worden terugbetaald (met rente).

Een goed voorbeeld van sluiting

Je hebt krediet op een creditcard die 17-21% rente per jaar betaalt. Dit is een van de hoogste bedragen die wettelijk is toegestaan. U zet het over naar een doorlopend krediet à 4-8% per jaar. Dit scheelt enorm veel rente per jaar.

Het advies

Kijk eerst hoeveel rente u betaalt over uw huidige lening en vergelijk vervolgens welke rente zij kunnen bieden met andere kredietverstrekkers. Lees de voorwaarden van de huidige lening goed door, mag u boetevrij aflossen? Als dat zo is, is het waarschijnlijk goedkoper om te veranderen. Zo niet, dan is het een berekening of het goedkoper is om over te stappen. Lees ook goed de voorwaarden van de dienstverlener waar u de lening zou willen plaatsen en zorg ervoor dat deze niet gebonden zijn.€