Overschrijving hypotheek en aflossingsnota

Een hypotheek afsluiten is relatief eenvoudig en als u de adviseurs kunt vertrouwen, is het oversluiten van uw hypotheek ook prima. Er zijn echter enkele hindernissen bij het oversluiten van een hypotheek waarvan u niet altijd op de hoogte wordt gesteld, maar die wel goed zijn om te weten

Sluitend

Het proces van het oversluiten van uw huidige hypotheek is op zich niet moeilijk. U vraagt ​​meerdere offertes aan, maakt uw keuze, overlegt de benodigde documenten en als u aan alle voorwaarden voldoet, wordt uw nieuwe hypotheek geaccepteerd. Alle documenten worden vervolgens naar de notaris gestuurd en het werk van de adviseur/hypotheekverstrekker is in wezen gedaan.

notaris

De notaris van uw keuze gaat aan de slag zodra zij de documenten van de nieuwe hypotheekverstrekker heeft ontvangen. De werkzaamheden van de notaris omvatten de volgende werkzaamheden:

Restitutiedocument

Bij het oversluiten van de hypotheek staat niet dat het afbetalingsteken meestal lang duurt. Ben je bijvoorbeeld van plan om met je nieuwe hypotheek een verbouwing te financieren, of wil je op een bepaalde datum extra geld uitgeven, dan moet je daar rekening mee houden.

Uw oude hypotheek heeft een vaste opzegtermijn, meestal een maand. Deze termijn gaat in op het moment dat de notaris de teruggaafnota aanvraagt, waardoor de hypotheek niet eerder kan aflopen dan een maand nadat de teruggaafnota is aangevraagd.

Helaas hanteren veel hypotheekverstrekkers deze regels zeer strikt. Soms tot op het belachelijke toe. Zo zal een afspraak met een hypotheekverstrekker in het verleden om een ​​aflossingsnota op te stellen niet altijd worden nagekomen, al loop je wel het risico dat de oude hypotheekverstrekker weer gaat verwijzen naar de voorwaarden waarop je een hypotheek kunt afsluiten. afbetaald. zijn overeengekomen.

Ook kan het zijn dat als de notaris voor een bepaalde datum een ​​teruggaafnota vraagt ​​en vervolgens blijkt dat door omstandigheden deze termijn moet worden verlengd, de opzegtermijn van één maand weer ingaat.

Geldoverdracht door de nieuwe hypotheekverstrekker

Als u met de restitutienota alle hindernissen heeft genomen, is het nog steeds niet zeker dat de afspraak met de notaris ook daadwerkelijk doorgaat. Notarissen hebben de nodige moeilijkheden met te traag werkende banken. Deze banken hebben de hypotheek al geaccepteerd, maar zullen het geld moeten overmaken naar de notaris. Hoewel de notaris al het werk op tijd heeft gedaan, lijkt het erop dat veel banken om de een of andere reden het geld niet op tijd naar de notaris overmaken. Dit betekent dat uw afspraak mogelijk een paar dagen later moet worden verzet.

Over het algemeen duurt het oversluiten van een hypotheek vaak veel langer dan het afsluiten van een hypotheek. Houd hier rekening mee bij het plannen€