Overdispositierente: debetrentetarieven van alle banken

Staat u in het rood – dat wil zeggen u heeft een negatief saldo op uw bankrekening – dan moet u de bank rente betalen over het bedrag dat in het rood staat. De tarieven voor rood staan ​​zijn vrij hoog, van 9 tot 13%. De kosten die hieraan verbonden zijn, zijn vaak afhankelijk van het maximale bedrag waarmee u uw tegoed kunt overschrijden. Als u € 2.500 in het rood heeft staan, is de rente die u daarover betaalt hoger dan wanneer uw betaalrekening alleen een negatief saldo van € 500 mag hebben.

Rente op het rood op uw betaalrekening

Manieren om te hoge uitgaven te voorkomen

Een plan om het saldo van uw betaalrekening te verlagen voor grote uitgaven terwijl u in korte tijd op een salaris of ander inkomen wacht, klinkt niet gek. Als je zeker weet dat je saldo snel wordt aangevuld, kun je niet in de problemen komen. Veel mensen vergeten er echter rekening mee te houden dat u hoge rente moet betalen over het bedrag dat u tijdelijk rood heeft staan. Daarom is het vaak verstandiger om geld van je spaarrekening te halen dan het op een negatief saldo te laten lopen. Natuurlijk is het vaak zonde als je bijvoorbeeld een kwartaalspaarrekening of een jaarspaarrekening hebt en het kalenderjaar al voorbij is. Hierdoor loopt u positieve rente mis omdat een deel van uw geld niet de hele looptijd op uw rekening heeft gestaan. Als u denkt dat u rente verliest, die vaak niet hoger is dan 0,1% (2020) van het positieve saldo, terwijl u
“strafrente” tot 13%
Als je moet betalen om in het rood te staan, kun je zelf uitrekenen welke optie voor jou het goedkoopst is.

Sommige banken bieden – dus tegen betaling – enkele hulpmiddelen om rood staan ​​te voorkomen. Zo kun je naar de bank
Knab
Stel in om automatisch geld over te schrijven van uw spaarrekening naar uw betaalrekening als er een negatief saldo is, als het voldoende saldo heeft. Hiervoor moet je een relatief duur pakket gebruiken, maar als je regelmatig tegen een negatief saldo aanloopt door grote transacties, kan zo’n pakket de kosten waard zijn.

Rente die banken in rekening brengen bij rood staan

Afhankelijk van bij welke bank u een rekening heeft en de beperkingen die gelden voor uw rekeningtype, is het mogelijk om rood staan ​​op uw betaalrekening. Als dat het geval is, zie je al snel het grootste nadeel: banken rekenen een hoge rente als je in het rood staat. De rente op rood staan ​​varieert van bank tot bank, maar ligt meestal tussen de 9 en 13%. Het rentepercentage voor rood staan ​​in 2020 is als volgt:

Bank interesse
ING 9,9-12,9%*
Rabobank 9,9-12,9%*
ABN Amro 9,9-12,9%*
In triodes 10%
SNS Bank 9%
regionale bank 9%
ASN Bank 9%
Knab 5%

*
ABN Amro, ING en Rabobank hebben de roodstandsrente in 2020 tijdelijk verlaagd naar 9,9%. Dit is een coronamaatregel om klanten te helpen die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden verkeren.

Meer informatie

Het bovenstaande rapport bevat alleen informatie over conventionele banken die betaalrekeningen voor particulieren aanbieden. Houd er rekening mee dat het debetrentebedrag bij rood staan ​​niet alles is. Dat het tarief soms laag is weegt soms niet op tegen de kosten die je voor het totaalpakket moet betalen. Als je naar de “groene banken” kijkt, zie je dat zij een relatief lage rente rekenen voor rood staan, maar de leningrentes zijn gemiddeld lager. Bij Knab is het tarief extreem laag, maar je betaalt wel een fors maandelijks bedrag voor het gehele betaalpakket.€