Overbruggingshypotheek: voor- en nadelen

Een overbruggingshypotheek is een bijzondere hypotheekvorm die wordt gebruikt als uw oude woning nog niet is verkocht terwijl u een nieuwe koopt. Wat zijn de voor- en nadelen van een dergelijke constructie?

Wat is een overbruggingshypotheek?

Uw oude huis is niet verkocht, maar u heeft nu een nieuw huis gekocht. Naast de oude hypotheek betaal je ook de hypotheek op de nieuwe woning. Dan kan een overbruggingshypotheek de oplossing zijn. Een overbruggingshypotheek, ook wel ‘overbruggingskrediet’ genoemd, dient als overbrugging om de kosten tijdelijk te verhogen. Een overbruggingshypotheek wordt meestal afgesloten bij dezelfde hypotheekverstrekker als de nieuwe hypotheek.

Overbruggingshypotheek: Termijn

Bij een overbruggingshypotheek gebruik je de overwaarde in de onverkochte woning om de gestegen kosten te “doorbreken”. In die zin is een overbruggingshypotheek een “sigaar uit zijn doos”. De looptijd van het overbruggingskrediet is tussen de 6 en 24 maanden en de rentekosten worden meestal meegefinancierd. Tijdens de periode wordt het oude huis meestal verkocht.

Hypotheekkosten verlagen

De kosten van een overbruggingshypotheek zijn relatief hoog omdat u met de oude hypotheek, de nieuwe hypotheek en de overbruggingshypotheek twee woningen bezit. De hypotheekverstrekker loopt het risico dat het lang duurt voordat uw woning is verkocht en dat de waarde van de woning daalt. Dit risico wordt overgeheveld naar de overbruggingshypotheekrente. Bovendien moet u rekening houden met sluitingskosten en notariskosten, die aanzienlijk kunnen oplopen.

Overbruggingshypotheek: hoeveel?

De overbruggingshypotheek is gelijk aan het eigen vermogen in de oude woning. De overwaarde van een huis kan op verschillende manieren worden voorgefinancierd door hypotheekverstrekkers.

Tijdelijke hypotheekrenteaftrek?

De overbruggingshypotheekrente staat vast. De rente verschilt sterk van aanbieder tot aanbieder. De rente op een overbruggingshypotheek is aftrekbaar en onder bepaalde voorwaarden kunt u de rente op beide woningen maximaal twee jaar aftrekken.

Voor- en nadelen van een overbruggingshypotheek

Wat zijn de voor- en nadelen van een tijdelijke hypotheek?

Voordelen van een overbruggingshypotheek

Nadelen van een overbruggingshypotheek

Is het verstandig om een ​​overbruggingshypotheek af te sluiten?

Is het verstandig om een ​​tijdelijke hypotheek af te sluiten? Een overbruggingshypotheek lijkt misschien een goede oplossing om je maandlasten te verdubbelen, maar het is een lening die je elke maand moet terugbetalen. Het kan lang duren voordat het oude huis is verkocht, en uiteindelijk kunt u de oude, nieuwe en tussentijdse hypotheken misschien niet betalen. Want je hebt eigenlijk drie hypotheken, wat een forse financiële last met zich meebrengt.€