Overbruggingshypotheek nemen

Een overbruggingshypotheek is een tijdelijk overbruggingskrediet. Deze hypotheek is een tijdelijke financiering van uw woning met behoud van dubbele hypotheekrenteaftrek. Met een hypotheek kunt u uw nieuwe woning financieren terwijl de oude woning van de eigenaar nog niet is verkocht. Zodra de woning is verkocht en de overwaarde vrijkomt, betaalt u de extra hypotheek af. U kunt de kosten en rente meefinancieren.

Tijdelijke hypotheek of tijdelijke lening afsluiten

U heeft het perfecte nieuwe huis gevonden om te kopen, maar uw oude huis is nog niet verkocht. In dat geval zal de aankoop van de nieuwe woning meestal mogelijk zijn door een aanvullende hypotheek af te sluiten. Dit gebeurt meestal bij een tijdelijke hypotheek.

Dubbele aftrek voor hypotheekrente

Voordeel is dat de hypotheekrente op beide huizen minimaal 2 jaar fiscaal aftrekbaar is, maar dit kan wel drie jaar zijn. Kijk hier hoe lang u in uw geval hypotheekrenteaftrek mag aftrekken van twee woningen:

Hoe lang hypotheekrente twee keer aftrekken:

het jaar dat je voor het eerst twee huizen hebt dubbele aftrek van het aantal jaren tot
2019 jaar 3 volle jaren Het jaar 2022
2020 jaar 3 volle jaren Het jaar 2023
Het jaar 2021 3 volle jaren Het jaar 2024

Netto hypotheekrente lager

Door deze dubbele aftrek van hypotheekrente over meerdere jaren worden de maandlasten aanzienlijk verlaagd. De netto maandelijkse kosten zijn dus veel lager dan de bruto kosten. De vraag is met welke hypotheek u de nieuwe woning gaat financieren. Als u over het eigen vermogen beschikt, is een overbruggingshypotheek een goede optie.

Wat is eigen vermogen?

Overwaarde is het bedrag dat een huis meer geeft als het wordt verkocht dan de hypotheek die erop rust. Het is vrij eenvoudig om een ​​eerste inschatting te maken van dit overschot door de verkoopcijfers in de buurt te bestuderen. Soms is de WOZ-waarde van de gemeente daar al een goede indicatie van. Elk jaar in februari krijgt u een WOZ-beschikking. Dit wordt met een jaar vertraagd, maar het helpt bij het inschatten van de wederverkoopwaarde van uw eigendom. Hoe eerder u uw huis heeft gekocht, hoe groter de kans dat er een aanzienlijke overwaarde is. Bij een overbruggingshypotheek wordt niet al het eigen vermogen gebruikt, maar niet meer dan 90%.

rekenvoorbeeld overbruggingshypotheek

Zie dit voorbeeld van een overbruggingshypotheekberekening:

overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek bestaat als tijdelijke financiering en voor het overstappen tussen twee woningen. De nieuwe woning is beveiligd met een hypotheek tegen de overwaarde van de oude woning. Eigen vermogen maakt het makkelijker om een ​​hypotheek te krijgen en de rente kan lager zijn. Een ander voordeel is dat je de rente en kosten van het overbruggingskrediet mee kunt financieren zodat je geen dure tweede hypotheek nodig hebt.

Nadelen van een overbruggingshypotheek

Als het risico te hoog is, wordt de hypotheek afgewezen of wordt een hogere hypotheekrente toegepast. Het risico zit vooral in de verkoopprijs die je krijgt voor het oude huis en de tijd die nodig is om het oude huis voor een goede prijs te verkopen. Hierdoor kan het zijn dat u voor een langere periode te maken krijgt met dubbele maandlasten. Houd er rekening mee dat overbruggingskredieten meestal zes maanden tot twee jaar geldig zijn en daarna moeten worden verlengd. Het is voordelig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende banken, aangezien niet elke lening even duur is. De voordelen zijn:

Voordelen van een overbruggingshypotheek

Voordelen van een overbruggingshypotheek
De rente is minimaal 2 jaar fiscaal aftrekbaar als hypotheekrente.
Dit geeft u de mogelijkheid om een ​​nieuwe woning te kopen voordat u uw oude woning verkoopt.
U gebruikt de overwaarde in uw huis als uw geld.
Het kan voor een bepaalde periode worden beperkt.
Financieel heb je meer rust.

Er zijn ook nadelen:

Enkele nadelen van een overbruggingshypotheek:

Nadelen van een overbruggingshypotheek
Hogere bruto hypotheekrente.
U staat onder druk om uw oude woning te verkopen, waardoor u wellicht genoegen moet nemen met een lagere verkoopopbrengst.
Er zijn extra afsluitkosten.
Let op eventuele aanvullende eisen om een ​​hypotheek te krijgen.

Als alternatief voor een aflossingsvrije hypotheek

Soms kan ook een aflossingsvrije hypotheek worden aangeboden. Dit betekent een lagere netto maandlast omdat er geen aflossingen zijn. Denk ook aan een lineaire hypotheek. Of dit mogelijk is, hangt af van de waarde van de woning, de hoogte van uw bestaande hypotheek en uw inkomen.

Slot

Natuurlijk, als er sprake is van overwaarde, berekenen banken het liefst alle soorten krediet- en hypotheekmogelijkheden en bieden ze een aantrekkelijk aanbod. Een overbruggingshypotheek is de perfecte manier om uw onverkochte woning rustig te verkopen zonder uw maandlasten aanzienlijk te verhogen.

Lees verder