Over lenen en krediet

Een lening afsluiten via internet wordt steeds gebruikelijker. En de kredietovereenkomst is snel getekend. Het afbetalen duurt veel langer en kan behoorlijk verdomd duur worden. Wat betekent het om in 2010 een lening aan te gaan?

Kredietcontrole

Vooral veel jongeren denken dat een lening de gemakkelijkste manier is om een ​​auto, een flatscreen-tv of hun huis te financieren. Maar schijn kan bedriegen! Meestal moet je meerderjarig zijn om een ​​lening af te sluiten, of het nu gaat om een ​​bank, autodealer of postorderbedrijf. Maar dan bent u ook absoluut handelingsbekwaam met alle verplichtingen en risico’s.

Serieuze banken krijgen u eerst
kredietwaardigheid
controle, wat betekent dat ze zekerheid eisen en vragen met
Bureau Krediet Registratie (BKR)
Te doen. Als alle signalen “groen” zijn, verstrekken ze een zodanige lening dat kan worden aangenomen dat het geleende geld ook terugkeert. Uitzondering is een studielening, aangezien er geen BKR-registratie is en aflossen niet altijd een probleem is.

Lenen is geen liefdadigheid

Vertrouw geen kredietbemiddelaars die geld uitlenen zonder een gedegen antecedentenonderzoek! Ze zijn meestal niet bonafide en rekenen exorbitante rentetarieven en behandelingskosten. Banken en andere kredietinstellingen doen natuurlijk niet aan kredietverlening met liefdadigheid. Als compensatie a
interesse
die onder meer afhankelijk is van de leentermijn en aflossingsvoorwaarden. Soms kan deze interesse
gemaakt
gezet, maar vaak is ze
variabele
. Dat wil zeggen, het kan op elk moment veranderen. Daarna kan de lening duurder uitvallen dan aanvankelijk werd aangenomen. Zie ook: Welke lening past het beste bij mij?

Nominale en effectieve rente

Bij rente kan onderscheid worden gemaakt tussen nominale rente en effectieve rente. De
nominale rente
lager is en exclusief kosten en dergelijke. Daarom is het belangrijker
effectieve rente
. Is het bijvoorbeeld 7,3 procent, dan moet je voor een lening van 1.000 euro jaarlijks 73 euro ophoesten. En dan is er nog de 1.000 euro die moet worden terugbetaald. Dat is een aardig bedrag over een paar jaar. In een periode van vijf jaar is dat al meer dan 350 euro! Dus die 1000 euro wordt gewoon 1350 euro…

Aankoop op afbetaling

Voor aankopen op afbetaling ziet het beeld er niet heel anders uit. Steeds meer bedrijven – autodealers, rederijen of elektriciteitsketens – adverteren met ”
koop nu, betaal later
Er zijn twee mazen in de wet: naast het opbouwen van rente kun je het niet meer eens worden over de prijs. Je betaalt dus twee keer zoveel!

staat rood

EEN
rood staan
, die rood staat op de betaalrekening, kan in sommige situaties een goed alternatief zijn. Zo’n debetsaldo wordt meestal toegekend wanneer het salaris regelmatig op uw rekening komt. Meestal is twee tot drie maanden nettosalaris de toegestane limiet. Maar vergeet niet dat de schuldenaar
debetrente
meestal rond de 15 procent!

Online een lening afsluiten: banken hebben te maken met concurrentie

Consumenten kunnen nu ook lenen van particulieren. Ze maken gewoon een online applicatie op het web, waarin ze aangeven hoeveel rente ze willen betalen en welke termijn ze willen. Het enige wat je hoeft te doen is wachten op een investeerder die zijn lening wil financieren.

Als gevolg hiervan neemt het aantal leningen op internet toe en kan iedereen op de bank spelen en geld lenen aan particulieren met behulp van internetkredietuitwisselingen. Maar particuliere kredietverstrekkers moeten er rekening mee houden dat zij net als reguliere banken te maken hebben met kredietrisico’s. Niet elk online leenplatform is betrouwbaar.

Eerst sparen, dan kopen

Maar onthoud dat elke lening de eerste stap in een schuldenval kan zijn. Dus beter eerst sparen en dan kopen, ook al duurt het wat langer. Maar hoe zit het met weer wachten?€