Ouderhulp bij de aankoop van een huis

Er zijn veel problemen voor beginners als het gaat om het kopen van het huis dat ze willen. Ouders kunnen een helpende hand bieden door een garantstelling of financiële steun te geven. Helaas is in veel gevallen ouderlijke hulp nodig.

Starten op de woningmarkt is voor beginners een onmogelijke opgave. Huizen zijn zo duur dat het met twee inkomens in de Randstad vaak lastig is om een ​​woning te kopen die aan jouw wensen voldoet. Alleenstaande starters of starters op de woningmarkt zonder het inkomen van een partner staan ​​voor een onmogelijke taak. Ze zijn nog maar kort actief op de arbeidsmarkt en hebben dus nog geen groot inkomen. Een eenvoudig huis of appartement onder de 200.000 euro is bijna niet te vinden. In sommige steden is het zelfs moeilijk om een ​​betaalbare huurwoning te vinden. Betaalbare huurwoningen komen niet vrij omdat huidige bewoners niet verhuizen.

Huizenmarkt

Er zijn veel mogelijkheden op de woningmarkt, maar banken geven tegenwoordig geen premies meer op basis van inkomen. Vroeger verstrekten ze hypotheken tot meer dan zes keer het inkomen, maar banken zijn voorzichtiger geworden. Veel starters kunnen nog steeds een huis kopen met hulp van hun ouders. Er zijn verschillende manieren om kinderen financieel te ondersteunen. Natuurlijk is het nodig dat ouders enige financiële ruimte hebben.

Ouders kunnen instaan

In sommige gevallen verstrekt de bank geen hypotheek omdat de koper(s) de bank onvoldoende garanties geven. De inkomsten zijn te laag gezien de acceptatiecriteria van de bank. Ze hebben onvoldoende vertrouwen dat de kopers nu en in de toekomst aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. Een garantie kan in deze gevallen uitkomst bieden. Ouders kunnen verantwoordelijk worden gehouden voor de maandelijkse vergoeding als kopers (kinderen) niet betalen. Zodra de kinderen financieel stabiel genoeg zijn om de maandlasten volgens de bank te dekken, kan de garantie komen te vervallen.

Ouders kopen een huis

Een andere mogelijkheid is om het hypotheekbedrag van je ouders te lenen. Ouders kunnen hierover rente in rekening brengen bij hun zoon of dochter. De Belastingdienst moet duidelijk maken dat dit een lening is die verband houdt met de aankoop van een eigen woning. Het is verstandig om zo’n lening schriftelijk af te sluiten. Ouders kunnen hun kinderen ‘hypotheekrente’ in rekening brengen. De zoon of dochter kan de betaalde hypotheekrente aftrekken van het inkomen. Meer informatie over het afsluiten van een hypotheek bij je ouders vind je hier.

Krachtoverbrenging:

Ouders mogen maximaal 22.760 euro (uitzondering 2009) doneren aan kinderen van 18 tot 35 jaar. Dit bedrag kan worden gebruikt als eigen vermogen om de hypotheek af te lossen. Banken hechten veel belang aan eigen vermogen. Hiermee kunt u het maximale bedrag dat u kunt lenen aanzienlijk verhogen.€