Oude Britse munten kopen en verkopen

Er zijn veel mensen die oude Britse munten kopen. Sommigen doen het als een investering, de meesten omdat ze de munt verzamelen. U kunt online munten kopen en verkopen op internet, op beurzen en veilingen. De geschiedenis van de Britse valuta gaat ver terug. De eerste munten waren gemaakt van goud en zilver. Vanwege de rijke koloniale geschiedenis van Groot-Brittannië zijn er veel verschillende soorten munten in omloop. Lees er alles over in dit artikel.

Oude Britse munten verzamelen

Veel verzamelaars investeren hun geld in oude Britse munten. Sommigen beschouwen het als een vorm van beleggen, de meeste mensen doen het omdat ze munten verzamelen. Veel beleggers hebben veel geld verloren op de aandelenmarkten. Dat kwam door de kredietcrisis. Dit kwam doordat veel Amerikaanse huiseigenaren hun hypotheek niet meer konden betalen. Daardoor kwamen veel banken weer in de problemen. Verschillende banken gingen failliet en andere moesten door verschillende regeringen worden gered. De wereldwijde aandelenkoersen kelderden en beleggers verloren veel geld. Dit proces herhaalde zich tijdens de kredietcrisis. Beleggers gingen op zoek naar alternatieven en kwamen onder andere munten tegen. Ze hebben meestal een stabiele waarde omdat er altijd veel vraag naar is.

Oude Britse munten kopen en verkopen

Er zijn verschillende plaatsen waar munten worden verhandeld. Tegenwoordig vindt een groot deel van de handel online plaats. Er zijn speciale sites die veel muntenliefhebbers hebben. Andere plaatsen waar munten worden gekocht en verkocht zijn juwelierszaken en speciale verzamelbeurzen. Munten van hoge waarde of zeldzaamheid worden ook geveild. De waarde van een munt wordt onder meer bepaald door de zeldzaamheid, de oudheid en de kwaliteit van de munt. Als een munt bijvoorbeeld meer verroest is, zal deze minder opleveren. Het materiaal waarvan de munt is gemaakt, is ook van belang. Gouden en zilveren munten zijn waardevoller dan bronzen of zinken munten. De meeste munten kunnen worden gedateerd op basis van de indruk op de munt.

Oorsprong van de Britse valuta

De eerste Britse munten werden nog geïmporteerd uit Noord-Frankrijk. Dit waren munten met een afbeelding van Filips II van Griekenland, koning van het Macedonische koninkrijk Griekenland. De eerste munten die waarschijnlijk op Britse bodem werden geslagen, waren potins, kleinere zilveren munten gemodelleerd naar de munt van de stad Marseille. Tegelijkertijd begonnen verschillende Britse stammen ook hun eigen gouden munten uit te geven met bijvoorbeeld een afbeelding van de koning erop gedrukt. Met de komst van de Romeinen werd hun systeem ingevoerd. Verschillende munten werden in omloop gebracht, zoals de sestertius, denarius en areus. Toen de Romeinen rond 450 werden verdreven, viel het volk van Engeland terug op het oude ruilsysteem. Pas rond 600 verscheen de munt weer met de komst van de Vikingen.

Een geschiedenis van Britse valuta

De oudste munteenheid is de cent. Het verscheen rond het jaar 1000 en was oorspronkelijk gemaakt van zilver. Later verschenen ook de shilling en de mark naast het pond. Onder de verschillende Engelse koningen werd al snel gesproken over een muntsysteem, aangezien de verschillende steden aanvankelijk nog hun eigen munten hadden. De eerste munten werden van zilver gemaakt, in de veertiende eeuw verscheen er, naar het voorbeeld van verschillende andere landen, een gouden munt.

Er werden kronen, shilling, guineas en dollars van geslagen. De verschillende Britse koloniën maakten aanvankelijk vooral gebruik van het Britse muntsysteem, later kregen meerdere kolonies hun eigen muntsysteem. Een goed voorbeeld hiervan is India. Aan het begin van de 21e eeuw besloot Groot-Brittannië niet mee te gaan met de euro, dus het unieke Britse pond bestaat nog steeds.€