Organiseer je grote verhuisdag: Zo verhuis je (tips)
Verhuizen naar een huurwoning of een andere eigen woning? Bekijk deze verhuischecklist, tips, stappenplan voor alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze verhuizing. Ook als je een nieuwe woning hebt gevonden en je nieuwe aankoop of huur is geregeld, kun je niet op je lauweren rusten en afwachten. Behalve de notaris en de hypotheek moet alles geregeld zijn voordat u kunt verhuizen. En wat kost verhuizen tegenwoordig, want verhuizen kan goedkoop.
Verhuizen, hoe doe je dat goedkoop?
- Verhuizen naar een ander huis betekent veel organiseren
- Hoeveel kost verhuizen?
- Goedkoop verhuizen
- Verhuizen: een stappenplan en tips
- 1. Tijdig verhuizen en huuropzegging
- 2. Regel de verhuizer
- 3. Verzending en levering per post
- 4. Tijdelijke opslag van goederen
- 5. Zowel de telefoon als de kabel bewegen
- Nog 1 maand tot de verhuizing
- 1. Verhuizen en gas, water en elektra
- 2. Inschrijven in de nieuwe gemeente en uitschrijven uit de oude gemeente
- 3. Informeer bank(en) en verzekeraar
- 4. Welke verzekeringen moet ik opzeggen?
- 5. Schoonmaak van oude en nieuwe huizen
- Op de dag van de verhuizing zelf
- 1. Noteer de meterstanden
- 2. Inspecteer het huis
- 3. Houd contant geld in uw zak
- Slimme bewegingsvergrendeling
Verhuizen naar een ander huis betekent veel organiseren
De achtbaan van een nieuw huis is een behoorlijk intense zoektocht. Je moet veel adressen bekijken en ook naar de plek gaan. Dan komt de eerste koopovereenkomst of lease en tenslotte de hypotheek. Denk je. Maar of u nu een nieuwe woning koopt of huurt, u laat uw bestaande woning vrijwel altijd achter. Ook daarvoor moet alles geregeld zijn en begint minimaal twee maanden van tevoren.
Hoeveel kost verhuizen?
Hoewel de verhuiskosten per verhuisbedrijf verschillen, valt er zeker iets voor te zeggen. Omdat de kosten afhankelijk zijn van:
- Af te leggen afstand: hoeveel kilometer te reizen.
- Het aantal verhuizers dat nodig is om de verhuizing soepel te laten verlopen.
- Aantal te verplaatsen huishoudelijke artikelen en meubels.
- Woont u op de derde of eerste verdieping?
- Zijn de dozen al ingepakt of moeten de vervoerders dat doen?
- Zijn er breekbare voorwerpen zoals antiek of piano’s die een speciale behandeling vereisen?
Goedkoop verhuizen
Omdat de kosten per verhuizer sterk variëren, is het sterk aan te raden om vooraf aan meerdere bedrijven te vragen wat zij voor een verhuizing in rekening brengen. Zo regelt u een goedkope verhuizing. Maar verhuizen is ook goedkoper als je alles zelf kunt doen:
- Demonteer de meubels zelf.
- Hij rijdt zelf een paar keer op en neer, huurt een busje. Dan kun je de verhuizer grotere dingen laten doen.
- Wil je van meerdere meubels of andere spullen af omdat ze oud zijn of niet in je nieuwe woning passen, bel dan de Kringloopwinkel. Hij neemt de goederen gratis aan.
- Verhuizen is een goed moment om te kijken wat u nog nodig heeft. Wat u niet mee hoeft te nemen, hoeft u ook niet te betalen en bespaart op sjouwen.
- Familie en vrienden willen vaak een handje helpen.
- Doordeweeks reizen is vaak goedkoper.
Verhuizen: een stappenplan en tips
De belangrijkste dingen die gedaan moeten worden met twee maanden tot de verhuizing zijn:
1. Tijdig verhuizen en huuropzegging
In onderling overleg is bijna alles mogelijk. Verhuurder en huurder komen in onderling overleg overeen dat de huurovereenkomst op een bepaalde datum afloopt en op die datum zal huurder de woning leeg aan verhuurder opleveren. In deze situatie is er noch een opzegtermijn noch een aangetekende brief. Maar voor de zekerheid is het altijd een goed idee om de afstandsverklaring en ondertekende overeenkomsten per aangetekende brief te bevestigen. Dit voorkomt problemen achteraf. Ook regelt de wet dat de opzegtermijn niet korter mag zijn dan een maand en niet langer dan drie maanden. Indien wederzijds akkoord niet succesvol is, annuleert u de huurovereenkomst per aangetekende brief conform deze voorwaarden. Als u niet opzegt, loopt de huur door voor de duur van het contract. Vergeet tot slot niet uw borg terug te vragen.
Bron: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
2. Regel de verhuizer
Velen in ons land verhuizen zelf met een tank of een busje. Het zou alles moeten oplossen. Het is handiger om je te laten bewegen. Er zijn verschillende verhuissites op internet waar u online offertes kunt aanvragen. Handy is natuurlijk de gouden gids voor de nieuwkomer in het gebied. In de praktijk blijkt dat de schema’s van verhuizers behoorlijk druk zijn, dus begin vroeg.
3. Verzending en levering per post
U kunt online naar de TNT verhuisservice gaan. Daar moet je een grote vragenlijst invullen, inclusief vragen over de datum van verhuizen, wie er geïnformeerd moet worden en of er verhuiskaarten moeten worden aangemaakt. Al uw post wordt in één keer afgehandeld. Aangemelde organisaties onder de 300 hebben vaak een maand nodig om een adreswijziging te verwerken.
4. Tijdelijke opslag van goederen
Mogelijk moet u tijdelijke opslag gebruiken. Repareer het op tijd.
5. Zowel de telefoon als de kabel bewegen
Dit geldt voor overstappen, opzeggen of aanmelden voor een nieuw kabel- en/of vast abonnement. Check opzegtermijnen en regel uw verhuizing online of per aangetekende brief. U kunt uw abonnement bijvoorbeeld online overzetten naar TAC. Let op de verhuisperiode, met internet plus bellen kan het tot 20 werkdagen duren.
Bron: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
Nog 1 maand tot de verhuizing
De belangrijkste stappen zijn:
1. Verhuizen en gas, water en elektra
Dit geldt in dit geval voor zowel opzeggingen als aanvragen voor gas, water en elektra. Met hoeveel verschillende leveranciers u contact moet opnemen, hangt af van waar u van plan bent te gaan wonen. In het slechtste geval is het zes uur. Vraag tijdig de benodigde formulieren aan bij deze leveranciers.
2. Inschrijven in de nieuwe gemeente en uitschrijven uit de oude gemeente
Als u gaat verhuizen, moet u binnen vijf werkdagen uw nieuwe adres doorgeven aan de gemeente. Dit hoeft niet per se van tevoren te gebeuren, maar wordt regelmatig georganiseerd. U wordt dan automatisch uitgeschreven op uw oude woonplaats. U kunt zich eenvoudig online of persoonlijk inschrijven op het gemeentehuis. U dient uw identiteitskaart mee te nemen.
3. Informeer bank(en) en verzekeraar
Het hangt van de situatie af of deze kamers gemakkelijk kunnen worden verplaatst.
4. Welke verzekeringen moet ik opzeggen?
Veel verzekeraars bieden tijdelijke dekking voor beide adressen. De tijdelijke periode is 90 dagen. Wel is het raadzaam de verzekeraar nogmaals te bellen en de adreswijziging nogmaals door te geven. Ook het feit dat de nieuwe woning verschillende eigenschappen krijgt, speelt een rol en kan een op maat gemaakte verzekering vereisen. Denk hierbij aan het type dakbedekking, de indeling van de woning en eventueel informatie over aangrenzende woningen en gebouwen. Verschillende omgevingen kunnen ook van invloed zijn op autoverzekeringen, bijvoorbeeld: het ene deel van het land heeft meer diefstallen dan het andere.
5. Schoonmaak van oude en nieuwe huizen
Het kost altijd meer tijd dan verwacht. Soms is het mogelijk om in het nieuwe huis te beginnen met schilderen en dergelijke.
Op de dag van de verhuizing zelf
De laatste kaartjes op de verhuisdag zelf, als de verhuisdozen vol zijn en je echt weg wilt, zijn:
1. Noteer de meterstanden
Registreer meterstanden en geef deze door aan leveranciers. Dit geldt voor zowel oude als nieuwe huizen. Binnen maximaal twee maanden ontvangt u de eindafrekening van de oude woning of een voorschot op de nieuwe. Overigens kan het soms anders zijn, maar dan is het aan te raden om even te bellen.
2. Inspecteer het huis
Controleer het hele huis voordat u in de auto stapt. Doe het voorzichtig, sluit alles goed af en overhandig tot slot de sleutels.
3. Houd contant geld in uw zak
Vaak zit alles in tassen of dozen die nauwelijks voorhanden zijn. Zorg dus dat je ook contant geld bij je hebt voor je reis.
Slimme bewegingsvergrendeling
Ik wens je een goede verhuizing en met bovenstaande verhuistips moet het zeker lukken. Zoek ook een goede gids.
Lees verder
€