Opstellen van een maandelijkse balans en/of begroting

Sinds de invoering van de euro ervaart bijna iedereen dat het leven veel duurder is geworden. Niet alleen alledaagse levensmiddelen (primaire behoeften) worden duurder, maar nemen ook toe op bijvoorbeeld de woningmarkt (secundaire behoeften). Veel mensen hebben het steeds moeilijker om rond te komen van een salaris of uitkering.

In dit artikel vind je een handleiding om het leven wat aangenamer te maken zonder op elke cent te letten. Het maken van een maandelijkse balans en budgettering kan het leven nu een stuk fleuriger maken. Een doel stellen en ernaar toe werken kan helpen. Als dit doel eenmaal is bereikt, zul je merken dat het je een gevoel van voldoening geeft. Of het nu gaat om het kopen van kleding of het doen van dagelijkse boodschappen, we kunnen tegenwoordig bijna niet meer zonder budget of balans.

Evenwicht

Het is belangrijk om maandelijks een kostenbalans op te stellen. Met dit saldo raak je niet in de war en heb je een overzicht van alle gemaakte of nog te maken inkomsten en uitgaven. Van internet zijn verschillende restanten te downloaden. U kunt het gebruiken om uw maandelijkse inkomsten en uitgaven in evenwicht te brengen. Wees eerlijk tegen jezelf en schrijf alles op wat er in en uit gaat. Een balans van een huishouden kan bijvoorbeeld het volgende omvatten:

Bij het samenstellen van deze balans is het belangrijk om alles mee te nemen, ook je sport of hobby. Het meest voor de hand liggend is om deze balans in Excel aan te maken. Excel geeft je de mogelijkheid om automatische toevoegingen of countdowns te maken en het saldo in tabbladen te verdelen. Met deze tabbladen kunt u het saldo splitsen. Je kunt het eerste tabblad bijvoorbeeld gebruiken voor je saldo en het tweede tabblad bijvoorbeeld om op te splitsen wat je per maand bij elkaar wilt sparen, maar waar je niet elke maand voor gefactureerd krijgt. Bijvoorbeeld Gemeentebelasting of Waterschap.

Uitgaven

U kunt ervoor kiezen om automatische incasso toe te passen bij verschillende instellingen. Het is belangrijk om al deze incasso’s goed in de gaten te houden, wanneer en hoeveel er wordt afgeschreven. Bij meerdere instellingen krijg je korting als je in één keer betaalt, bijvoorbeeld met een autoverzekering.

Voorbeeld

Nu betaal je je autoverzekering maandelijks, maar wil je er een jaarlijkse uitkering van maken. Betaalt u jaarlijks in plaats van maandelijks, dan krijgt u korting. De instelling waar u verzekerd bent, wil dan het voorschot ontvangen. U dient hier rekening mee te houden en dit bedrag vooraf te sparen.

Veel mensen komen in de problemen als de gemeente of het waterschap geld int. Bij deze 2 instellingen heb je de mogelijkheid om gratis in termijnen te betalen. U kunt er ook voor kiezen om deze bedragen maandelijks op te bouwen en vervolgens in één keer te betalen. Het voordeel van deze laatste regeling is dat u ook ongezien kunt sparen.

Voorbeeld

Gemeentebelasting € 375,-. Je bespaart niet € 31,25 per maand (€ 375: 12 maanden), maar € 40. Het eindbedrag na een jaar € 480. U heeft in principe € 105 teveel gespaard. Het gespaarde overschot is een buffer voor zichzelf als de gemeentebelasting wordt verhoogd om het toch te betalen. Heb je deze bumper niet nodig, dan heb je een beetje zakgeld gespaard zonder gezien te worden.

Vakantiegeld en/of belastinggeld

Vakantiegeld en/of belastinggeld krijgen zou een extra inkomen moeten zijn. Bij het betalen van belastinggeld is het verstandig om te wachten tot u de definitieve aanslag heeft ontvangen voordat u dat geld gebruikt. Zo komt u niet voor verrassingen te staan ​​als de Belastingdienst constateert dat u geen geld ontvangt, maar wel moet betalen. In de meeste gevallen wordt vakantiegeld ook gebruikt voor vakantie. Ga je op vakantie en wil je bijhouden hoeveel je uitgeeft? Stel jezelf een doel en bereken hoeveel geld je wilt uitgeven aan een huis, caravan, tent, etc. Daarnaast bereken je hoeveel geld je per week wilt uitgeven aan boodschappen en eventuele bijkomende kosten zoals reiskosten, benzinekosten etc. Als de feestdagen eraan komen, neem dan enveloppen mee met het aantal weken dat je van plan bent het geld dat je per week wilt uitgeven uit te geven. Zo heb je een budget voor jezelf gemaakt en weet je precies hoeveel geld er wordt uitgegeven.

Als u zich aan uw saldo en budget houdt, zult u merken dat het leven er rooskleuriger uit kan zien.€