Opslaan in Australië

Australië heeft een hoge spaarrente. Dat maakt sparen in het land heel aantrekkelijk. De spaarrente is hoog genoeg om de inflatie bij te houden. Er is inflatie omdat de lonen zo snel stijgen. Australiërs hebben niet echt een traditie van sparen. De meeste mensen hebben veel schulden. Ook in Australië is er geen garantieregeling.

De spaarrente in Australië is vrij hoog. Daarom wordt sparen in Australië steeds populairder. In 2010 steeg de spaarrente tot 7 procent. Het maakt het land ook aantrekkelijk voor buitenlandse deposanten die op zoek zijn naar manieren om geld te storten bij een Australische bank. Er zijn echter een paar dingen die u moet weten voordat u deze route gaat volgen. Zo is het Nederlandse garantiestelsel niet van toepassing op Australische banken. In Nederland krijgen spaarders in geval van bankfaillissement een vergoeding tot honderdduizend euro. De overheid doet dit om ervoor te zorgen dat mensen niet massaal geld van de bank halen als er geruchten gaan dat de bank er niet goed voor is. Als de paniek eenmaal is toegeslagen, wordt het er niet beter op. Australische banken kennen deze garantieregeling echter niet. Als de bank failliet gaat, ben je al je geld kwijt. Er zijn verschillende redenen waarom Australië zo’n systeem niet heeft. Ten eerste is er in Australië veel minder een spaartraditie dan in Europa. Ten tweede heeft de kredietcrisis het land veel minder getroffen, waardoor de behoefte aan een garantiestelsel veel minder is.

Opslaan in Australië

Zoals eerder vermeld, zijn Australiërs niet echt gewend aan sparen. De meeste Australiërs zijn gewend om schulden aan te gaan via een creditcard of hypotheek. Dat kan ook omdat de Australische economie het de laatste decennia erg goed doet. Het land maakt een grote economische groei door en er is een roep om hoogopgeleide arbeidskrachten. Schaarste zorgt ook voor goede lonen. Als Australiërs al hun geld ergens in stoppen, doen ze dat meestal in aandelen of onroerend goed.

Spaartarieven in Australië

Economische groei leidt ook tot oplopende inflatie. Dit komt doordat de lonen stijgen en winkeliers steeds meer kunnen vragen voor hun producten. Australië is een land met veel import. Om de aantrekkelijkheid van sparen te behouden, stijgt ook de spaarrente. Dit geldt ook voor hypotheekrente en dit kan voor sommige Australiërs problemen opleveren, aangezien de meesten geen rentevaste overeenkomsten hebben gesloten bij het afsluiten van een hypotheek.

Investeren in Australië

Als u in Australië gaat beleggen, moet u rekening houden met de wisselkoers van de Australische dollar. Over het algemeen is het vrij stabiel, maar de waarde ervan ten opzichte van de euro kan dalen. Dan krijgt u wel een hogere rente dan in Nederland, maar verliest u toch geld omdat de dollar is gedaald. Dit kan natuurlijk ook andersom werken, waardoor de dollar meer waard wordt en uw winst weer toeneemt. De grootste bank in Australië is de Commonwealth Bank. Een andere bekende bank is Saving Australia. Ook in Australië zijn meerdere Nederlandse banken actief. De grootste en bekendste bank is de ING Bank.€