Opslaan? Ik leef nu, niet later

Sparen is een middel, geen doel. Je moet sparen om geld bij de hand te hebben. Je moet voorkomen dat je alleen maar geld oppot.

Iedereen zou spaargeld bij de hand moeten hebben. Het kan niet anders, want je moet regelmatig uitgaven verantwoorden waarvoor het maandbudget niet toereikend is. Iemand die geen spaargeld heeft, zal vroeg of laat een lening moeten aangaan om grote uitgaven te kunnen doen. Het bedrag dat u op reserve moet hebben, hangt sterk af van uw persoonlijke situatie. U moet voldoende contant geld hebben om de noodzakelijke vervangingen te maken.

Elke maand een bedrag sparen

U moet elke maand een bedrag aan besteedbaar inkomen opzij zetten. Als u nu niet kunt sparen van uw inkomen, moet u sparen om te kunnen sparen. Is het niet zo? Dan heb je geld nodig dat je niet hebt.

Obsessief sparen

Sparen mag geen doel op zich worden. Het vergaren van rijkdom brengt immers geen vreugde in het leven. Aan de andere kant zijn sommige mensen gelukkiger met een groot kapitaal in geval van nood.

Laat het geld maar binnenstromen, maar let op de vaste kosten

Mensen met een hoog inkomen besteden gemakkelijker. Ze gaan op grotere schaal wonen omdat er elke maand genoeg geld binnenkomt. Zolang het inkomen op peil blijft kan deze levensstijl worden voortgezet, zodra het inkomen daalt ontstaan ​​er problemen. Het bestedingspatroon moet hierop worden aangepast. Voor veel vaste kosten zijn deze kosten echter niet te beheersen. Een hogere hypotheek en huurauto kunnen direct voor grote problemen zorgen als het inkomen daalt.

Hoeveel spaargeld behouden?

Een gezin met kinderen moet minimaal 15.000 tot 20.000 euro achter de hand hebben om financiële tegenslagen op te kunnen vangen. Met dit geld kun je niet alleen de nodige vervangingen doen, maar ook een paar maanden inkomensdaling accepteren.

Vermijd ophoping van schulden

Gezinnen met problematische schulden hebben vaak problemen ondervonden bij het lenen van leningen. Dit is een eenvoudige maar dure manier om snel aan geld te komen. Het geld moet dan met een hoge rente worden terugbetaald. Zodra u deze toezeggingen niet meer kunt doen, ontstaan ​​er meer problemen. BKR registratie volgt waardoor het niet meer mogelijk is om bijvoorbeeld leningen of een hypotheek over te sluiten.

Kies de hoogste spaarrente, niet de standaard voor uw bank

Bij het sparen wordt vaak gekozen voor gemak. De bank waar ook de betaalrekening is gesloten, sluit de spaarrekening ook. Het is verstandig om eerst de spaarrentes goed met elkaar te vergelijken. Een verschil van een half procent kan een groot verschil maken. Als je eenmaal hebt gekozen voor een rekening met een hoge rente, moet je periodiek nagaan of het verstandig is om over te stappen naar een andere spaarrekening.€