Oppaskosten: Hoeveel kost een oppas?

Veel ouders hebben ’s avonds of overdag een oppas om op hun kinderen te passen. In de meeste gevallen is dit een informele, niet-geregistreerde oppas. Hoeveel betaalt een oppas thuis? Hoe vind je een betrouwbare oppas?

oppas

Een informele oppas staat niet officieel geregistreerd als oppas. Ze heeft geen vergunning en betaalt geen inkomstenbelasting. De kosten van deze oppas worden niet vergoed op grond van de Wet kinderopvang. De kosten moeten volledig door de ouders zelf worden gedragen. Ben je op zoek naar een oppas voor een paar uur per week, dan kan dit een goede optie zijn.

Een informele oppas kan een officiële oppas worden als ze is ingeschreven bij een oppasbureau. De kwaliteitsnormen voor babysitters zijn strenger. Oppassers dienen te beschikken over een passend diploma (minimaal MBO niveau 2) en soms aantoonbare ervaring. Daarnaast moet de oppas in het bezit zijn van een EHBO diploma.

Hoeveel kost een oppas?

Hoeveel een informele oppas verdient, hangt af van het aantal kinderen. Een redelijk bedrag voor één kind ligt tussen de 3,80 en 5,70 euro per uur. Het tarief is voor kinderopvang. Als het kind gedragsproblemen heeft en veel aandacht nodig heeft, kan meer compensatie passend zijn. Voor twee kinderen is het bedrag tussen € 5,70 en € 7,60 per uur, voor drie of meer kinderen varieert het bedrag van € 7,60 tot € 9,50 per uur.

Hoeveel betaalt een oppas in de avonduren?

’s Avonds krijgt een oppas meestal minder betaald dan overdag. Dit is logisch omdat de kinderen meestal vroeg naar bed gaan, zodat de oppas zich weinig zorgen hoeft te maken. Het is redelijk om een ​​uurbedrag af te spreken tussen de € 2,50 en € 3,80. Na 12.00 uur kunt u onderhandelen om het tarief te verdubbelen. Als de oppas blijft overnachten, is het redelijk om ook een vergoeding te betalen. Hoeveel u betaalt, hangt af van de leeftijd en ervaring van de oppas. Of kinderen moeten worden ingeslapen of niet, kan ook belangrijk zijn.

Vind een betrouwbare oppas

Er zijn verschillende websites waar studenten of andere kinderopvanginstellingen hun diensten aanbieden. Het kan echter ook dichter bij huis worden gezocht. Je nichtje, je buurman of de dochter van je vriend is misschien wel bereid om een ​​avondje te babysitten. Het is belangrijk om de regels af te spreken met de oppas. Mogen er vrienden komen of niet, is er informatie over de kinderen? Ook is het belangrijk dat de oppas op de hoogte is van de regels die in het huis gelden.

Huur een oppas

Een andere optie is om een ​​oppas in te huren. Als een oppas zich inschrijft bij een erkend oppasbureau, wordt zij een officiële oppas die aan de eisen moet voldoen. Ouders kunnen dan aanspraak maken op vergoeding van de kosten van kinderopvang. De geregistreerde oppas kan ook een opa, oma of een bekende zijn. Babysitters krijgen meer vergoeding dan informele babysitters. Zij moeten immers ook inkomstenbelasting betalen over hun inkomen.

Alternatieven voor kinderopvang

De overheid investeert steeds minder in de kosten van kinderopvang. Als ouder kan het nuttig zijn om alternatieven voor kinderopvang te overwegen, zoals co-ouderschap. Heb je interesse in andere talen en culturen en wil je dat graag doorgeven aan je kinderen, dan kun je overwegen een au pair in te huren.€