Opkooplening voor senioren: verbouwing van uw woning

Vanaf 57 jaar wordt u beschouwd als senior hypotheek. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten heeft voor deze groep mensen een aantrekkelijke lening: een geldlening. Bent u eigenaar van een eigen woning en bent u 57 jaar of ouder, dan kunt u uw woning verbouwen, leefbaar en energiezuinig maken met een geldlening van SVn. Dit alles tegen een aantrekkelijke rente. Hoe werkt deze hypotheek bij de verbouwing van uw eigen woning?

Wat is een afkooplening?

Een hypotheek als u 57 jaar of ouder bent

Als u 57 jaar of ouder bent, kijkt de bank niet alleen naar uw huidige inkomen, maar ook naar uw inkomen over 10 jaar, de toekomstige pensioendatum. Hierdoor kan het zijn dat een 55-jarige wel makkelijk een nieuwe hypotheek of een hypotheekverhoging kan regelen, maar een tweejarige niet. Dit kan een probleem zijn als je bijvoorbeeld dringend geld nodig hebt om de woning van je verhuurder te verbouwen. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten SVn biedt twee leningen aan om de renovatie te financieren, een permanente lening en een geldlening. In beide gevallen beoordeelt SVn uw aanvraag, maar de aanvraag moet worden ingediend via de gemeente of provincie waar de woning staat.

Geldlening voor senioren en eigen vermogen

Een geldlening kan alleen worden verhoogd als het eigen vermogen in uw woning meer waard is dan de nog openstaande hypotheek. De lening is een op aandelen gebaseerde hypotheek. Het is een aflossingsvrije hypotheek die volledig wordt afgelost als u overlijdt of uw woning verkoopt. Het maximale bedrag dat u op deze manier kunt lenen, is ook afhankelijk van uw leeftijd. Een 70-jarige kan meer lenen dan een 57-jarige, uitgaande van dezelfde overwaarde, omdat de resterende levensverwachting korter is. Het leenbedrag is niet afhankelijk van uw inkomen. Een geldlening kan echter maar één keer worden opgenomen, dus het zal niet mogelijk zijn om na een paar jaar terug te komen voor een nieuwe reparatie. Daarom is het verstandig om meerdere reparaties te combineren en er geld voor te lenen.

Wat is geen geldlening?

Een geldlening is geen manier om uw pensioen aan te vullen of met geld te reizen. Er zijn manieren om bij meerdere marktpartijen thuis te verzilveren waarbij het geld dat je ontvangt gratis te gebruiken is. Het bedrag van de aflossingslening kan niet vrij worden gebruikt, maar is alleen bedoeld voor:

Rente en hypotheek aflossen?

U betaalt geen maandlasten, deze worden alleen in mindering gebracht op de verkoopwaarde van de woning als u overlijdt of de woning tussentijds verkoopt. De hypotheekrente is relatief laag. Als u al een woninghypotheek heeft, is het verstandig om de situatie met uw hypotheekadviseur te bespreken. Wellicht ziet hij of zij betere mogelijkheden, misschien is er in uw gemeente en provincie nog geen geldlening beschikbaar.

Hypotheek eten

Een geldlening is een eethypotheek. Veel mensen zitten opgesloten in hun huizen in de zin dat hun huis misschien veel waard is en hun hypotheek volledig is afbetaald, maar je kunt natuurlijk niet zomaar op rotsen leven. Als u in een relatief grote woning woont, kan het verstandig zijn om te verkopen en te verhuizen naar een kleinere woning met de voorzieningen die u wenst. Is dit niet het geval, maar heeft u geld nodig om uw woning te verbouwen zodat u er jarenlang in kunt wonen, dan kan een hypotheek een goede oplossing zijn. Het kan een geldlening zijn van SVn, maar natuurlijk ook een eethypotheek bij een bank als Florius.

Lees verder