Open een anonieme bankrekening: bankrekening op nummer

Iedereen kent waarschijnlijk de veelbesproken anonieme bankrekening. In Zwitserland was het mogelijk om een ​​bankrekening op nummer te openen. Maar door de gewijzigde wetgeving is zo’n anonieme bankrekening ook daar niet meer mogelijk. Er blijft de (theoretische) mogelijkheid om een ​​genummerde rekening aan te maken met behulp van zogenaamde “offshore banken”. “Offshore” betekent “voor de kust” en verwijst naar eilandstaten. Dit is natuurlijk maar de halve waarheid. Hoewel veel kleine eilanden offshore-diensten aanbieden, zijn ze niet de enige. Soms zijn er ook continentale landen met toegang tot de zee, zoals Belize en Panama, soms alleen kleine “eilandjes” in de bergen, zoals Liechtenstein en Andorra.

Anonieme bankrekening gebruikt voor het witwassen van geld

In ieder geval moet bij een overboeking nu ook bij een Zwitserse bankrekening de volledige en juiste naam van de rekeninghouder worden opgegeven. Op deze manier probeert de overheid witwassen te voorkomen. Een anonieme bankrekening is niet meer toegestaan.

Maak onderscheid tussen belastingfraude en belastingontduiking

Overheidsingrijpen in de financiële zaken van individuele burgers is een zeer gevoelig onderwerp onder de preutse Zwitsers. In 2010 kwam er een regeringsvoorstel om het juridische onderscheid tussen “belastingfraude” en het veel zachtere “belastingontwijking” los te laten. Dit zorgde voor nogal wat opschudding. Zwitserse burgers willen met rust gelaten worden. Zij willen
nee
almachtige autoriteit en
fiscale voogdij
. Ze haten de bureaucratische tentoonstelling waar elke geserveerde maaltijd als deel van het inkomen aan de overheid wordt gerapporteerd.

Overgeleverd aan belastinginspecteurs

Verdwijnt het onderscheid tussen belastingfraude en belastingontduiking? Dan is iemand in de ogen van de Zwitsers zonder enige bescherming overgeleverd aan belastinginspecteurs. Het vermoeden van onschuld zou dus in de tegenovergestelde richting kantelen. Elke Zwitser zou automatisch worden weergegeven als een mogelijke belastingplichtige.

Open een bankrekening op nummer in buitenlandse belastingparadijzen

De enige mogelijkheid om een ​​anonieme bankrekening te openen zijn de zogenaamde “offshore banken”. Ze bevinden zich meestal in belastingparadijzen in het buitenland. Dit zijn fiscaal voordelige landen zoals het Caribisch gebied. Maar ook daar is het niet eenvoudig om een ​​rekening op nummer te openen. Het zou praktisch zijn als de betreffende bank een vestiging in Nederland zou hebben. Want dan zouden alle formaliteiten van de aanvraag hier afgehandeld kunnen worden. Anders is het bijna onmogelijk om zo’n anonieme rekening lokaal te openen.

Overboeken is niet toegestaan

Voor de eerste storting geven mensen de voorkeur aan contante storting. Maar houd er rekening mee dat u niet onbeperkt geld uit Nederland naar het buitenland mag importeren. Voor bepaalde bedragen geldt de verplichting om contant geld bij de douane aan te geven. Ontworpen om witwassen te voorkomen. In feite is er alleen de mogelijkheid om in het buitenland geld in kleine porties op een anonieme rekening te storten. Het is in theorie mogelijk om een ​​bankoverschrijving te doen. Maar dat druist in tegen het principe van een anoniem account. Want zodra je op deze manier geld naar het buitenland hebt overgemaakt, is de route precies te volgen.

Identificatie verplicht in Nederland

In Nederland is het niet meer mogelijk om een ​​rekening op nummer te openen. Bij het openen van elk account wordt de eigenaar om een ​​ID gevraagd. Hoe anders was het in de jaren 70 en 80. In die tijd waren obligaties aan toonder enorm populair.

Een spaarrekening op naam van het kleinkind

Overigens is de legitimatieplicht bij het openen van een bankrekening maar zo’n 40 jaar geldig. In de jaren ’60 en ’70 kon u nog een spaarrekening op uw naam hebben staan ​​zonder legitimatie. Er was geen paspoort of rijbewijs in het spel. Ook het openen van een spaarrekening op naam van het kleinkind verliep veel vlotter. Dit gold ook voor een rekening op naam van een club of vereniging. Pas in de jaren tachtig en negentig werden de identificatievereisten om fiscale redenen drastisch aangescherpt.

Depositobewijzen aan toonder

Het is ook bijna 30 jaar geleden dat spaarbanken het spaargeld van de toonder in grote hoeveelheden verkochten. Meestal werden deze documenten aan toonder verkocht onder titel
spaarobligaties
of
groei spaarbrieven
naar voren gebracht:

Zoals gezegd waren kasbons om fiscale redenen erg populair bij het grote publiek. Bovendien boden ze ook zeer aantrekkelijke rendementen ten opzichte van de huidige rente.€