Op latere leeftijd een hypotheek afsluiten: een huis kopen na je 35e

Het kan duurder zijn als u op oudere leeftijd een hypotheek afsluit. Dan moet je denken aan de leeftijd van vijfendertig. Banken houden meer rekening met uw overlijden en het kan zijn dat u een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten. Dit brengt extra kosten met zich mee. Er zijn manieren om dit te voorkomen, zoals het zelf betalen van een deel van de hypotheek. Dan hoeft u mogelijk geen aanvullende verzekering af te sluiten.

Veel mensen kopen een huis nadat ze hun studie hebben afgerond en een vaste baan hebben gevonden. Ook is het belangrijk dat ze een vast contract hebben. Banken eisen dit voor het verstrekken van een hypotheek. Op die manier weten ze dat iemand zijn baan niet verliest en zijn hypotheek kan betalen. Een huis kopen in plaats van huren heeft bepaalde voordelen. Als je huurt, ben je een beetje geld aan het weggooien. Als je koopt, zet je het in steen, en als je het huis uiteindelijk verkoopt, krijg je (een deel van) je geld terug. Maar huren heeft ook zo zijn voordelen. Je bent flexibeler en kunt makkelijker bewegen. Ook hoeft u het onderhoud van uw woning meestal niet zelf te betalen.

Hypotheek op latere leeftijd afsluiten

Hier zitten nadelen aan als je op latere leeftijd een woning koopt. Banken brengen dan extra kosten in rekening. Een hypotheek heeft immers een vaste looptijd, zo’n vijfentwintig tot dertig jaar. De kans bestaat dat de bank haar geld niet krijgt als er iemand komt te overlijden. Een 40-jarige man heeft meer kans om te overlijden in de komende 30 jaar dan een 25-jarige. Daarom eisen banken vaak van veertigplussers dat ze een levensverzekering of een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Als u overlijdt, blijft de verzekering de hypotheek betalen. Het is een dure verzekering en dit zijn allemaal extra kosten waar je voor moet betalen. Als je het geld hebt, is het verstandig om er wat van te kopen door een huis te kopen. Zo wordt de hypotheek eerder afgelost of riskeert de bank een kleiner bedrag.

Hypotheek afsluiten zonder levensverzekering

Uiteindelijk hangt het altijd af van het oordeel van de bank of u een woning zonder termijnpolis kunt kopen. Het hangt meestal ook af van het type hypotheek dat wordt gekocht. Bij een spaarhypotheek is zo’n verzekering altijd verplicht. Met een spaarhypotheek spaar je altijd geld en betaal je de hypotheek pas later af. Dan mag er zoveel mogelijk hypotheekrente van de belasting worden afgetrokken. Als onderdeel van een aandelenhypotheek kunt u ook kiezen voor een annu├»teitenhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. De eerste vorm is het goedkoopst als u zoveel mogelijk rente van uw belasting wilt aftrekken.

Aflossingsvrije hypotheek afsluiten op oudere leeftijd

Met een aflossingsvrije hypotheek moet je een beetje voorzichtig zijn. Meestal doe je het dertig jaar uit. De bank houdt hier rekening mee als u tijdens de looptijd van de hypotheek met pensioen gaat. Dit heeft belangrijke implicaties. Uw inkomen daalt als u met pensioen gaat. Tenminste, dat is het voor de meeste mensen. Uw bank houdt hier rekening mee en u kunt minder lenen. Banken zijn daar erg huiverig voor, vooral omdat de dekkingsgraden van veel pensioenfondsen onder druk staan. Een ander nadeel is dat u na pensionering mogelijk tegen een lager tarief wordt belast en daardoor minder fiscaal voordeel heeft bij het aftrekken van uw hypotheekrente. Bovendien stijgen uw netto woonlasten.ÔéČ