Ook topbankiers kunnen vallen door de kredietcrisis

De hypotheekcrisis in de VS is al sinds 2008 aan de gang. Heel wat bedrijven en particulieren hebben of krijgen problemen. Maar ook enkele vooraanstaande bankiers dreigen te vallen. Denk aan mensen als Warren J. Spector, Hugh Jenkins, Chuck Prince, Osman Semerk, Mart Ridley. En ze waren niet de laatsten die het veld verlieten. Het is ook de vraag of de crisis op de financiële markten in 2017 echt voorbij zal zijn. De wereldwijde schuld blijft erg hoog.

Amerikaanse hypotheekcrisis

Het verbazingwekkende van de hypotheekcrisis is dat je er de ene dag mee overspoeld wordt en de andere dag niet zo erg lijkt. In de zomer van 2007 vielen de media over elkaar heen om de boodschap te verspreiden. De gevolgen voor particulieren die gedwongen worden hun huis te verkopen zijn ongetwijfeld zorgwekkend. Banken kijken er nog relatief rustig naar, al zijn er regelmatig slachtoffers in beeld.

Seizoen van nummers

Elk kwartaal is het seizoen van de winst op de aandelenmarkten. Eerste Amerikaanse bedrijven, kort na Europese bedrijven. Het begin van het vierde kwartaal van 2007 is zeer interessant. Dan zullen vanaf het derde kwartaal de gevolgen van de hypotheekcrisis bekend moeten worden gemaakt. Opvallend is dat er steeds meer melding wordt gemaakt van senior managers die het veld moeten verlaten.

Warren J. Spector

Warren J. Spector bouwde een droomcarrière op bij Bear Sterns. Hij werd geroemd om zijn uitstekende financiële kennis en hoge mate van zelfvertrouwen. Ook belangrijk is dat hij een grote fondsenwerver was voor de Democratische Partij. Spector is geen vriend en was vroeger moeilijk te gedragen in de pers. Hij werd algemeen gezien als de nieuwe CEO van Bear Sterns. Op 5 augustus werd bekend dat Warren Sector aftreedt vanwege de grote verliezen als gevolg van de hypotheekcrisis.

Marry Jenkins

Hugh Jenkins was tot voor kort de CEO van UBS. Hij werd in 2005 CEO van UBS na een leven in de aandelensector. Die expertise leek een goede deal, maar nu de subprime-crisis UBS hard heeft geraakt, wordt dat als een nadeel gezien. Je moet ze niet achter het stuur zetten, want ze zijn altijd bullish, bullish. Jenkins probeerde zijn bedrijf te positioneren in de voorhoede van hedgefondsen en private equity-bedrijven. Verkeerde keuze. UBS moet dit jaar ruim 2,4 miljard euro afschrijven als gevolg van de kredietcrisis. Hierdoor kwam de bank in het derde kwartaal uit op een verlies van circa 360 tot 480 miljoen euro. Dit is het eerste kwartaalverlies van de bank in negen jaar.

Op 1 oktober 2007 werd bekend dat de Brit Hugh Jenkins UBS zou verlaten.

Chuck Prince

Chuck Prince is al vier jaar CEO van Citigroup. Prince is een wat rustige man die vooral achter de schermen werkt. Zijn positie staat zwaar onder druk door de slechte resultaten van Citi. Het is niet verrassend dat Citigroup, de grootste bank in de VS, slechte resultaten boekte in het derde kwartaal. Door de hypotheekcrisis daalt de winst met 60% ten opzichte van vorig jaar. Om die reden moesten in oktober 2007 twee senior managers, Thomas Maheras en Randy Baker, de bank verlaten. De vraag is hoe lang Prince kan blijven zitten.

Merrill Bankiers

Osman Semerci, die verantwoordelijk was voor wereldwijde vastrentende waarden, valuta’s en grondstoffen, en Dale Lattanzio, die verantwoordelijk was voor de Amerikaanse activiteiten, verlieten de bank begin oktober 2007. Dit is te wijten aan de crisis op de subprime-hypotheekmarkt en de daaruit voortvloeiende problemen op de wereldwijde kredietmarkten.

Noordelijke Rots

Mart Ridley wordt de zondebok voor de kredietcrisis van Northern Rock. Per 19 oktober 2007 wordt gemeld dat hij de Britse bank zal verlaten.

Slot

Het winstseizoen is net begonnen, wat betekent dat veel bedrijven nu ook open moeten zijn over de effecten van de subprime-crisis. Het is nu al duidelijk dat de algehele resultaten voor alle soorten financiële instellingen behoorlijk tegen kunnen vallen. Enorme sommen geld stromen over het scherm en de tot nu toe onaantastbare topbankiers moeten vrezen voor hun baan. De vraag is: wie volgt en hoe lossen we dat op.