Ook Belgen brengen massaal zwart geld terug naar hun land
Superrijke mensen recupereren veel zwart geld van buitenlandse rekeningen. Niet alleen de Nederlanders, maar ook de Belgen proberen snel op te ruimen voordat de straf oploopt. Er is ook hulp bij inkeer en het wordt veel gebruikt omdat niemand een hoge boete wil. Ook Belgen geven massaal zwart geld terug aan hun land. Zwart geld blijft ook in 2020 een belangrijk thema.
Zwart geld
De jacht op zwart geld lijkt een toenemend effect te hebben. Heel wat Nederlanders en Belgen lijken nu hun geld te verdienen. De Belgen hadden een grote amnestieregeling waarbij zwart geld boetevrij kon worden witgewassen. Tenminste, als dat geld niet afkomstig was van witwassen of misdaad. De overheid heeft zelfs een officieel contactpunt legalisatie opgericht. In 2020 zal het ook in België zo zijn dat iedereen die verklaart zwart geld (terug) te hebben, gestraft wordt. De boete is maximaal 10%. Veel Belgen nemen deze 10% boete nu als vanzelfsprekend aan, uit angst voor een hoge boete als ze zich niet vrijwillig bekeren. Bovendien lijkt het erop dat de boete de komende jaren alleen maar zal toenemen.
bankgeheim
Veel Europeanen vrezen de ineenstorting van het bankgeheim. Zo komen de gegevens zo snel mogelijk zelf bij de Belastingdienst terecht. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren is afwachten, maar op deze kans willen mensen eigenlijk niet meer wachten. België zou Nederland zelfs een automatische uitwisseling van belastinggegevens hebben beloofd. Blijkbaar zal België zelf dergelijke verzoeken ook aan andere landen voorleggen en zal de jacht op zwart spaargeld worden opgevoerd.
Hulp bij vrijwillige openbaarmaking – Regeling voor vrijwillige openbaarmaking
Daarom had België enkele jaren geleden al een eigen belangrijkste inkeerregeling. In Nederland behoort in 2020 de inkeer zonder boete tot het verleden. De toegekende straffen kunnen hoger zijn naarmate het geld langer verborgen is. Een fors hogere boete voor zwart geld schrikt blijkbaar nogal wat mensen af. Iedereen die wat rekenwerk doet, ziet dat er een relatief hoge boete staat als hij wordt betrapt. Meestal gaat het om grote bedragen. Zeker als de Belastingdienst met zijn naheffingsaanslag weer terug kan naar de periode voor het nieuwe belastingstelsel. Vóór de systeemwijziging van 2001 moest u een hoge marginale rente betalen over al uw inkomsten, inclusief spaargeld, en deze kunnen nog steeds worden teruggevorderd.
Reden voor het snijden van zwart geld
Verschillende redenen waarom er meer zwart geld wordt gemeld dan voorgaande jaren:
- De politieke druk in Europa neemt toe.
- Mensen worden tegelijkertijd beloond en gestraft. U wordt beloond als u zelf gebruik maakt van de inkeerregeling en u krijgt een boete als de Belastingdienst u betrapt. De beloning is weg, terwijl de straf alleen maar toeneemt.
- Vroeger kreeg je op je vermogen in de wereld nog veel rente over spaargeld. Nu is de spaarrente steeds lager geworden, en daarom is het steeds minder rendabel om geld op een buitenlandse rekening te zetten. Sterker nog, meerdere middelgrote banken in ons land bieden een relatief hoge spaarrente. Dus waarom zou je nog met je spaargeld naar het buitenland gaan?
Solliciteren gaat niet zonder problemen
Iedereen die gebruik maakte van de amnestieregeling in België was een groot probleem. Er werden geen vragen meer gesteld: het geld was witgekalkt en voortaan zou het vermogen belast worden. In Nederland werkt het anders. Iedereen die gebruikmaakt van de inkeerregeling moet vragen van de Belastingdienst beantwoorden, zoals waar het geld vandaan komt, wie het heeft gestort en waarom. En dat kan mensen afstoten. Bovendien kunnen de betaalde belastingen nog steeds erg duur zijn. Deze mensen maken geen gebruik van de inkeerregeling, maar zoeken een belastingparadijs verder in de wereld en laten zich daar goed over informeren.
Slot
De lachende derde partij in de jacht op zwart geld is natuurlijk de Belastingdienst. De economie profiteert van de extra besparingen en de schatkist is gevuld met boetes, achterstallige belastingen en reguliere vergoedingen voor de komende jaren.€