Ontdek welk geldtype jij bent!

Iedereen heeft zijn eigen bestedingspatroon als het gaat om het uitgeven van geld, maar toch kunnen we vier verschillende soorten geld onderscheiden. Trendsetters en wereldverbeteraars geven gemakkelijk geld uit. Ze zijn impulsief en vinden het moeilijk om te redden. Regelgevers en toekomstplanners hebben graag controle over hun financiën en vinden sparen belangrijk. Status is belangrijk voor trendsetters en toekomstige planners. Maar waar trendsetters hun laatste cent uitgeven aan de nieuwste gadgets, sparen toekomstige planners voordat ze iets kopen. Welk geldtype ben jij?

Balans tussen inkomsten en uitgaven

In feite is het niet zo moeilijk om goed met geld om te gaan. Je kunt gewoon niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Dat veel mensen moeite hebben om niet elke maand in het rood te staan, komt vaak doordat ze geen overzicht hebben of in de verleiding komen om impulsaankopen te doen.

Hoe krijg ik een rapport?

U krijgt het rapport door inkomsten en uitgaven op te sommen. Neem hiervoor bankafschriften die maximaal een jaar oud zijn en schrijf precies op wat er binnenkomt. Zakgeld, kledingtoelage, stipendium, loon en toeslagen. Kijk nu naar de vaste kosten. Vaste kosten zijn uitgaven die maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks terugkeren. Vaste kosten zijn zaken als zorgpremie, verzekering, huur of hypotheek, etc. Tel de vaste lasten van het voorgaande jaar bij elkaar op en deel dat bedrag door twaalf. Dit bedrag stort u en u kunt hier uw rekeningen betalen. Dan zijn er nog de variabele kosten. Dit is inclusief de kosten van benzine, kapper, kleding en eten. Reserveer ook een bedrag voor grote uitgaven zoals reparaties. Heb je nog geld over? U kunt het besteden aan bijvoorbeeld luxegoederen of vakanties.

Geld uitgeven

Het bestedingspatroon van mensen wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals:

Financiële educatie

Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders. Als ouders zuinig zijn, vinden kinderen het vanzelfsprekend dat ze eerst moeten sparen voordat ze kunnen uitgeven. Als ouders gemakkelijk geld uitgeven en vaak opvliegend zijn, is het voor hun kinderen moeilijk om dit patroon in hun koopgedrag te doorbreken. Financiële educatie speelt daarom een ​​grote rol in het bestedingspatroon van kinderen, maar ook andere factoren spelen een rol.

Vier verschillende soorten geld

We onderscheiden vier verschillende soorten geld in het bestedingspatroon van mensen. De meeste mensen herkennen zich niet in één type, maar in een combinatie van verschillende typen.

Trendsetters

Dit type heeft weinig of geen geld. Ze sparen het meest voor grotere uitgaven, maar kunnen die ook betalen door geld te lenen of op afbetaling te kopen. Trendsetters geven graag geld uit, het liefst aan zichzelf. Ze hebben de nieuwste snufjes en volgen de laatste trends. Trendsetters zullen moeten leren om impulsaankopen te weerstaan, zodat ze ook in de toekomst de rekeningen kunnen blijven betalen.

Controllers

Regelgevers zijn vaak idealistisch en geven geld aan goede doelen. Ze zijn zich bewust van hun inkomsten en uitgaven en vinden het belangrijk om te sparen. Dit type is niet materialistisch, luxe en dure dingen zijn voor hen minder belangrijk. Toezichthouders vergeten dat zij ook van hun geld kunnen genieten. Dit soort mensen zouden wat meer aan zichzelf moeten besteden.

levensgenieter

Deze mensen weten niet precies wat er binnenkomt en uitgaat, dus zijn ze vaak rood. Luxe goederen zijn niet belangrijk, gezelligheid en gewone zaken. Dit type wil wel sparen, maar door hun impulsieve koopgedrag komt dat in de praktijk niet veel voor. Ze worstelen ook met het budget voor de lange termijn. Bonvivants moeten ook aan de toekomst denken. Door te leren sparen, kunnen ze de rekeningen blijven betalen.

Toekomstplanners

Dit type heeft controle nodig en is graag onafhankelijk. Ze weten precies wat er binnenkomt en wat ze kunnen uitgeven. Deze mensen geven niet meer uit dan nodig is, letten op aanbiedingen en vinden sparen belangrijk. Doordat ze een buffer hebben opgebouwd, kunnen ze onverwachte uitgaven betalen. Het is echter goed om de drang om geld te beheersen en soms te genieten, los te laten.

Gaat goed om met geld

Als je een balans hebt gevonden tussen uitgeven en sparen, geeft dat rust. U heeft geld achter de hand voor grote en onverwachte uitgaven en u kunt sparen voor belangrijke zaken. Het kan een kort of lang verlof zijn voor de studie van uw kind of voor uw eigen leeftijd. Als je spaart, bouw je vermogen op en kun je keuzes maken waar je blij van wordt.

Spaar je geld tot