online investeringen; voordelen, nadelen en kosten

De mogelijkheid om online te beleggen heeft beleggen toegankelijker gemaakt. Aandelen kopen via internet zorgt ervoor dat de gemiddelde consument niet meer afhankelijk is van vooraf afgesproken aandelenpakketten van banken en dergelijke, maar zelf actief kan investeren en kan inspelen op milieu-impulsen om de meest winstgevende aandelen te krijgen. .

Wat is online beleggen?

Online beleggen is eigenlijk niets meer dan kopen/verkopen
promoties
,
Opties
,
obligaties
of derivaten via internet. Deze mogelijkheid heeft ervoor gezorgd dat beleggen, althans in zijn eenvoudigste vorm, veel toegankelijker is geworden voor het grote publiek. Daardoor zijn ook de extra investeringskosten veel lager geworden dan voorheen. Een vermogen van rond de 1000 euro is bij een investering in internet al voldoende om een ​​acceptabele vermogensgroei te realiseren zonder al te veel last te hebben van alle bijkomende kosten. Gezien de populariteit van dit soort investeringen, kunnen banken veel winnen op de online investeringsmarkt. Door deze hoge populariteit zijn de kosten van online beleggen snel gedaald, waardoor nieuwe prijsvechters als Binck nu een groot aandeel hebben weten te bemachtigen.

Voors en tegens

De grootste voordelen van online beleggen zijn:
snelheid
,
beheersbaarheid
en
kosten
. Was het voorheen mogelijk om via een beleggingsadviseur te beleggen of een bestaand aandelenpakket te kopen, nu is het mogelijk om realtime orders direct vanaf uw computer of laptop naar de beurs te sturen. Hierdoor kunt u snel reageren op aandelenkoersen, wat weer kan leiden tot financiële voordelen. Omdat je met online beleggen zo snel kunt reageren op prijsveranderingen of andere factoren, geeft het online beleggen veel beter persoonlijk beheer dan uitbesteed beleggen. Daarnaast is internet zo wijdverbreid dat het bijna overal mogelijk is om snel de waarde van een aandelenportefeuille te checken en zo nodig aan te passen. Als laatste voordeel zijn de kosten van online beleggen veel lager dan in de traditionele vorm, waar allerlei tussenpersonen beschikbaar waren; zoals een beleggingsadviseur. Vooral dankzij online prijsvechters zijn deze kosten tegenwoordig niet veel meer dan een paar euro per transactie en een klein percentage van de ordergrootte.

Online beleggen heeft ook nadelen. Een van de meest voorkomende problemen is natuurlijk:
internet verslaving
. Zelfs met de huidige internetverbindingen zijn er nog steeds af en toe internetvertragingen of glitches. Als dit het geval is, wordt online beleggen zeker lastig. Een ander groot nadeel is dat online beleggen een vaste basis heeft
kennis
vereist van aandelen. Een van de manieren om dit tekort te verhelpen is natuurlijk om vertrouwd te raken met informatie over beleggingen en aandelen, aan de andere kant is het mogelijk om beleggingskennis op te doen via schaduwportefeuilles. Zo’n schaduwportefeuille wordt door veel beleggingswebsites en banken aangeboden om virtueel kennis te maken met beleggen, werken met fictieve orders en een fictieve portefeuille zonder daadwerkelijk geld uit te geven of te investeren. Vooral deze laatste optie levert al snel veel kennis op over beleggen, omdat er dan alsnog fouten gemaakt kunnen worden zonder financiële consequenties en je ook kunt checken of beleggen iets vrijblijvends is.

Online investeringskosten

In de online beleggingsmarkt zijn veel aanbieders te vinden, zoals de eerder genoemde prijsvechter Binck, maar ook online sites als Alex en traditionele banksites bieden vaak online beleggingsmogelijkheden. Het is moeilijk te zeggen welke serviceprovider de perfecte combinatie van gemak en kosten biedt. Dit is iets dat iedereen voor zichzelf moet bepalen bij het vergelijken van deze sites. Bijvoorbeeld Binck, Alex, ING, Rabobank, ABN Amro en vele anderen. De investeringskosten op al deze sites verschillen slechts minimaal, de kosten van de bestelling zullen rond de 10 euro per transactie liggen en er wordt een klein percentage afgetrokken van het totale bedrag van de bestelling. Zoals hierboven vermeld hebben deze kosten niet al te veel impact als je werkt met een startkapitaal van minimaal 1.000 euro. Aan de andere kant is het natuurlijk nog steeds mogelijk om eerst te investeren
vrij
om te proberen met een
schaduw portemonnee
. Alle bovenstaande online beleggingsaanbieders bieden deze mogelijkheid ook aan.€