Online betaaldiensten: hoe goed en veilig zijn ze?

Online winkelen heeft een enorme vlucht genomen en ook online betaaldiensten als Paypal en iDeal profiteren hiervan. De omzetstijging in online winkels zou zeker nog groter zijn als alle klanten er zeker van konden zijn dat hun creditcardgegevens niet in verkeerde handen zouden vallen. Online betaaldiensten beloven meer veiligheid en gemak, maar is dat ook zo? En van welke betaalservice profiteren internetshoppers het meest?

Hoe betalen we online?

Steeds meer webwinkels, letterlijk van A tot Z (van Amazon tot Zalando), maken naast traditionele betaalmogelijkheden als prepaid, creditcards en “op rekening” ook gebruik van online betaaldiensten. De meest succesvolle daarvan is ongetwijfeld PayPal, waarvan de betalingsdiensten door 71 procent van alle online winkels worden geaccepteerd. Aan de andere kant heeft de betaaldienst ClickandBuy een ander beeld: in 2014 daalden ze van een eenmalige 22 procent naar een schamele 2 procent.

Zo werkt online betalen

Simpel gezegd, online betaaldiensten zijn een mix van wisselkantoren, geldkoeriers en incasso- of debetdiensten. Ze werken met twee methoden:

Transferdiensten

Registratie is meestal niet vereist, maar de koper moet online bankieren bij een bank. Om de aankoop te betalen, voert hij het rekeningnummer en de pincode voor de online overschrijving in. In feite koopt hij op prepaidbasis, maar zonder geld-terug-garantie. Soms wordt de betaler direct doorverwezen naar de homepage van zijn internetbank, maar het komt ook voor dat de koper de betaaldienst opdracht geeft om een ​​overboeking van zijn bankrekening te regelen.

Afschrijvingsdiensten

Ebay-dochterondernemingen PayPal, ClickandBuy en Amazon Payments vereisen bijvoorbeeld dat een klant zich één keer registreert en zijn account- of creditcardgegevens verstrekt. Om de rekeninggegevens te verifiëren, maken de betreffende diensten meestal een klein bedrag over op de rekening. Ze controleren de juistheid van creditcardgegevens online. Als de gegevens correct zijn, betalen klanten voortaan hun aankopen met slechts een paar klikken na het invoeren van hun gebruikersnaam en wachtwoord. Met PayPal en ClickandBuy kan de klant ook een renteloze rekening aanhouden met prepaid tegoed dat kan worden opgewaardeerd via een bankoverschrijving.

Veilig betalen met creditcard

Bij alle debetdiensten is het mogelijk om een ​​creditcardrekening te gebruiken voor het afschrijven. De betaaldienst vertrouwt op het traditionele CVC-nummer (kaartverificatiecode) op de achterkant van de creditcard of op de nieuwere 3D-beveiligde procedure om te verifiëren of het nummer daadwerkelijk door de kaarthouder is vrijgegeven voor het doen van betalingen. De enige uitzondering is Amazon Payments: deze service gebruikt geen van deze beveiligingsprocedures! Met andere woorden, iedereen die de informatie op de voorkant van een creditcard (naam, kaartnummer en vervaldatum) ontvangt of stiekem fotografeert, kan aankopen doen op kosten van de kaarthouder.

Amazon-betalingen

Amazon Payments is een betalingsoptie voor onafhankelijke Amazon-verkopers, maar ’s werelds grootste online winkel beknibbelt niet op betalingsopties:

Kopersbescherming en hulp bij klachten

Bij problemen met een winkelier treden betaaldiensten vaak op als arbiter of bemiddelaar. Vrijwel alle betaaldiensten bieden zo’n ‘kopersbescherming’ en de ‘achteraf betalen’ van PayPal en Amazon zijn in het geval van een claim in een betere positie dan klanten die rechtstreeks betalen. In twijfelachtige gevallen krijgen mensen bijvoorbeeld sneller hun geld terug als de handelaar niet levert, verkeerde of beschadigde goederen.

Lees verder