Online bankieren

Met internetbankieren kunt u thuis bankieren. U heeft altijd een overzicht van het banksaldo en transacties en kunt zonder tussenkomst van de bank overboekingen doen, periodieke betalingen doen, geld overmaken naar het buitenland of naar uw spaarrekening.

Internetbankieren, kort en duidelijk

Steeds meer consumenten maken gebruik van moderne thuisbankieren en kunnen vanuit hun luie stoel bankieren. Op deze manier kunt u zowel tijd als geld besparen. Internetbankieren heeft nadelen voor klanten die de intense persoonlijke aandacht van de bank op prijs stellen en willen dat een medewerker ook voor eenvoudige transacties beschikbaar is.

In deze beschrijving komen de volgende aspecten van internetbankieren aan de orde:

Er zijn zeker veel bankzaken waarbij het persoonlijke advies van een bankadviseur niet kan worden vervangen door internetbankieren. Veel van de dagelijkse activiteiten die aan een betaalrekening zijn gekoppeld, kunnen echter veel gemakkelijker en sneller worden gedaan vanuit het comfort van uw woonkamer achter uw computer. Deze manier van bankieren maakt het vermoeiend om naar de bank te gaan en in de rij te staan ​​bij de balie. En de werktijden van financiële instellingen doen er bij internetbankieren niet meer toe.

Hoe werkt elektronisch bankieren?

Met slechts enkele toetsaanslagen en een simpele muisklik kunnen alle lopende rekeningtransacties worden weergegeven. Een computer thuis vervangt de gebruikelijke bankbediende en de daarbij behorende papier- en formulierenstroom. De resultaten van transacties kunnen immers direct op het scherm worden weergegeven. De voordelen van online bankieren blijken vaak uit eenvoudige productvergelijkingen die iedereen thuis vanaf zijn computer kan doen.

En bij de meeste banken heb je voor online bankieren geen speciale software nodig, omdat transacties eenvoudig via een internetbrowser kunnen worden gedaan. De klant identificeert zich op de website van zijn bank met zijn rekeninggegevens en een speciale kaart
Zet het vast
(persoonlijk identificatienummer) alleen bij hem bekend.

Om geldtransacties uit te voeren, naast a
TAN-code
(transactienummer) zijn ingevoerd. Het is ook een numerieke code, maar deze is slechts geldig voor één transactie. Elke bank gebruikt zijn eigen methode om een ​​dergelijke TAN beschikbaar te stellen aan de gebruiker.

Online bankieren en veiligheid

Op het gebied van beveiliging gelden vergelijkbare normen voor de verwerking van pinpassen en de bijbehorende pincode. Zolang de PIN en TAN zorgvuldig worden bewaard op een plaats die beschermd is tegen onbevoegde toegang, voldoet internetbankieren aan de hoogste veiligheidsnormen.

Consumenten moeten zich echter altijd bewust zijn van de specifieke risico’s en hun gedrag daarop aanpassen. Want er zijn natuurlijk ook pogingen tot fraude bij internetbankieren om toegang te krijgen tot online rekeningen. Maar als de gebruiker consequent de door zijn bank opgestelde elektronische rekeningbeheerprocedures volgt, kan deze moderne manier van geldbeheer zonder risico worden gebruikt.

Naast de klassieke thuisbank of “Online Bankieren” via een internetbrowser in combinatie met PIN- en TAN-procedures, bieden verschillende banken hun systemen aan met een verbeterde vorm van beveiliging. Een procedure waarbij de klant zijn of haar eigen indient wordt over het algemeen gevolgd
smartcardlezer
thuis gebruikt, wat momenteel wordt overwogen
de veiligste vorm
op de internetbank.

Daarnaast is het mogelijk om online te bankieren met speciale software. Het wordt gekenmerkt door een breder scala aan functies en kan ook worden aangepast aan de individuele behoeften van de klant.

Meer flexibiliteit en lagere kosten

Internetbankieren verlaagt de operationele kosten van de bank, aangezien de klant zijn financiële zaken bijna volledig regelt. Hierdoor kunnen banken hun online producten tegen zeer concurrerende voorwaarden aanbieden.

Aan de andere kant is de thuisbank eenvoudig en handig voor de klant. De meest voorkomende transacties kunnen snel en discreet vanuit huis worden gedaan. Klanten die gebruik maken van internetbankieren zijn altijd op de hoogte van de actuele status van hun rekening en hun inkomsten en uitgaven. Zo houden ze moeiteloos overzicht over hun geldzaken.

Voordelen van internetbankieren

De inmiddels gestandaardiseerde betaling van financiële transacties op basis van PIN en TAN maakt internetbankieren een veilig alternatief voor traditioneel bankieren. De pincode garandeert een veilige inlogprocedure, terwijl de tan-code de gebruikelijke handtekening van de klant vervangt.

Nadelen van internetbankieren

Bankklanten die bekend zijn met de bestaande risico’s en voldoen aan de relevante veiligheidsvoorschriften kunnen echter zonder enige twijfel veilig internetbankieren. De bijbehorende toegangsgegevens mogen in geen geval op de computer worden opgeslagen. Bovendien is voorzichtigheid geboden met e-mails van onbekende of verdachte oorsprong.

Koop verstandig online!

Er zijn zwarte schapen op internet, net als elders in onze samenleving. Verschillende websites bieden gebruikers gerichte informatie waarmee ze gemakkelijk de grootste gevaren van online winkelen kunnen omzeilen.€