Onderpand lenen: voordelen van onderpand lenen

Er zijn verschillende soorten gedekte leningen. De meest bekende lening is een hypothecaire lening, waarbij de hypotheek een huis is. In deze artikelen wordt ingegaan op de mogelijkheden van lenen met onderpand. Het onthult ook de voor- en nadelen van lenen met een pandrecht.

Wat is een onderpandlening?

Banken en andere financiële instellingen die leningen verstrekken, willen de zekerheid dat ze het geleende geld met rente terugkrijgen. Ze geven daarom de voorkeur aan klanten met een vaste baan en een stabiel inkomen. Anders achten de banken het risico dat de klant niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen te groot. Een beveiligde lening biedt zekerheid aan de kredietgever. Als u de lening niet kunt terugbetalen, heeft de bank het recht om het onderpand te verkopen en de lening terug te krijgen.

Snel geld lenen met onderpand

Een lening met pandrecht wordt in sommige gevallen (bijvoorbeeld in een pandjeshuis) direct in contanten uitbetaald. Dus als je snel geld nodig hebt, kan dit de oplossing zijn.

Leningen met onderpand

Er zijn verschillende soorten gedekte leningen:

Lenen in een pandjeshuis – beloven

Er zijn verschillende zaken die als onderpand kunnen dienen. Onderpand dat vaak door particulieren wordt gebruikt, is goud en sieraden. Goud behoudt waarde. De waarde ligt rond de 20 euro per gram. Goud is een zeer geschikt onderpand. Je kunt ook denken aan zekerheden zoals elektronica (spelcomputers, muziekinstallaties) en zekerheden (aandelen, obligaties).

Een auto lenen als onderpand

U kunt snel geld lenen door uw auto te verpanden bij een pandjeshuis. Juridisch gezien is het geen lening, maar een verkoop met terugkooprecht. Auto’s worden in Nederland echter niet zomaar uitgeleend. Daarom is deze vorm van lenen relatief nieuw.

Voordelen van lenen met onderpand

Lenen op onderpand is doorgaans goedkoper dan andere soorten leningen, zoals persoonlijk en doorlopend krediet. Lenen met pandrecht is mogelijk tegen een lage rente. Dit komt door de zekerheid die de kredietverstrekker heeft. De beloning (lage rente) hangt nauw samen met het risico. Een ander voordeel is dat het BKR voor de lening niet wordt herzien. Zo krijgen mensen met een negatieve BKR-registratie de mogelijkheid om geld te lenen.

Nadelen van lenen met onderpand

Het nadeel van een gedekte lening is dat het onderpand aan de kredietverstrekker moet worden gegeven. Daarnaast heeft de geldverstrekker het recht om het onderpand te verkopen als u niet aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen. Het ontbreken van een BKR toetsing lijkt gunstig, maar BKR is niet voor niets in het leven geroepen. Het doel is om te voorkomen dat mensen in de schulden komen.

Conclusie: geld lenen met onderpand

Onderpand lenen is een manier om snel aan geld te komen en de BKR toets te omzeilen. Het kan daarom een ​​aantrekkelijke optie zijn voor mensen met een negatieve BKR registratie. De rentetarieven zijn lager dan bij andere soorten leningen. Het nadeel is dat het pandrecht de geldschieter een sterke positie geeft. Als u geen rente betaalt of de lening niet op tijd terugbetaalt, wordt het onderpand verkocht.€