Onderhandelen over rentetarieven

Ambitieuze huizenkopers hebben veel mogelijkheden om de financieringskosten te optimaliseren, bijvoorbeeld door te onderhandelen over rentetarieven.

Welke factoren bepalen de rentetermijnen?

Voor degenen die serieus bezig zijn met het kopen van een huis, spelen andere factoren een veel grotere rol bij de rentetarieven dan de door de ECB aanbevolen rente. Banken en andere kredietverstrekkers besteden bijzondere aandacht aan de betaalmogelijkheden van hun klanten. Kredietwaardigheid is voor de financieringsvoorwaarden minstens zo belangrijk als de waarde van de woning. Dure taxateurs betalen meestal niet omdat kredietverstrekkers uiteindelijk het financiële risico van een executieverkoop inschatten en daarop rentepremies of rentekortingen baseren.

Het vermogen van klanten om te betalen is erg belangrijk voor banken

Als het betalingsvermogen van de klant al meer is dan “gemolken”, verhoogt dit uiteraard het risico van de bank. Uiteraard verhoogt dit ook de aangeboden rente. Banken nemen verschillende factoren mee in de specifieke financieringsberekening. Het begint met een evenredig bedrag van het totale hypotheekbedrag. Als u bijvoorbeeld 100 procent of meer direct wilt financieren in plaats van de geadverteerde 70 procent van de aankoopprijs, betaalt u een hogere rente. Banken kunnen ook een aanzienlijk hogere rentepremie in rekening brengen voor een hoger subprime-risico, mede afhankelijk van hun kredietbeleid. En 100 procent financiering kan alleen worden verkregen als een uitstekende kredietwaardigheid is gegarandeerd.

Een bijdrage van eigen geld wordt zeer op prijs gesteld

Door met vallen en opstaan ​​slim te worden, raden steeds meer kredietverstrekkers aan om tot 70% van de waarde van het onroerend goed te financieren. Een investering van 20 tot 30% van uw eigen geld wordt zeer op prijs gesteld. 100% financiering wordt niet aanbevolen als reserves niet beschikbaar zijn, omdat de woning ook moet worden onderhouden, dus er moeten extra middelen beschikbaar zijn. Daarnaast moet de huizenkoper voldoende buffer hebben om eventuele andere gemaakte kosten, zoals notaris- of onroerendgoedbelasting, te dekken.

Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente

Een andere belangrijke factor is de periode van de vaste rente. In principe geldt: hoe langer de rente vaststaat, hoe hoger de rente. Doorgaans kunnen huizenkopers ervan uitgaan dat bij een looptijd van tien jaar de effectieve rente circa 0,6 procentpunt hoger is dan bij een looptijd van vijf jaar. Voor een bepaalde periode van 15 jaar komt daar nog 0,3 procentpunt bij, ongeacht de waarde van de woning en het geleende bedrag.

Onderhandelen over rentevoorwaarden

Goed onderhandelen loont altijd voor potentiële huizenkopers. Banken hebben immers enige speelruimte om over hun rentetarieven te onderhandelen. Dit geldt met name voor kleinere hypotheekverstrekkers. Alleen zeer scherpe rekeninstellingen, die bij rentevergelijkingen helemaal bovenaan staan, missen doorgaans de nodige neerwaartse speelruimte.

Kredietverstrekkers houden rekening met honderden factoren bij het berekenen van de financiering. Het omvat ook kwesties zoals de leeftijd van de lener in verhouding tot de totale looptijd van de lening of hun algemene financiële toestand. Hierbij kan worden gedacht aan te verwachten extra pensioeninkomen of reeds afgeloste bezittingen. Op basis hiervan kunnen banken per klant de berekeningen aanpassen en daarmee de voorwaarden van de lening, inclusief de effectieve rente.€