Ondanks het Preventel mobiel abonnement

Een mobiel abonnement zonder Preventel? U staat geregistreerd als niet-betaler en kunt u niet aanmelden voor een gsm-abonnement? Preventel is het BKR van de telecomsector en de dienstverlener kan op basis van de gegevens van dit fonds het gsm-abonnement weigeren en blokkeren. Hoe kan je Preventel omzeilen en toch op je telefoon abonneren? Waar moet je heen als je wordt afgewezen?

Wat doet Preventel?

Preventel volgt zijn leden uit de telecomsector op die betalingsachterstanden hebben aan de dienstverlener. Het doel van dit fonds is om diegenen uit te sluiten die de kosten van hun abonnement niet kunnen betalen of betalen bij het maken van een nieuwe inschrijving.

De nieuwe BKR voorkomen?

Preventel is niet het nieuwe BKR. BKR houdt andere leningen bij dan die aan de telecomsector, en Preventel vult dit gat nu op door registratie bij te houden. Er is een tijd geweest dat het BKR ook gsm-abonnementen in kaart bracht, maar het kon gebeuren dat je voor een relatief klein bedrag een negatieve registratie kreeg en je daardoor nauwelijks geld kon lenen voor andere nuttige dingen. Preventel is dus veel kleiner dan BKR, houdt minder administratie bij en is ook minder toegankelijk. Ook mag Preventel geen BKR-gegevens inzien.

Preventel krediet check

Wil je een gsm-abonnement afsluiten, dan wordt de kredietcontrole niet gedaan door het BKR, maar door Preventel. Het is niet duidelijk wanneer dit fonds betalingsachterstanden problematisch vindt en hoe lang de negatieve registratie blijft bestaan. Het fonds stelt zelf dat de negatieve registratie verdwijnt zodra u de rekening betaalt. U kunt uw gegevens schriftelijk opvragen, maar niet online.

Preventel blokkeert mijn gsm-abonnement

Dan kan het gebeuren dat de telecommunicatiedienstverlener het abonnement weigert op basis van Preventel-gegevens, zeker in het geval van een abonnement met het toestel. Preventel blokkeert zichzelf dus niet, maar geeft informatie over betalingsachterstanden, eventueel bij een andere dienstverlener waar u eerder geabonneerd bent en betalingsachterstanden zijn ontstaan. Het opzeggen van je abonnement heeft grote gevolgen voor je, want wie kan er tegenwoordig zonder mobieltje? Zonder mobiele telefoon kun je niet meer contact opnemen met de serviceprovider en dan is de cirkel weer rond: het lijkt erop dat je niet meer bereikbaar bent. En het is niet zomaar één aanbieder die bij Preventel is aangesloten. De deelnemers zijn de volgende dienstverleners:

Dus over en dichtbij? Nee.

U doet er natuurlijk goed aan om uw openstaande rekeningen zo snel mogelijk te betalen. In de praktijk wordt een betalingsachterstand alleen maar duurder door incassokosten en dergelijke. Tegelijkertijd is het ook begrijpelijk dat je bereikbaar wilt blijven om te kunnen bellen en surfen op je mobiele telefoon. En ook daar is een oplossing voor. Er zijn twee kleinere vervoerders die de kredietcontrole van Preventel niet uitvoeren op uw telefoon:

Ook voor een sim only abonnement zonder kredietcontrole kan je ze makkelijk contacteren aangezien ze geen lid zijn van Preventel. Bekijk de nieuwe mogelijkheden bij deze twee aanbieders. Allerlei individuele aanbiedingen zijn mogelijk. Een maandabonnement is ook mogelijk als je van maand tot maand wilt gaan. Onbeperkt bellen, onbeperkt sms’en, onbeperkt mobiel internet? Alles is mogelijk. Heb je al een toestel, dan is een sim only abonnement een slimme optie.

Conclusie ook mobiel bellen na Preventelweigering

En je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een prepaid abonnement bij je serviceprovider. Het voordeel is dat je precies weet hoeveel je te besteden hebt, het nadeel is dat je de kaart regelmatig moet opwaarderen en de kosten hoger zijn dan bij een sim only abonnement. Maar gelukkig zijn er ondanks Preventel, of mogelijk Preventel, nog volop mogelijkheden.

Lees verder