mijn kijk op
Ondanks geldzorgen toch financieel rondkomen

Geld is een schaars goed omdat we er bijna altijd niet genoeg van hebben. Vreemd genoeg redden we het vaak met (nog) minder geld. Dit komt omdat we ons geld niet altijd verstandig besteden. Als we erover nadenken, kunnen we in de toekomst veel efficiënter en zuiniger met ons inkomen omgaan. En daardoor is het ondanks geldgebrek elke maand makkelijker om financieel rond te komen.

Er zijn regelmatig perioden in iemands leven waarin de aandelenmarkten dalen en de economie slecht is. Forse bezuinigingen en reorganisaties worden altijd doorgevoerd door de overheid en ook in het bedrijfsleven. Want in principe is het heel simpel: niemand, en dus ook de overheid en bedrijven niet, mag en mag niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Als je dat doet, moet je lenen en betaalt het onnodige rente totdat je het geld ervoor hebt. Daarom doen politici en het bedrijfsleven er verstandig aan om bij een economische teruggang zoveel mogelijk winst te maken, anders loopt het uit de hand en verslechtert de financiële situatie nog meer.

bezuinigingen

Om niet meer uit te geven dan er binnenkomt, moeten we bezuinigen. Soms doet het veel pijn omdat het soms onmogelijk is. Aan de andere kant is het in veel andere gevallen vrij eenvoudig om kosten te besparen. Want de gesubsidieerde instelling, het ministerie of de gemeente geeft gewoon alles uit wat er binnenkomt en doet dat zelden economisch. Zelfs als het goed gaat met de economie, heeft de overheid altijd geldgebrek omdat de honger naar bestedingen geen grenzen kent. Al zou het verstandiger zijn om geld te sparen voor moeilijkere tijden. Individuen zijn vaak slimmer en zetten geld opzij als het moeilijk wordt.

Overheden zijn ook vaak bang dat ze zullen bezuinigen als ze een jaar lang geld over hebben, en daarom elke cent van elk budget uitgeven. In 1960 gooiden militaire eenheden nog (stiekem) benzine weg, uit angst dat ze het jaar daarop minder liters zouden krijgen als ze te weinig brandstof hadden gebruikt. Deze praktijk, misschien niet met benzine, komt nog steeds voor bij alle overheidsinstanties. Dit betekent dat u links en rechts vaak forse besparingen kunt realiseren zonder direct belangrijke taken in gevaar te brengen. Misschien kan het op veel punten wat verstandiger, bijvoorbeeld de rollator uit het zorgverzekeringspakket (de fiets zit er niet bij, toch?) etc.

Slimmer met minder geld

Als je minder te besteden hebt, of je nu een particulier of een overheid bent, ga je ineens slimmer om met je inkomen. Dan blijkt dat vakanties in eigen land soms nog leuker zijn dan in Zuid-Frankrijk. En goedkope kleding is net zo warm als dure merkkleding. Dit geldt natuurlijk niet voor mensen die nu al elke cent moeten afdragen, en dus zeker geen last mogen hebben van bezuinigingen. Natuurlijk kan de overheid vaak verstandiger met haar inkomsten om. Waarom allerlei obscure culturele doelen subsidiëren als er belangrijker dingen zijn. En natuurlijk kunnen we echt veel geld besparen als ziekenhuizen gaan samenwerken en specialiseren.

Besparingen voor kunst

Natuurlijk zijn we trots op ons Concertgebouworkest. En we geven zeker elke hardwerkende artiest en artiest een fatsoenlijk broodje. Maar waarom zou de overheid dit amusement voor vaak hoogopgeleiden eigenlijk moeten subsidiëren? Waarom subsidies aan instellingen en freelancers waarvan de klanten theaterbezoekers zijn en niet aan bedrijven die hun klanten elders vinden. Economie is gebaseerd op de wet van vraag en aanbod. Als niemand 75 euro wil betalen voor een theaterticket, dan gaat de prijs automatisch omlaag, of de service is niet beschikbaar voor de klant en verdwijnt met recht van het toneel. Dat economisch recht geldt voor alle vormen van vraag en aanbod, en waarom dan de uitzondering voor theateractiviteiten etc

monopolisten

De overheid zou alleen moeten ingrijpen in echte (deels) staatsbedrijven, die vaak een monopolie hebben, zoals het openbaar vervoer. Vanwege deze monopoliepositie hebben ze geen concurrentie en kunnen ze de service verminderen of de prijzen verhogen omdat hun positie niet wordt bedreigd.

Conclusie

Elke snee doet pijn, maar het heeft ook een reinigende werking, omdat elk bedrijf en elke persoon geld altijd inefficiënt gebruikt of uitgeeft aan nutteloze dingen. Bezuinigingen betekenen dat dergelijke uitgaven worden verminderd. En daar hebben wij als belastingbetalers recht op.€