Omzetkrediet

Er zijn altijd verschillende mogelijkheden als het gaat om geld lenen. U kunt geld lenen door een hypotheek af te sluiten, maar ook door een persoonlijke lening, persoonlijke lening of spaarlening te kopen. Al deze leenvormen maken het misschien niet gemakkelijk om te kiezen. Misschien is het daarom goed om te weten dat een doorlopend krediet de meest voorkomende vorm van lenen is.

Schrijf in zijn geheel of in delen

Een van de grootste voordelen van doorlopend krediet is dat het geleende geld gedurende de looptijd geheel of gedeeltelijk kan worden opgenomen. Over het openstaande saldo wordt rente in rekening gebracht. Deze rente moet later worden terugbetaald.

Eenvoudig te vervangen

Bij het afsluiten van een doorlopend krediet worden zowel de theoretische looptijd als de rente bepaald in het contract, in de vorm van een contract dat de belangen van beide partijen behartigt. Ondanks het vastleggen van deze gegevens en het afsluiten van bijbehorende contracten is een groot voordeel van doorlopend krediet dat deze gegevens gedurende de looptijd kunnen worden gewijzigd. Als de situatie zich anders ontwikkelt dan eerder gedacht, wordt het contract daarop aangepast. Een ander voordeel is dat het verloop van het doorlopend krediet niet schriftelijk vastligt en afhankelijk is van de situatie.

interesse

Toegegeven, de hoogte van de rente die wordt bepaald bij een doorlopend krediet is veel hoger dan wanneer bijvoorbeeld een hypotheek wordt afgesloten. Ook rekent een doorlopende creditcard een hogere rente dan een persoonlijke lening. Dit komt vooral door het risico dat de kredietverstrekker neemt. Bij hypotheken en persoonlijke leningen worden contracten geregistreerd en kunnen ze niet worden gewijzigd, wat bij een doorlopend krediet anders is.

Aflossing

De aflossing is meestal maandelijks, waarbij in principe twee procent van de kredietlimiet als uitgangspunt wordt genomen. Dit bedrag moet elke maand worden betaald. Zo is het ook gedefinieerd in de eerder opgestelde overeenkomst. Als iemand de mogelijkheid heeft om de looptijd te verkorten door het bedrag eerder af te lossen, dan is er bij een doorlopend krediet geen aflossing – in tegenstelling tot veel andere leningen.

BKR

Aangezien BKR – Bureau Krediet Registratie – nauwlettend in de gaten houdt hoeveel mensen hebben geleend en afgelost, registreert dit bureau ook leningen die zijn afgesloten met een doorlopend krediet. Zo weten kredietverstrekkers met wie ze te maken hebben. Doorlopend krediet kan worden beschouwd als een risicovolle lening voor kredietverstrekkers. Het is immers nooit zeker of het geld terugkomt.€