Of investeer in uw pensioen

Een groot aantal Nederlanders maakt zich zorgen over hun pensioen. Pensioenfondsen staan ​​onder druk en traditionele manieren van sparen zorgen niet meer altijd voor een goede oude dag. Traditioneel sparen is echter niet nodig. Er zijn verschillende manieren om te investeren in pensioen. Heeft u bijvoorbeeld wel eens nagedacht over beleggen in kunst, antieke auto’s of onroerend goed? Hier zijn de voor- en nadelen.

Investeer in kunst

Investeren in kunst is volgens verschillende experts een geweldige manier om te investeren in pensioen. Dat wil niet zeggen dat het voor iedereen geldt. Een groot voordeel van investeren in kunst is dat de kopersmarkt de afgelopen jaren flink is gegroeid. Vooral Aziaten investeren graag in kunst en de prijs is de afgelopen jaren zelfs met 35 tot 40 procent gestegen. Maar investeren in kunst heeft ook nadelen. Zo is de liquiditeit van kunst laag, zijn er veel verborgen kosten en is de ‘kunst’ natuurlijk het vinden van een geschikte koper. Mensen die redelijk veilig willen beleggen, moeten investeren in een kunstfonds.

Investeren in antieke auto’s

Ben je gek op antieke auto’s? Dan kan beleggen in uw oude dag een opstap zijn naar een zorgeloos pensioen. Investeren in een oldtimer presteert regelmatig beter dan investeringen in goud en aandelen. Vooral duurdere modellen leveren een aanzienlijk rendement op. Bijvoorbeeld Mercedes, Porsche en Jaguar of Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig. Natuurlijk zijn er risico’s verbonden aan deze investering. Onderdelen voor klassieke auto’s zijn vaak duur of moeilijk verkrijgbaar, en het duurt vaak jaren om de investering terug te verdienen. Investeren in klassieke auto’s is daarom alleen geschikt voor mensen die veel geld te besteden hebben en een lange adem hebben.

Pensioen in onroerend goed

Investeren in vastgoed is al jaren een winstgevende bezigheid. Lange tijd stegen de huizenprijzen in hoog tempo, maar de crisis op de huizenmarkt heeft daar verandering in gebracht. Investeren in vastgoed kan echter nog steeds een goed rendement opleveren. Goed onderzoek is echter belangrijker dan ooit. De kwestie van toekomstperspectief op dit gebied en kansen in het verhuurgebied is belangrijk. Over het algemeen is het huidige klimaat in de eurolanden niet erg rooskleurig. Investeren in zogenaamde groeiregio’s is nog steeds een optie, maar brengt ook risico’s met zich mee. Niet iedereen kan immers projecten goed in de gaten houden en kennis van de internationale vastgoedmarkt is essentieel.

Investeringen in wijn

Ook gek op af en toe een glaasje wijn? Je bent zeker niet de enige. Zo kan het heel aantrekkelijk zijn om uw pensioen in wijn te beleggen. De investeringen in wijn hebben de afgelopen jaren de investeringen in voorraden overtroffen. Dit komt vooral door de Chinezen, die steeds meer de wijnmarkt betreden. In China verhoogt het drinken van (dure) wijnen je status. Voordat u in wijnen investeert, moet u over verschillende dingen nadenken. Waar ga je de wijn bewaren en hoe ga je de wijn vervoeren? Het kost tenslotte wel wat. Soms worden er ook valse etiketten op de flessen geplakt. Dus als je een goed rendement wilt behalen, moet je wat verstand van wijn hebben.€