Oefen bankieren zonder bankvergunning

Voor het aanbieden van financiële producten zoals hypotheken, leningen en spaarrekeningen is een bankvergunning vereist. Maar de scheidslijnen tussen banken en andere financiële dienstverleners vervagen snel.

Banken zonder bankvergunning

U hoeft de naam ‘bank’ niet in uw handelsnaam te gebruiken om te bankieren. Anderzijds bent u niet verplicht financiële diensten aan te bieden als uw handelsnaam de naam van de bank bevat. En hoe zit het bijvoorbeeld met de Kredietbank, is het een echte bank of niet?

Zijn banken zonder bankvergunning een wenselijke ontwikkeling?

Tegenwoordig zijn er honderden organisaties die zich bezighouden met bankieren zonder bankvergunning of licentie. Mogen ze zichzelf gewoon een “bank” noemen? Sommige wel, hoewel dat niet nodig is omdat ze geen volwaardige bankproducten en -diensten aanbieden. En degenen die dat wel doen, hebben meestal een erkende bank als partner achter zich.

In sommige markten heeft dit ertoe geleid dat gelddienstverleners de beperkingen, voorschriften of vereisten waarmee traditionele banken worden geconfronteerd, niet begrijpen. In hoeverre dit een wenselijke ontwikkeling is, valt nog te bezien.

Bankieren is niet langer het exclusieve domein van banken

Vandaag de dag is bankieren niet langer beperkt tot bedrijven met een bankvergunning. Daarom hebben banken niet langer het exclusieve recht om te bankieren. Als dat het geval zou zijn, zouden bedrijven als PayPal, iTunes en talloze prepaid-betaalpassen en creditcards illegaal zijn. Maar dat zijn ze niet.

Geld overmaken met behulp van P2P-methoden

Tegenwoordig bieden organisaties zoals PayPal en anderen de mogelijkheid om geld over te maken met behulp van P2P-technologieën. En hoewel dit de werking van girodiensten nabootst, vindt niemand dat deze bedrijven ‘banken’ mogen heten.

Nu zou je kunnen zeggen dat PayPal meer op een organisatie als Western Union lijkt dan op een traditionele bank, maar het komt erop neer dat deze organisaties steeds meer zaken stelen van deze traditionele banken.

Bitcoin-service met een eigen banklicentie

Trouwens, in december 2012 kreeg het eerste online uitwisselingsbedrijf Bitcoin-Central ook een bankvergunning in Europa. Het bedrijf heeft met zijn pinpassen de status van Payment Service Provider en beschikt over een IBAN-code.

Bitcoin is een gecodeerde valuta die de afgelopen jaren vooral bekendheid heeft gekregen voor de afwikkeling van illegale transacties op internet. De waarde van bitcoins fluctueert sterk. Op het moment van schrijven (december 2012) was één bitcoin ongeveer € 10,50 waard.

Krediet zonder bankvergunning

En dan zijn er P2P-geldschieters, die sinds 2006 alleen al in de VS meer dan $ 1 miljard aan leningen hebben verstrekt. En dit ondanks het feit dat er geen bankvergunning is.

Het bedrijf Smava heeft bij onze oosterburen een zeer goede reputatie opgebouwd voor het lenen van geld zonder bank. En dichter bij huis maakte Boober een tijdje terug een grote impact op ons land.

Momenteel is er in Nederland via de website “geldvoorelkaar” per december 2010 slechts één dienstverlener actief die deze nieuwe manier van geld lenen gebruikt.

Niet-bancaire banken

Trouwens, er zijn tegenwoordig veel soorten banken of organisaties die het woord ‘bank’ gebruiken om hun bedrijf te beschrijven, zoals:

En er zijn organisaties zoals zaadbanken en spermabanken die om nog een andere reden het woord bank in hun naam gebruiken. Want hoewel het vaak verkeerd wordt begrepen, is het niet illegaal om de naam “bank” in uw handelsnaam te gebruiken als u niet van plan bent financiële diensten aan te bieden. En natuurlijk is het niet nodig om een ​​bankvergunning te hebben.€