Obligaties, een alternatief voor een spaarrekening?

In turbulente tijden zijn veel spaarders op zoek naar een veilige belegging die toch een hoog rendement biedt. Naast spaarrekeningen en spaarplannen worden vaak obligaties aanbevolen als geschikt alternatief. Maar wat zijn de risico’s van beleggen in obligaties?

Hoe werkt een obligatielening?

Een obligatie, ook wel een obligatie genoemd, is een schuldpapier. Dit betekent dat u uw geld voor een bepaalde tijd ter beschikking stelt aan de debiteur. In ruil daarvoor belooft de debiteur, meestal een overheid, bank of bedrijf, u aan het einde van de looptijd 100% van het geld terug te betalen en u gedurende de looptijd rente te betalen.

U heeft dus in principe dezelfde functies als een bank bij het verstrekken van een lening. Omdat obligaties voor deze schuldeisers een voordelige manier zijn om aan werkkapitaal te komen, omdat ze doorgaans een lagere rente betalen dan bij echte leningfinanciering.

Kredietwaardigheid van de emittent

Dit omvat al het eerste element van onzekerheid: de veiligheid van de obligatie is sterk afhankelijk van wie de emittent is, of de emittent die belooft uw geld op de vervaldag terug te betalen.

Mogelijke uitgevers zijn:
de overheid
,
banken
en
voor bedrijven
in binnen-en buitenland. Dit betekent dat u heel goed moet kijken naar wie uw geld gaat en hoe waarschijnlijk het is dat de emittent op de eindvervaldag nog in de buurt is en kan betalen. Een dergelijke kans is zowel bij de Nederlandse staat als bij de grote Nederlandse banken erg groot. uiteindelijk worden
staatsobligaties
worden gedekt door het geld van de belastingbetaler en de banken zijn aansprakelijk voor al hun activa. In faillissement heeft de obligatiehouder recht op een deel van de failliete boedel omdat hij eigenaar is van de schuld.

Je moet voorzichtiger zijn met kleinere en buitenlandse emittenten. Hoewel deze vaak aanlokkelijk zijn met hoge renteopbrengsten, zoals Argentijnse staatsobligaties tegen 16% rente, betekenen dergelijke beloften vaak niets, aangezien de inflatie in het uitgevende land daar duidelijk boven ligt en mede te wijten is aan wisselkoersverliezen.

Hoewel rating-indicatoren kunnen helpen bij het beoordelen van de kredietwaardigheid van dergelijke emittenten, mogen ze niet als het enige beoordelingscriterium worden gebruikt. Ook actuele nieuwsberichten kunnen en moeten in aanmerking worden genomen.

Wat is nominale waarde aflossing?

Zodra u een obligatie vindt bij een emittent met een goede kredietwaardigheid, kan een dergelijke belegging als relatief veilig worden beschouwd en kan worden beschouwd als een alternatief voor een spaarrekening. Want als u de obligaties tot het einde van de looptijd aanhoudt, ontvangt u jaarlijks rente over het belegde vermogen en aan het einde van de looptijd krijgt u ook 100 procent van uw vermogen (volgens nominale waarde).

Obligatieprijzen

Het is iets anders als u uw geld gedurende de looptijd wilt ontvangen, want dan is de huidige koers van het aandeel van belang. Dit toont de vraag naar uw obligatie.

Als u een obligatie koopt, krijgt u 100%. Als de vraag naar uw obligatie stijgt, zal de prijs stijgen. Als u tegen een hogere prijs verkoopt, heeft u winst gemaakt en krijgt u meer terug dan uw geïnvesteerd vermogen. Als de vraag afneemt, zal de prijs natuurlijk dalen en krijgt u mogelijk minder terug dan uw geïnvesteerde kapitaal.

Over het algemeen hebben obligaties echter slechts relatief kleine prijsveranderingen in vergelijking met bijvoorbeeld aandelen. Over het algemeen zijn deze koersafwijkingen niet meer dan tien procent, voor binnenlandse obligaties met een goede kredietwaardigheid nog lager, zo’n twee tot drie procent.

Marktrentes bepalen de ontwikkeling van obligatiekoersen

De ontwikkeling van de obligatiekoersen richt zich vooral op de huidige marktrente:

Obligaties met een vaste of variabele rente

Obligaties hebben meestal een vaste rente, maar er zijn ook obligaties met variabele rente die floaters worden genoemd. De rente wordt bepaald door de marktrente. U heeft dus ook te maken met renterisico, waardoor de rente zich tegen uw verwachting in kan ontwikkelen.

Wat zijn euro-obligaties of euro-obligaties?

De schuldenproblematiek van landen als Griekenland, Portugal, Italië en Spanje en de gevolgen daarvan
eurocrisis
In augustus 2011 ontstonden discussies over de wenselijkheid van zogenaamde Eurobonds. Dergelijke euro-obligaties zouden de 17 landen van de eurozone in staat stellen gezamenlijk hun kapitaalbehoeften te dekken:

Bezwaren tegen de invoering van euro-obligaties

Het is voor te stellen dat er ook in Nederland nogal wat weerstand is tegen het fenomeen Eurobonds, hierdoor zullen de rentes op toekomstige staatsobligaties beduidend hoger zijn dan nu het geval is. Daarnaast zijn veel financiële experts van mening dat er in de eurozone verschillende rentetarieven nodig zijn om economisch zwakkere landen aan te moedigen een beter begrotingsbeleid te voeren.

Maatregelen die ertoe leiden dat sterke landen betalen voor zwakkere lidstaten worden daarom vooralsnog onwenselijk geacht. Dergelijke maatregelen worden niet beschouwd als de juiste uitweg uit de schuldencrisis.

Conclusie

Wanneer is beleggen in obligaties een verantwoord en veilig alternatief voor sparen?

Vergelijk dat rendement dan met het rendement op een spaarrekening. Is de spread positief, dan is een obligatie een handig alternatief voor een spaarrekening.€