Obligaties bieden een hoger historisch rendement dan aandelen

Het zijn enge tijden voor aandelenbeleggers. In slechts enkele maanden tijd is de AEX-index gedaald van circa 360 punten naar 275 punten in september 2011. Daardoor is een groot deel van het in aandelen belegde geld verdampt. Een beursherstel lijkt op korte termijn niet erg waarschijnlijk. Indicatoren voor mogelijk wereldwijd economisch herstel zijn oranje/rood. Waar moet een belegger heen met zijn geld?

Actieve investeerders

Beleggers die liever in aandelen beleggen, zijn vaak actieve beleggers. Ze willen de markt verslaan door slimme strategieën en zorgvuldige reactie op marktgebeurtenissen. Met prijzen die constant stijgen, zijn veel actieve beleggers succesvol. Actieve beleggers zien ook veel geld verdampen bij langdurige prijsdalingen. Daarnaast bestaat bij slechte economische omstandigheden ook het risico dat de bedrijven waarin het geld is geïnvesteerd, failliet gaan. Zo heeft het faillissement van World Online in het verleden veel slachtoffers gemaakt onder beleggers. Sommige investeerders verloren zelfs miljoenen door faillissementen. Beleggen in aandelen is een risicovolle onderneming, zeker gezien de economische tegenwind.

Obligatierisico’s

Beleggen in obligaties wordt als veiliger beschouwd dan beleggen in aandelen. Weliswaar gaat bij het beleggen in aandelen het bedrijf dat de obligaties uitgeeft ook failliet, maar in geval van faillissement heeft de obligatiehouder een groter recht op uitbetaling dan bijvoorbeeld een aandeelhouder. Een ander risico bij het beleggen in obligaties is dat de obligaties waarde kunnen verliezen door stijgende rentes of een daling van de kredietwaardigheid van de onderneming. Als de obligaties voor de eindvervaldag moeten worden verkocht, zal het rendement op deze obligaties minder dan 100% bedragen. De risico’s van beleggen in obligaties zijn echter aanzienlijk lager dan die van beleggen in aandelen.

Misvatting

Het nadeel van beleggen in obligaties is dat het minder winstgevend is dan de financiële wereld altijd heeft gedacht. Dit blijkt echter een veelvoorkomende misvatting te zijn. Deutsche Bank heeft onlangs de rendementen van obligaties en aandelen in Duitsland, Japan en Italië over de afgelopen 50 jaar bestudeerd en vergeleken. Bijzonder schokkend was de constatering dat in Italië vanaf 1962 de aandelenrendementen zelfs negatief waren. Aandelenbeleggers in dit land verloren in vijftig jaar gemiddeld 0,38% van hun geïnvesteerde geld. Daarentegen gaven obligaties een positief rendement van 2,64 procent. In Duitsland en Japan was het aandelenrendement positief – respectievelijk 3,46 en 2,72 procent. Obligaties lieten echter ook betere rendementen zien van 4,17 en 4,28 procent.

Er is geen garantie voor de toekomst

Het gemiddelde rendement op aandelen in deze drie landen is ongeveer 2 procent, het gemiddelde rendement op obligaties is ongeveer 3,7 procent. De keuze lijkt niet zo moeilijk, maar de in het verleden behaalde resultaten zijn natuurlijk geen garantie voor de toekomst.€